Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Δεν έχουν τέλος για Σαμαρά οι σφαλιάρες από τους...εταίρους του!!!


"Απίθανη η έξοδος από το Μνημόνιο, τα 11 δις του ΤΧΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΑΣ!" 
Ρέγκλινγκ, Ντάισελμπλουμ και Ρεν σε συνάντηση του Eurogroup. Η στάση είναι κοινή: για «κουμπαρά» μιλάμε, όχι για θυρίδα...
Tου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ 

Απίθανο θεωρούν πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την πλευρά των δανειστών αλλά και ξένοι οίκοι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα που έχει επιβάλει η τρόικα, ενώ παράλληλα δεν φαίνεται να συμφωνούν με την κυβερνητική ρητορική ότι η αναταραχή προκλήθηκε εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το κλίμα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του στην Μπρατισλάβα, τόνισε ότι η πιθανότητα πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετική θέση σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Οι ανάγκες
Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλινγκ απέφυγε να μιλήσει για το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, καθώς όπως είπε τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης AQR των τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου θα καθορίσουν και το ύψος των αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας. «Δεν είναι εξ ολοκλήρου σαφές προς το παρόν, επειδή η Ελλάδα περιμένει τα αποτελέσματα των AQR και των stress test».
Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τα 11 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να διατεθούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, καθώς όπως είπε ο μηχανισμός πρέπει να κρατήσει τα κεφάλαιά του για την αντιμετώπιση τυχόν κρίσεων στο μέλλον.
«Το ESM είναι θεσμός αντιμετώπισης κρίσεων και είναι σημαντικό να έχει πολλά αχρησιμοποίητα πολεμοφόδια», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Ενώ βγαίνουμε από την κρίση, όλοι γνωρίζουμε ότι κάποια μέρα θα υπάρξει νέα κρίση».
Είναι προφανές ότι μετά τις συντονισμένες επιθέσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση από αγορές και εταίρους-δανειστές, αναφορικά με το επικοινωνιακό «αντάρτικο» που εξαπέλυσε το προηγούμενο διάστημα, το κλίμα έχει αλλάξει. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, θεωρείται δεδομένη η ανάγκη ύπαρξης ενός «μετα-Μνημονίου», όπως χαρακτήριζαν στην «Ε» υψηλόβαθμα στελέχη της οικονομίας το σχέδιο που ετοιμάζεται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση.
Ωστόσο, η προσέγγιση του χαρακτήρα που θα έχει το νέο πρόγραμμα διαφέρει, ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται οι αρμόδιοι παράγοντες. Στο εξωτερικό στελέχη των δανειστών θεωρούν επιβεβλημένη την ύπαρξη μιας νέας συμφωνίας, με την οποία η Ελλάδα θα δεσμεύεται για την υλοποίηση των υφιστάμενων «δράσεων» που προβλέπει το Μνημόνιο. Αντίστοιχα, το νέο «Μνημόνιο» θα θέτει και νέους στόχους για το επόμενο διάστημα, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα στους δανειστές να παρέμβουν όπου θεωρούν ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι ή όπου εκτιμούν ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...