Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Έκθεση - σοκ για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα


Μέσα σε έναν χρόνο, από το 2009 ως το 2010, περίπου 551 Έλληνες αυτοκτόνησαν καθαρά λόγω των συνεπειών της κρίσης υποστηρίζει -μεταξύ άλλων- η πρώτη έρευνα σχετικά με το θέμα, η οποία διεξήχθη από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, που δημοσιεύει ο Guardian.
Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης των κρατικών δαπανών, αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 0,43% του ποσοστού αυτοκτονιών.

Ο έλληνας οικονομολόγος Νικόλαος Αντωνακάκης, που συμμετείχε στην έρευνα αναφέρει πως διαπίστωσαν ότι μεταξύ του 2009 και του 2010, το ποσοστό των αυτοκτονιών ήταν περίπου δύο άνθρωποι ανά ημέρα και ότι ο ένας από τους δύο αυτοκτόνησε για λόγους που σχετίζονταν μόνο με την κρίση.

Αναφέρει πως θέλησε να μελετήσει το φαινόμενο και να βρει περισσότερα στοιχεία για την σχέση μεταξύ της
οικονομικής κρίσης και του ποσοστού αυτοκτονιών, διαβάζοντας ειδήσεις και αναφορές σε ΜΜΕ και λόγων ιστοριών που ακούει ο ίδιος από φίλους του, για γνωστούς τους που αυτοκτόνησαν.

Συμπληρώνει πως αν και έχουν γίνει έρευνες για τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης στην υγεία του πληθυσμού υπήρχε κενό μεταξύ της σχέσης της μείωσης των κρατικών δαπανών (για επιδόματα, συντάξεις, παροχές, περίθαλψη, δομές πρόνοιας κ.ο.κ) και της αύξησης των προβλημάτων υγείας.


Ο κ. Αντωνακάκης και ο οικονομολόγος
Άλαν Κόλινς που διεξήγαν την έρευνα ανέφεραν πως διαπίστωσαν με έκπληξη το πόσες αυτοκτονίες ήταν συνδεδεμένες με την κρίση και πόσο ξεκάθαρη ήταν αυτή η σχέση.

Επιπλέον προέκυψε ότι υπήρξε χάσμα μεταξύ των δύο
φύλων όσον αφορά τις αυτοκτονίες, καθώς τα γυναικεία ποσοστά αυτοκτονιών δεν αυξήθηκαν σημαντικά, την περίοδο που εξετάστηκε.

Η «
ομάδα υψηλού κινδύνου» είναι οι άνδρες από 45 ως 89, οι οποίοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις περικοπές μισθών και συντάξεων και στην ανεργία.

Το άρθρο αναφέρει πως η κρίση
έχει επιδεινώσει με πολλούς τρόπους την κατάσταση της Υγείας στην Ελλάδα, γεγονός που έχουν καταδείξει ήδη ορισμένες έρευνες. Μετά από δεκαετίες εμφανίστηκαν στην Ελλάδα ξανά ασθένειες όπως η ελονοσία για παράδειγμα – λόγω του ότι δεν γίνονται πλέον επαρκείς ψεκασμοί για τα κουνούπια.

Διαβάστε το άρθρο στον Guardian


nooz.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...