Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Το μεγάλο «κόλπο» με το πρωτογενές πλεόνασμα...


Επικίνδυνες ασκήσεις με τις «πλάτες» της τρόικα - Υπολογίζουν το έλλειμμα όπως τους συμφέρει
Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, γράψαμε ότι κάτι δεν πάει καλά στα νούμερα, όπως επίσης και για το γεγονός ότι η ίδια η Eurostat δεν ανέφερε σε κανένα σημείο της έκθεσής της ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ.
Προσπαθώντας να βγάλουμε άκρη με το πως βγήκε τελικά αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση και η Κομισιόν, καταλήξαμε σε κάποια στοιχεία που θα μπορέσουν να μας δώσουν την πραγματική διάσταση των πραγμάτων, αλλά και το πως γίνονται τα ....λογιστικά τερτίπια!


Μαθήματα ..θεωρίας!
Ξεκινώντας λοιπόν, από τα βασικά, ας δώσουμε ένα θεωρητικό ορισμό του τι είναι το έλλειμμα και πως καταλήγει σε πρωτογενές πλεόνασμα.
Για να βγάλουμε λοιπόν το έλλειμμα ή το πλεόνασμα σε μια οικονομία θα πρέπει να αθροίσουμε τα οικονομικά στοιχεία από τα εξής:
*Κεντρική κυβέρνηση που αποτελείται από τα Υπουργεία και τα Νομικά Πρόσωπα,
*την Τοπική Αυτοδιοίκηση που περιλαμβάνει τους Δήμους και τις Περιφέρειες
*την Κοινωνική Ασφάλιση που περιλαμβάνει τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία και
*τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς.
Αν αφαιρέσουμε τις δαπάνες του κράτος από τα έσοδα που έχει, τότε θα βγάλουμε το πλεόνασμα ή έλλειμμα, ανάλογα με το αν είναι περισσότερα τα έσοδα ή οι δαπάνες. Για να βγει το πρωτογενές, θα πρέπει στο νούμερο που θα βγει να αφαιρέσουμε το ποσό που έδωσε το κράτος για τόκους. Αν και πάλι το πρόσημο είναι θετικό, τότε θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, αν όχι πρωτογενές έλλειμμα.

Το «φουσκωμένο» έλλειμμα του 2009 και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013...

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του «κόλπου» θα πρέπει να πάμε τέσσερα χρόνια πίσω, όταν η Eurostat με την ΕΛΣΤΑΤ άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται το έλλειμμα της Ελλάδας. Τότε λοιπόν, έβαλαν (για πρώτη φορά και χωρίς να υπάρχει το ίδιο σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης) μέσα στο έλλειμμα μια σειρά από στοιχεία, με αποτέλεσμα να το «φουσκώσουν», δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο την ένταξη της χώρας σε μνημόνιο. Τί έκαναν πρακτικά; Έβαλαν μέσα στο έλλειμμα του 2009 τα οικονομικά στοιχεία 17 ΔΕΚΟ, που μέχρι τότε η Eurostat  δεν τα υπολόγιζε, με βάση τη μέθοδο που ακολουθούσε! Επίσης, έξοδα νοσοκομείων ύψους 3,6 δισ. που δεν είχαν εγκριθεί ούτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά δεν είχαν πληρωθεί καν! Τέλος, συνυπολόγισαν και τα περιβόητα swaps επί Σημίτη το 2001 των 5,4 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί για να κρύψουν χρέος κάτω από το χαλί. Ποιός δεν πιστεύει όμως, ότι αυτό δεν το γνώριζε η Ευρώπη και η Eurostat;

Το συμπέρασμα από την παραπάνω ιστορία της χώρας, είναι ότι και τώρα, η Eurostat μαζί με την κυβέρνηση και την ΕΛΣΤΑΤ, χρησιμοποίησαν μεθόδους που δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα! Αιτιολογία; Η Ελλάδα είναι σε μηχανισμό στήριξης και λαμβάνονται υπόψη ό,τι ορίσει η τρόικα! Γι’ αυτό και τελικά, το πρωτογενές πλεόνασμα (όπως βγήκε. Θα το αναλύσουμε παρακάτω) είναι 1,5 δισ. για την τρόικα και την κυβέρνηση και 3,4 δισ. για τη Eurostat και τη μέθοδο ESA 95.

Το λογιστικό «κόλπο»

Κυβέρνηση και τρόικα θέλοντας να αποδείξουν ότι η Ελλάδα πέτυχε, βγάζει πρωτογενές πλεόνασμα, εξέρχεται από το μνημόνιο κτλ. αποφάσισαν  και πάλι, σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή στατιστική αρχή να προσθαφαιρέσουν μια σειρά από δεδομένα για να τους βγει το τελικό αποτέλεσμα! Τι έκαναν; Εξαίρεσαν τα 19,72 δισ. που δόθηκαν στις τράπεζες, κάτι που δεν έκαναν όμως το 2012! Κατά το δοκούν λοιπόν, αφαίρεσαν το σημαντικότερο κομμάτι του ελληνικού ελλείμματος. Πως αλλιώς θα δικαιολογούσαν ότι από τα 23 δισ. έλλειμμα προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ;

Και επειδή τα νούμερα πάντα μπερδεύουν, ας επιχειρήσουμε να τα απλοποιήσουμε, όπως είχαμε κάνει από την πρώτη στιγμή στο Newsbomb.gr:
Το έλλειμμα του 2013 ήταν 23,1 δισ. ευρώ. Από αυτά αφαίρεσαν τα χρήματα που έδωσαν στις τράπεζες ύψους 19,1 δισ. Έτσι, έβγαλαν έλλειμμα 3,38 δισ. ευρώ. Για να υπολογιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα θα έπρεπε να αφαιρέσουν τα χρήματα που πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο για τόκους. Αφαιρώντας και αυτά λοιπόν, η Ελλάδα έβγαλε πρωτογενές πλεόνασμα  3,4 δισ. ευρώ. Για να πετύχουν όμως, αυτό το νούμερο, έγινε μια σειρά από προσθήκες και εξαιρέσεις, που ακόμα και ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει!

Αν όμως, υπολογίσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που υπολογίστηκε ο προϋπολογισμός του 2012 (χωρίς να εξαιρέσουμε τις τράπεζες δηλαδή) τότε το 2013 προκύπτει ότι υπήρχε πρωτογενές έλλειμμα 15,88 δισ. ευρώ! Πώς βγαίνει αυτό; Απλά από τα 23,1 δισ. του συνολικού ελλείμματος του 2013 αφαιρούμαι τις δαπάνες που δόθηκαν για τόκους!


http://www.newsbomb.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...