Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ανοιχτή η ημερομηνία της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα...


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ "ΚΑΥΤΑ" ΘΕΜΑΤΑ...
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η οριστικοποίηση της ημερομηνίας επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα για τη συνέχιση του ελέγχου της επί του ελληνικού προγράμματος.

Μάλιστα,....

στην τρόικα περιμένουν από την κυβέρνηση προτάσεις για τα ανοικτά θέματα ώστε να επιστρέψουν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θεωρούν ότι δεν θα υπάρχει η απαραίτητη πρόοδος για να βρεθούν στην Αθήνα και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις από κοντά. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, δήλωσε χθες πως το ύψος της χρηματοδότησης που θα χρειαστεί η Ελλάδα το 2015 θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του stress test των ελληνικών τραπεζών που αναμένεται να ανακοινωθούν την Κυριακή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ανέφερε, όμως, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, σηματοδοτώντας τις προθέσεις της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα είναι προγραμματισμένο να γίνει τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία και αυτό για δύο κυρίως λόγους:
1. Δεν είναι σαφές πότε θα αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
2. Η τρόικα αφήνοντας ανοικτό το πότε θα επιστρέψει, ασκεί επί της ουσίας πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση των συμφωνημένων δράσεων, καθώς είναι γνωστό ότι η ελληνική πλευρά είναι εκείνη που θέλει να κλείσει το γρηγορότερο δυνατόν ο έλεγχος.
Για να ολοκληρωθεί επιτυχώς, όμως, ο έλεγχος της τρόικας υπάρχει μια σειρά ανοικτών ζητημάτων που θα πρέπει να διευθετηθούν και επί των οποίων η τρόικα ζητάει από την κυβέρνηση να της αποστείλει συγκεκριμένες προτάσεις πριν επιστρέψει στην Αθήνα. Τα βασικότερα έχουν να κάνουν με:
• Τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν δείχνει ευελιξία ως προς το πότε θα υλοποιηθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει κάποιες προτάσεις.
• Τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
• Την αναδιάρθρωση του καθεστώτος ΦΠΑ.
• Την αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου.
• Την οριστικοποίηση των μεγεθών του προϋπολογισμού.
• Την επίτευξη συμφωνίας για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».
Πρόκειται για ζητήματα που εκτός από τη σχέση κυβέρνησης - τρόικας, θα δοκιμάσουν και τις σχέσεις εντός της κυβέρνησης. Στα περισσότερα ζητήματα το ΠΑΣΟΚ αντιδρά με τα όσα προωθούνται από τους εκάστοτε υπουργούς και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το ασφαλιστικό, τα εργασιακά θέματα και το ενιαίο μισθολόγιο.
Οι συγκρούσεις που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν από τη διαπραγμάτευση όλων αυτών των ζητημάτων είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει το θέμα της «επόμενης ημέρας» πριν επιστρέψει η τρόικα και ξεκινήσει η τελική συζήτηση για τον έλεγχο. Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί πλέον ότι θα υπάρχει κάποιου είδους προληπτική γραμμή πίστωσης το 2015, η οποία θα συνοδεύεται από κάποιας μορφής συμφωνία με την Ευρωζώνη.
Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν στην «Κ» ότι εάν έχει κλείσει νωρίτερα από τον έλεγχο το μοντέλο της «επόμενης ημέρας», τότε η ολοκλήρωση του ελέγχου «θα είναι ευκολότερη. Δεν λέμε ότι θα είναι εύκολη, αλλά τουλάχιστον δεν θα είναι δραματική». Πάντως, από την τρόικα δεν υπάρχει αντίστοιχη διάθεση. Οπως αναφέρουν παράγοντές της και τα δύο θέματα είναι κομμάτια του παζλ και δεν μπορεί κάποιος να πει ότι θα κλείσει πρώτα το ένα και μετά το άλλο. Υπενθυμίζουν, δε, και τις δηλώσεις του Eurogroup, σχετικά με την ανάγκη ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων.
Αλλωστε, ο κ. Ρέγκλινγκ έστειλε χθες μήνυμα πως η πιθανότητα πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετική θέση σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί. «Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα. Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες στο επόμενο Eurogroup τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε» δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, αναφορικά με το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας για το 2015. 



Πηγή : kathimerini.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...