τράπεζες. Όπως αποδεικνύεται τα capital action plans των τραπεζών δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και ως εκ τούτου καλούνται σε δεύτερη φάση να αποδείξουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το δυσμενές σενάριο της BlackRock. ΕΚΤ και ΤτΕ έχουν συμφωνήσει στην παραμετροποίηση του βασικού σεναρίου και του δυσμενούς σεναρίου σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που θα ισχύσουν για το πανευρωπαικό stress test (ελάχιστoς δείκτης Core Tier I στο 8% για το βασικό σενάριο και 6% για το δυσμενές).
Η ΤτΕ αμέσως μετά την ανακοίνωση των stress tests συνέστησε στις τράπεζες να δημιουργήσουν επιπλέον κεφαλαιακά «μαξιλάρια». Τα capital action plans θα περιλαμβάνουν όλες τις ενέργειες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν οι πιστωτικοί όμιλοι μέσα στην επόμενη τριετία για να καλύψουν το δυσμενές σενάριο της BlackRock και τα οποία θα εγκριθούν από την ΤτΕ μέχρι τον Ιούνιο του 2014.
Η ΕΚΤ ζητεί από τις ελληνικές αρχές να είναι έτοιμες να λάβουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες πολιτικής για να διασφαλίσουν τη συνολική χρηματοοικονομική σταθερότητα και να παραμείνουν προσηλωμένες σε έναν τραπεζικό τομέα τεσσάρων πυλώνων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος ακόμα και έναντι εξελίξεων στην οικονομία που θα μπορούσαν να «ενεργοποιήσουν» το δυσμενές σενάριο της BlackRock, όπως αυτό αποτυπώθηκε στα εγχώρια stress tests.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες -βάσει του βασικού σεναρίου- θα καλυφθούν πρωτίστως μέσω της άντλησης κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα και σε μικρότερο βαθμό από τις συμπληρωματικές δράσεις των τραπεζών. Σε αυτές περιλαμβάνονται πιθανές πωλήσεις στοιχείων του ενεργητικού, όπως εγχώριες και ξένες θυγατρικές. «Η ΤτΕ ζήτησε από τις τράπεζες να υποβάλουν έως τα μέσα Απριλίου 2014 τα πλάνα άντλησης κεφαλαίων για να καλύψουν τις επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από το βασικό σενάριο. Οι τράπεζες την υποχρέωση έως τα μέσα Μαΐου 2014 να καταθέσουν κεφαλαικά πλάνα για την αντιμετώπιση του δυσμενούς σεναρίου, τα οποία θα εγκριθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος έως το τέλος Ιουνίου 2014».
Με αφορμή την την έναρξη ισχύος του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να προχωρήσουν σε προληπτικές ενέργειες έτσι ώστε με την ανακοίνωση των stress tests να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα της κεφαλαιακής κατάστασης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.
Στο μεταξύ, όπως έχει αναφέρει το Sofokleousin.gr, οι τραπεζίτες μπορεί σε αυτή τη φάση να αγόρασαν χρόνο με τις επιτυχημένες αμκ, αλλά το ζήτημα της συρρίκνωσης των ισολογισμών και της μείωσης του ρίσκου παραμένουν ανοιχτά, συνθήκη που θα οδηγήσει σε ντε-φάκτο επαναφορά του θέματος μέχρι το Φθινόπωρο.
Η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές από Πειραιώς και Alpha Bank και η σχεδιαζόμενη αμκ της Εθνικής καθώς και η είσοδος ξένων στρατηγικών επενδυτών στη Eurobank είναι εξελίξεις που βελτιώνουν την εικόνα και δίνουν στους τραπεζίτες μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών. Από την άλλη πλευρά η έλλειψη ουσιαστικής βούλησης για την ολοκλήρωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, του διαχωρισμού τραπεζών-ασφαλιστικών στην Ελλάδα και της πλήρους και σε βάθος αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό συντηρεί το ρίσκο σε υψηλά επίπεδα και δεν επιτρέπει τον εξορθολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών.
Ο τεμαχισμός και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θεωρείται βέβαιος, ενώ οι καθυστερήσεις μόνο επιδεινώνουν την κατάσταση. Αντιστοίχως η Πειραιώς έχει από καιρό βάλει πωλητήριο στην ΑΤΕ Ασφαλιστική η οποία έχει περάσει πλέον στην κερδοφορία. Εσχάτως συζητήσεις φέρεται ότι έχουν γίνει και για την πώληση της Eurolife, της θυγατρικής της Eurobank.
http://www.sofokleousin.gr/