Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Σοκ από τον οίκο Moody's! Τι προβλέπει για Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση;


Νέο σοκ από τον οίκο αξιολόγησης Moody΄s ο οποίος βλέπει...
αυξημένο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ εξαιτίας των πρόωρων εκλογών, αν και τονίζει ότι η πιθανότητα αυτή είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με τα όσα συνέβαιναν το 2012.

Νέο σοκ...
από τον οίκο αξιολόγησης Moody΄s ο οποίος βλέπει αυξημένο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ εξαιτίας των πρόωρων εκλογών, αν και τονίζει ότι η πιθανότητα αυτή είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με τα όσα συνέβαιναν το 2012.

«Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεδομένου ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να παραμείνει στην ευρωζώνη, έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει ελάφρυνση του χρέους από τα άλλα κράτη-μέλη. Οι κυβερνήσεις των κρατών είναι πιθανό να απορρίψουν ένα τέτοιο αίτημα, εν μέρει λόγω του ότι μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια αιτήματα από άλλες εξίσου χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.

Οποιαδήποτε έξοδος από το ενιαίο νόμισμα θα ήταν μια καθοριστική στιγμή για το ευρώ: θα αποδείκνυε ότι η νομισματική ένωση είναι διαιρετή, και όχι μη αναστρέψιμη», τονίζει ο Colin Ellis, επικεφαλής credit officer της Moody's.

Παράλληλα, στην ανάλυση γίνεται λόγος και για τις επιπτώσεις γενικότερα στην ευρωζώνη επισημαίνοντας μπορεί να υπάρξει αρνητικό αντίκτυπο αν και ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι χαμηλότερος σήμερα απ' ότι στην αρχή της περιπέτειας στην Ευρωζώνη.

Πάντως, στην περίπτωση μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζει ο διεθνής οίκος, η οικονομία της πιθανώς να υποστεί σοβαρή οικονομική ζημιά βραχυπρόθεσμα προτού η πιθανή υποχώρηση του νέου ελληνικού νομίσματος, βοηθούσε στην επακόλουθη προσαρμογή των ανισορροπιών της.

«Μακροπρόθεσμα, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα ύστερα από μια έξοδο θα μπορούσε να υπερβεί εκείνη των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν συζητήσεις για περαιτέρω εξόδους από το ευρώ», προσθέτει ο Ellis.


Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ να προκαλέσει νέα ύφεση στην ευρωζώνη, η πιστωτική επίδραση θα ήταν μάλλον λιγότερο έντονη σε σχέση με το 2012, καθώς το ρίσκο μετάδοσης από μια έξοδο της Ελλάδας έχει μειωθεί σημαντικά και διότι οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν πλέον ισχυρότερα εργαλεία για να περιορίσουν την ζημιά από ένα τέτοιο γεγονός.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να περιορίσουν την πιστωτική επίδραση από μια ελληνική έξοδο, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβάνουν και τους ασθενέστερους διασυνοριακούς δεσμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, τη σημαντική μείωση της συμμετοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ελληνικό χρέος, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρούν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στα ισχυρότερα δίχτυα ασφαλείας που δημιουργήθηκαν μετά από το αρχικό ξέσπασμα της κρίσης.

«Ωστόσο, ακόμη και με αυτά τα εργαλεία, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αναδείκνυε εντάσεις στην αγορά και μια νέα ύφεση στην ευρωζώνη», προσθέτει ο Ellis.


Ενώ οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ισχυρότερα εργαλεία τους για να περιορίσουν το ρίσκο μετάδοσης από ενδεχόμενη ελληνική έξοδο βραχυπρόθεσμα, θα αντιμετώπιζαν περαιτέρω προκλήσεις μεσοπρόθεσμα.

Άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν ακόμη υψηλό ποσοστό χρέους και υψηλό ποσοστό ανεργίας και αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις ασθενείς οικονομικές προοπτικές και τους κινδύνους αποπληθωρισμού.


 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...