Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Διαβάστε τα ονόματα των τραπεζών που ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όπως αναφέρονται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal....


Οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης ελέγχουν τα εσωτερικά συστήματά τους και ανασύρουν τα προ διετίας σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη μετά από τις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο αναρτήθηκε χθες και είναι σήμερα πρώτο στην ηλεκτρονική έκδοσή της....

Μεταξύ των εταιρειών που κάνουν τέτοιου είδους ασκήσεις είναι η Citigroup, η Goldman Sachs και η χρηματιστηριακή εταιρεία ICAP, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Τα σχέδια των εταιρειών περιλαμβάνουν αναλυτικούς ελέγχους των αντισυμβαλλομένων τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεασθούν σημαντικά από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας, εξετάζοντας την έκθεσή τους όσον αφορά τις πιστώσεις και δοκιμάζοντας πώς θα μπορούσαν να παράσχουν διασυνοριακή χρηματοδότηση για τοπικές δραστηριότητες.

Μερικές εταιρείες ετοιμάζονται, επίσης, για τις επιπτώσεις στα συστήματα πληρωμών και κάνουν δοκιμαστικές ασκήσεις στις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης των νομισμάτων για να δουν πώς θα αντιμετώπιζαν την περίπτωση προσθήκης ενός νέου ελληνικού νομίσματος ή ενδεχόμενους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.


η εκ νέου εισαγωγή της δραχμής στο σύστημα διαπραγμάτευσής της δεν θα ήταν πολύ δύσκολη


Οι περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν ότι η πιθανότητα μίας εξόδου της Ελλάδας είναι πολύ μικρή. Οικονομολόγοι της Commerzbank υπολόγισαν την πιθανότητα αυτή σε κάτω από το 25%. «Να ελπίζεις για το καλύτερο, να προγραμματίζεις για το χειρότερο» δήλωσε ο Φρέντερικ Πόντσο, διαχειριστικός εταίρος της συμβουλευτικής εταιρείας Grey Spark. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες συχνά δοκιμάζουν τα συστήματά τους για διάφορα γεγονότα, όπως μία ταχεία μεταβολή των πετρελαικών τιμών ή το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Για κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες, αυτό σημαίνει ότι ανασύρουν τα σχέδια που είχαν εκπονηθεί προς διετίας, όταν η διάσπαση της Ευρωζώνης ήταν ένα φλέγον θέμα. Το 2011 και το 2012, οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές εταιρείες και οι επιχειρήσεις με σημαντικής έκθεση σε ελληνικά στοιχεία ενεργητικού είχαν διαμορφώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη διάσπαση.
Στα τέλη του 2011, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP Ντέιβιντ Ράτερ δήλωσε ότι η εταιρεία του είχε δοκιμάσει την πλατφόρμα της διαπραγμάτευσης νομισμάτων για το σύνολο των 17 νομισμάτων της Ευρωζώνης που θα επανεμφανίζονταν στην περίπτωση πλήρους διάσπασης της Ευρωζώνης. Η χρηματιστηριακή εταιρεία διεξήγαγε παρόμοιες ασκήσεις νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα, δήλωσαν δύο πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

‘'Αλλες ευρωπαϊκές τράπεζες διεξάγουν αντίστοιχες ασκήσεις στις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης, για να σιγουρευτούν ότι θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την εμφάνιση νέων νομισμάτων, σύμφωνα με αρκετές πηγές. Ο επικεφαλής για τη διαπραγμάτευση νομισμάτων σε μία μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζας δήλωσε ότι η εκ νέου εισαγωγή της δραχμής στο σύστημα διαπραγμάτευσής της δεν θα ήταν πολύ δύσκολη, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί μία μεγαλύτερη διάσπαση της Ευρωζώνης. «Η Ιταλία θα μπορούσε να ακολουθήσει τα βήματα της Ελλάδας, εάν η έξοδος αποδειχθεί επιτυχής να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην οικονομική κρίση της χώρας», δήλωσε ο ίδιος.

Οι κινήσεις αυτές, σημειώνει το δημοσίευμα, γίνονται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προηγείται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός, προσθέτει η WSJ, θεωρεί τις εκλογές ως de facto δημοψήφισμα για το αν η χώρα θα μείνει στην Ευρωζώνη, δηλώνοντας ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ κατά της δημοσιονομικής προσαρμογής θα οδηγήσουν σε ρήξη με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν έχει στην ατζέντα του την έξοδο από το ευρώ και οι περισσότεροι Έλληνες ψηφοφόροι θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...