Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Τι φοβάται η ΝΔ...




Με βάση τις διαρροές που γίνονται από το Μέγαρο Μαξίμου επιδίωξη της ΝΔ στις ευρωεκλογές είναι η πρωτιά. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν οριακές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενθαρρύνει το επιτελείο Σαμαρά που προσπαθεί να καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες για να συσπειρώσει την εκλογική βάση και να κινητοποιήσει τον κομματικό στρατό.
Για τον ίδιο λόγο θα καλλιεργηθεί πόλωση και θα σκληρύνουν οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταπολεμηθεί ο κίνδυνος της χαλαρής ψήφου. Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος (στις 140.000 ήδη οι αιτήσεις για το επίδομα!) και η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους (μετά την επικύρωση από την Eurostat αύριο του πρωτογενούς πλεονάσματος) είναι τα καλά νέα στα οποία επενδύει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τα ποσοστά της.



Ωστόσο, παρά τις εντυπώσεις που δημιουργούνται, υπάρχουν έντονες εσωκομματικές αγωνίες με ορίζοντα την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

Ειδικότερα:

Η μάχη στην περιφέρεια Αττικής: Ο υποψήφιος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος έχει πολύ κακές επιδόσεις αυτή τη στιγμή, με αποτέλεσμα να μην είναι ορατές οι πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο. Μια τέτοια ενδεχόμενη αποτυχία της ΝΔ στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας θα έχει μεγάλο πολιτικό και συμβολικό βάρος, ειδικά εφόσον υπάρξουν και άλλα γαλάζια ναυάγια (για παράδειγμα στο δήμο Αθηναίων ή και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας).

Η στάση των καραμανλικών: Ο Κώστας Καραμανλής απουσίασε από την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, ο στενός του συνεργάτης Ευ. Αντώναρος τιτίβισε τη δυσφορία του, μιλώντας για Γουλιμήδες και αλεξιπτωτιστές, ενώ στο παρασκήνιο ακούγεται ότι οι καραμανλικοί ενοχλούνται από τις διαρροές για τη «Νέα Ελλάδα» που οραματίζεται ο Σαμαράς σχεδιάζοντας την επανίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

Η στάση των μητσοτακικών: Η Ντόρα Μπακογιάννη ζητά στροφή προς το κέντρο και αποφεύγει την δημόσια κριτική στις επιλογές Σαμαρά, αλλά είναι γνωστό ότι θα επιθυμούσε να γίνει Επίτροπος, κάτι που φέρεται να έχει συζητήσει με τον πρωθυπουργό τον καιρό που οργανωνόταν η επιστροφή της στη ΝΔ, όμως τώρα που πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων, δεν έχει νεότερα. Είναι επίσης γνωστό ότι ο Α. Σαμαράς δεν συζήτησε καθόλου μαζί της τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, παρόλο που προφανώς η πρώην ΥΠΕΞ θα ήθελε να έχει λόγο.

Η τύχη των ανταρτών: Οι επιδόσεις που θα σημειώσουν ο Απ. Τζιτζικώστας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Νικήτας Κακλαμάνης στο δήμο Αθηναίων έχουν μεγάλη σημασία για τη συνέχεια. Και κυρίως για το πού θα στραφούν σε περίπτωση που τα πάνε καλά, καθώς τη συνεργασία μαζί τους επιδιώκει το κόμμα Πολύδωρα και όχι μόνο. Επίσης, έχει ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει η Μαριέτα Γιαννάκου η οποία άσκησε κριτική στην απόφαση για σταυροδοσία στις ευρωεκλογές και αποφάσισε να μην είναι υποψήφια, ενώ έχει υψηλότατο κύρος στο εσωτερικό της ΝΔ.

Τα σχέδια Μπαλτάκου: Ο πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου μετά την αποκάλυψη της αμαρτωλής συνομιλίας του με τον Η. Κασιδιάρη προανήγγειλε (μέσω Realnews) την ίδρυση νέου κόμματος σε περίπτωση που η ΝΔ χάσει το καθαρό δεξιό στίγμα της. Υποστήριξε ότι ενθαρρύνεται από διάφορες πλευρές να προχωρήσει και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν έχει σκοπό να «αποστρατευθεί». Για το λόγο αυτό, ο γαλάζιος φόβος δημιουργίας νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ έχει ονοματεπώνυμο.

[tvxs.gr]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...