Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εκπονητές του ελληνικού αναπτυξιακού σχεδίου, που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Euro Working Group, έχουν τις καλύτερες προθέσεις. Πράγματι, ως έκθεση ιδεών, αποτελεί ένα εξαιρετικό κείμενο. Περιέχει όλες εκείνες τις λέξεις-κλειδιά που ασφαλώς κάνουν την καρδιά κάθε εκσυγχρονιστή-τεχνοκράτη να λιώνει από συγκίνηση. Λέξεις και φράσεις όπως:
«Δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για επενδύσεις και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας», «ενίσχυση ανταγωνιστικότητας», «διευκόλυνση διεθνούς εμπορίου και εξωστρέφεια», «ευελιξία και ασφάλεια στην αγορά εργασίας», «έμφαση στην καινοτομία», «επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο», «καταπολέμηση της διαφθοράς και ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας», «αποκρατικοποιήσεις» κ.λπ.
Πρόκειται, λοιπόν, για εξαιρετική έκθεση ιδεών. Που, όμως, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα. Διότι η στυγνή πραγματικότητα βρίσκεται εντελώς αλλού: Στην αναγγελία της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε νέους διορισμούς 15.000 ατόμων στο Δημόσιο! Σε μία χώρα που έχει ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ, με δημόσιες δαπάνες που υπερβαίνουν ως ποσοστό τού ΑΕΠ αυτές των σκανδιναβικών χωρών, με συνεχώς μειωμένες επενδύσεις και εξαγωγές η κυβέρνηση αναγγέλλει νέους διορισμούς!
Υποστηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ότι ο λόγος των προσλήψεων είναι οι ελλείψεις στο προσωπικό του δημόσιου τομέα. Όμως οι ελλείψεις προσδιορίζονται από το πόσο μεγάλο θα είναι το κράτος και τι αρμοδιότητες θα έχει. Αν υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένους τομείς αυτές μπορούν πολύ εύκολα να καλυφθούν κάνοντας ousourcing αυτές τις αρμοδιότητες στην κοινωνία. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να προσλαμβάνεις νέους υπαλλήλους, ιδιαίτερα όταν παρουσιάζεις ένα αναπτυξιακό πλάνο που υποτίθεται ότι θεμελιώνεται στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τον ανταγωνισμό. Οι νέες προσλήψεις έχουν νόημα μόνο στον βαθμό που στόχος σου είναι να διατηρήσεις τις δομές ενός συγκεντρωτικού, ανελαστικού, πελατειακού κράτους. Κάτι που, φυσικά, έχει ελάχιστη σχέση με το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση.
“Greek Development Plan”, ”Greek Statistics”, ”Greek Primary Surplus”… Σε λίγο, οποιαδήποτε έκφραση περιέχει τον επιθετικό προσδιορισμό “Greek” θα προκαλεί αισθήματα άκρας θυμηδίας στο ακροατήριο.
Μέχρι, φυσικά, που θα σκάσει το κανόνι...