Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Μήπως κάτι σοβαρό δεν μας λένε;



Υπάρχει μία τράπεζα που παρουσίασε το 2013 ζημιές 112,25 εκατ ευρώ.

Η τράπεζα αυτή είχε ενισχυθεί με κεφάλαια με την μορφή μετατρέψιμων ομολογιών συνολικής αξίας 100,20 εκατ ευρώ, που πρέπει να αποπληρωθούν προσεχώς.

Στο πρόσφατο τραπεζικό τεστ...
της τράπεζας της Ελλάδος υπολογίστηκε ότι στο βασικό σενάριο χρειάζεται 397 εκατ. ευρώ επιπλέον κεφάλαια.

Ανακεφαλαιώνοντας το άθροισμα ζημίας έτους 2013, μετατρέψιμων ομολόγων και αναγκαίων επιπλέον κεφαλαίων είναι 609,45 εκατ. ευρώ . Το ποσό αυτό πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν.

Η τράπεζα αυτή για να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα προβλήματα ρευστότητας εξέδωσε την 6.2.2014 ομολογιακό δάνειο αξίας 285 εκατ ευρώ διάρκειας ενός έτους με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο τρίμηνου Εuribor πλέον 12 μονάδες, δηλαδή πάνω από 12%...

Η τράπεζα αυτή εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα κληθεί σύντομα να βρει επιπλέον 609,45 εκατ ευρώ για να αντιμετωπίσει το τραπεζικό ευρωπαικό τεστ της ΕΚΤ, που αναμένεται προσεχώς.

Προφανώς αν οι μέτοχοι της είχαν την οικονομική δυνατότητα να την ενισχύσουν με τόσο μεγάλο ποσό κεφαλαίων δεν θα είχαν αφήσει την τράπεζα τους να δανείζεται με επιτόκιο 12% +τρίμηνο euribor.

H τράπεζα αυτή δεν διαθέτει την πολυτέλεια να χρηματοδοτηθεί από το ΤΧΣ, γιατί δεν κρίθηκε συστημική.

Επίσης η τράπεζα αυτή δεν μπορεί για πολιτικούς λόγους να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα, όπως έγινε πχ με την Αγροτική ή το Παλαιό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, γιατί έχει ως κύριο μέτοχο ένα δημοφιλές ασφαλιστικό ταμείο με χιλιάδες ασφαλισμένους-ψηφοφόρους. Στην περίπτωση αυτή οι μετοχές του ταμείου θα έχαναν κάθε αξία και οι ασφαλισμένοι θα τιμωρούσαν μαζικά την κυβέρνηση που θα το αποφάσιζε.

Είναι εύλογο λοιπόν ότι η τράπεζα αυτή θα αγορασθεί σύντομα από κάποια άλλη τράπεζα.

Ποιά μεγάλη τράπεζα διαθέτει αντίστοιχα τόσο μεγάλη ρευστότητα για να κάνει την κίνηση αυτή?

Mε δεδομένο ότι το ΤΧΣ δεν θα επέτρεπε την αγορά ζημιογόνων τραπεζών από τράπεζες που ήδη έχει πλουσιοπάροχα ενισχύσει το 2013, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η αγορά θα γίνει με δανεικά λεφτά από κάπου αλλού.

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε κάποιες συστημικές τράπεζες να προβαίνουν στην έκδοση στο εξωτερικό ομολογιακών εκδόσεων.

Τα ΜΜΕ μας παραμυθιάζουν ότι οι εκδόσεις αυτές γίνονται δήθεν για ενίσχυση των κεφαλαίων τους.

Τα κεφάλαια όμως αυτά είναι στην ουσία δανεικά και βραχυπρόθεσμα.

Δεν πρόκειται για ίδια κεφάλαια μετόχων.

Το επιτοκιακό κόστος τους βρίσκεται κοντά στο 5% και η διάρκεια τους κοντά στην πενταετία.

Ανάμεσα στις δυνητικά υποψήφιες τράπεζες για την αγορά υπάρχει μία τράπεζα που είχε το 2013 καθαρά κέρδη 809 εκατ ευρώ και σκοπεύει να συνάψει πενταετές ομολογιακό δάνειο στο εξωτερικό αξίας 750 εκατ ευρώ.

Η τράπεζα αυτή λοιπόν θα διαθέτει σύντομα 1,56 δισ ευρώ ρευστότητα για αγορές.

Οι ανάγκες της για τον Μάιο υπολογίζονται σε 1,35 δισ ευρώ για να αποπληρώσει το σύνολο των μετατρέψιμων σε μετοχές ομολόγων της που λήγουν τον Μάιο του 2015.

Η ίδια τράπεζα προτίθεται να κάνει και αύξηση κεφαλαίου έως 2,5 δισ ευρώ στο εξωτερικό για ....

"ι. Να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα μεταξύ των εγκεκριμένων ενεργειών για την ενίσχυση κεφαλαίων και των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών ύψους €2.183 εκ. που έχει προσδιορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος και

ιι. Να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση υπό συνθήκες πλήρους εφαρμογής των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ «fully loaded Basel III», ώστε να διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία στην κεφαλαιακή της βάση, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να υποβάλει αίτηση να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου ύψους €1.350εκ. όταν αυτό κριθεί σκόπιμο. ".

Τα λογικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

i. Γιατί χρειάζεται η αύξηση κεφαλαίου, αν δεν σκοπεύει να εξοφλήσει τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου, με δεδομένο ότι θα διαθέτει σύντομα ως άνω 1,56 δισ ευρώ σε ρευστότητα από κέρδη έτους 2013 και το ομόλογο που πρόκειται να διαθέσει?

ii.Που θα διατεθούν τα 1,61 δισ ευρώ που θα περισσέψουν αν εξοφληθούν οι προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου στο σύνολο τους ? (=809 εκατ+750 εκατ+2500 εκατ-1350 εκατ)

ιii. Aν δεν αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές θα μετατραπούν τον Μάιο σε κοινές μετοχές και αν ναι σε ποιά τιμή?

iv. Δεν πρέπει να ενημερωθούν οι μέτοχοι στην επικείμενη γενική συνέλευση για τα ειλημμένα σχέδια της τράπεζας, αν αυτά περιλαμβάνουν αγορές τραπεζών που λειτουργούν με ζημίες σήμερα?

Οι διαθέσιμες σήμερα για πώληση Ελληνικές τράπεζες είναι τουλάχιστον δύο και η μία φέρεται ότι θα αγορασθεί από "ξένους" επενδυτές, που δεσμεύονται να κρατήσουν τις μετοχές για ένα εξάμηνο...

Αλήθεια μήπως κάπου χάσαμε την μπάλα και δεν ξέρουμε πραγματικά ποιός αγοράζει και ποιός πουλάει?
Son Ofeon
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...