Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Το δημοσιονομικό κενό 2015-2017 των 7,7 δισ. ευρώ – Τα… ανέκδοτα του υπουργείου Οικονομικών και οι κατεστραμμένοι Έλληνες...


Απέλπιδα προσπάθεια καταβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να διασκεδάσει τις σε βάρος της αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι το «δημοσιονομικό κενό» που έχει εντοπίσει η τρόικα για την περίοδο 2015-2017 φθάνει τα 7,7 δισ. ευρώ, εξέλιξη η οποία συνεπάγεται νέες εντολές από τους «συνεργάτες» δανειστές προς την πρόθυμη κυβέρνηση για επιβολή επαχθών μέτρων λιτότητας.


Στην απέλπιδα αυτή προσπάθεια, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία - ούτε λίγο ούτε πολύ - υποστηρίζει ότι την τριετία 2015-2017 δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι ούτε να γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δείχνοντας πλέον καθαρά ότι, στην προσπάθειά της να αποκρύψει κάθε είδηση που αποδεικνύει την αποτυχία της καταστροφικής «μνημονιακής» πολιτικής που εφαρμόζει, λέει καμία φορά και… κανένα ανέκδοτο! Θυμίζει δε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος διαβεβαίωνε ρητά στα τέλη του 2010 και στις αρχές του 2011 ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα νέα μέτρα το 2011, διότι αυτά που έλαβε ο ίδιος ήταν υπέρ αρκετά για να καλύψουν τα τότε δημοσιονομικά κενά, αλλά λίγους μήνες μετά η κυβέρνησή του έλαβε τα πλέον σκληρά φορολογικά μέτρα, όπως η επιβολή του «χαρατσιού» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, η επιβολή μόνιμης «εισφοράς αλληλεγγύης» και τέλους επιτηδεύματος, οι αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης, οι μειώσεις στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος και οι αυξήσεις στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος!
Θεωρεί δηλαδή η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι με την συνέχιση της εφαρμογής μέτρων όπως τα παραπάνω και με την προσθήκη κι άλλων επαχθών φοροεισπρακτικών μέτρων που η ίδια νομοθέτησε το 2013 (με τους ν. 4110/2013 και 4172/2013) και θα εφαρμοστούν φέτος (καταργήσεις όλων των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος και των εκπτώσεων φόρου, αυξήσεις στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος όλων των επιχειρήσεων, επιβολή τεκμηρίων στις δαπάνες για την κατασκευή οικοδομών και τις αγορές ακινήτων, στις δαπάνες για τις αγορές ομολόγων, μετοχών και για σύσταση ή εξαγορά επιχειρήσεων) η οικονομία θα… τεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά και θα ανακάμψει, η ύφεση θα εξαφανιστεί και δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό, αφού όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν όλους τους υπέρογκους φόρους που θα τούς καταλογίσει το υπουργείο Οικονομικών μετά τις εκλογές! Μπορεί βεβαίως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να έχει κέφια για τέτοια… ανέκδοτα, αλλά οι κατεστραμμένοι οικονομικά και ψυχολογικά Έλληνες πολίτες δεν έχουν καμία όρεξη να ακούνε τέτοια ανέκδοτα, γιατί στ’ αυτιά τους ηχούν σαν κοροϊδία και απόπειρα προεκλογικής εξαπάτησης!
Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι «συνεργάτες» της στην οικονομική καταστροφή του Ελληνικού λαού «επιθεωρητές» της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί το 2013 επετεύχθησαν! Ας δούμε όμως τί … πέτυχαν στην πραγματικότητα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τροϊκανοί-«συνεργάτες» της:
-Έλλειμμα γενικής κυβέρνησης: 23,1 δισ. ευρώ ή 12,7% του ΑΕΠ, μεγαλύτερο από αυτό που είχε… «πετύχει» η κυβέρνηση Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου το 2010 και το 2011!
-Δημόσιο χρέος: 318,7 δισ. ευρώ ή 175,1% του ΑΕΠ, μεγαλύτερο σε ποσοστό επί του ΑΕΠ από το χρέος του 2011, δηλαδή από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν την αναδιάρθρωση του Φεβρουαρίου του 2012 (του γνωστού PSI Βενιζέλου-τρόικας)!
Αυτά τα… δημοσιονομικά «επιτεύγματα» μάς καλούν να θαυμάσουμε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα!
Και να σκεφτεί κανείς ότι για να τα… πετύχουν επέβαλαν τα πιο σκληρά και απάνθρωπα μέτρα, φθάνοντας στο σημείο να κόψουν ακόμη και τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα από όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους των 360 ευρώ το μήνα!
Το πόσο… πραγματικό είναι το «πρωτογενές πλεόνασμα» του 0,8% του ΑΕΠ ή του 1,5 δισ. ευρώ που συμφώνησαν να… ανακοινώσουν από κοινού για το 2013 οι συγκυβερνώντες και οι τροϊκανοί «συνεργάτες» τους το έχουμε αναλύσει ήδη με το αναλυτικό δημοσίευμά μας, το οποίο φέρει τον τίτλο «Η αλήθεια για το «πρωτογενές πλεόνασμα ή πώς «εξαφανίζεται» ένα έλλειμμα της τάξεως του 12,7% του ΑΕΠ» (http://zeronews.gr/index.php/economy/11592).
Συνεπώς, δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, την οποία παρουσιάζουμε παρακάτω αυτούσια. Εκείνο που θα θέλαμε εδώ να προσθέσουμε είναι ότι το συνολικό δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2017 που… εντόπισε η τρόικα είναι πράγματι 7,7 δισ. ευρώ, όσο κι αν αυτή η αποκάλυψη δεν αρέσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που επιμένει να μην αθροίζει τα… κενά των τριών ετών!
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:
«Με αφορμή δημοσιεύματα μέρους του Τύπου περί νέων μέτρων λιτότητας τα επόμενα χρόνια, από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνονται τα εξής:
«Οι ίδιοι κύκλοι που υποστήριζαν ότι η χώρα δεν θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, που διαρκώς κινδυνολογούν, που καλλιεργούν κλίμα φόβου και καταστροφής, που μεμψιμοιρούν και μηδενίζουν την εθνική προσπάθεια, τώρα, λίγες ημέρες μετά την παραδοχή, διεθνώς, ότι η χώρα επέτυχε υψηλό, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα, βλέπουν νέα μέτρα λιτότητας για τα επόμενα χρόνια.
Απλώς, ή δεν ξέρουν να διαβάζουν τους πίνακες ή είναι «τυφλωμένοι» από την αντιπολιτευτική τους διάθεση.
Πουθενά στην Έκθεση δεν υπάρχουν 7,7 δισ. ευρώ νέα μέτρα.
Πουθενά δεν προβλέπονται νέοι φόροι ή περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Η αλήθεια είναι:
1ον. Η χώρα έχει εισέλθει σε μία μακρά περίοδο υψηλών και βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σύμφωνα με την Έκθεση, η χώρα μας:
-Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ το 2013, υπερκαλύπτοντας τους στόχους του Προγράμματος και δίνοντας τη δυνατότητα για διανομή κοινωνικού μερίσματος.
-Εκτιμάται ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και εφέτος. Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 1,6% του ΑΕΠ το 2014.
-Προβλέπεται ότι θα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 1,9% του ΑΕΠ το 2015, 2,6% του ΑΕΠ το 2016 και 3,6% του ΑΕΠ το 2017.

2ον. Τα όποια μελλοντικά δημοσιονομικά κενά δεν αθροίζουν. Ποτέ άλλωστε στις Εκθέσεις της τρόικα, σύμφωνα με τη ακολουθούμενη μεθοδολογία, δεν άθροιζαν.
Οι προβλέψεις της τρόικα, για την επίτευξη ακόμη υψηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων (οι οποίες θα οδηγούσαν τότε σε δημοσιονομικό κενό), αντιμετωπίζονται με διαρθρωτικές παρεμβάσεις που δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με μισθούς και συντάξεις.
Και κάτι ακόμη: αυτές οι παρεμβάσεις, εάν χρειάζονταν την πρώτη χρονιά, θα κάλυπταν και τα επόμενα έτη. Συνεπώς δεν αθροίζουν σε 7,7 δισ. ευρώ, παρά μόνο γι’ αυτούς που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν...

3ον. Η Ελληνική Κυβέρνηση εκτιμά ότι η ικανοποιητική εκτέλεση του εφετινού Προϋπολογισμού, η εφαρμογή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων και η σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας έπειτα από την επαναφορά του Κράτους και των Ελληνικών Τραπεζών στις αγορές, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα μηδενίσουν το όποιο δημοσιονομικό κενό αυτή τη στιγμή υπάρχει για τα επόμενα έτη.
Όπως οι προβλέψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης έχουν επαληθευθεί τα 2 τελευταία χρόνια, το ίδιο θα γίνει και τώρα».


zeronews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...