Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Αμερικανοί χρηματιστές προβλέπουν πρόωρες εκλογές και συντριβή της κυβέρνησης...


Αμερικανοί χρηματιστές προβλέπουν πρόωρες εκλογές και συντριβή της κυβέρνησης, καθώς η πρώιμη έξοδος από το μνημόνιο που σχεδίαζε ο Α. Σαμαράς προκάλεσε ανησυχία στις αγορές
και εκτόξευσαν spreads και επιτόκια των ομολόγων.


Η ανάλυση των Αμερικανών χρηματιστών Ντάρεν Γουίλιαμς και Ντένις Σεν της AllianceBernstein, εκκινεί από το δεδομένο ότι τα ελληνικά ομόλογα αυτή τη στιγμή πιέζονται αρκετά, καθώς η πρόοδο έξοδος στις αγορές αλλάζει δραστικά τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Με άρθρο τους στο pragcap.com σημειώνουν πως υπάρχει ένας υψηλός βαθμός ανησυχίας στις αγορές, καθώς όλοι περιμένουν πως στην Ελλάδα θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Αυτό θα σημάνει ένα κύμα πώλησης των ελληνικών τίτλων, ενώ θα αυξήσει και το ρίσκο στις περιφερειακές αγορές.

Οι δύο αναλυτές σημειώνουν πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την έξοδο από τα μνημόνια, με σκοπό έτσι ο Σαμαράς να αυξήσει τη δημοτικότητά του. Από την άλλη, όμως, υπάρχει πολλές αμφιβολίες στις αγορές για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να κρατηθεί χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Μπορεί η Ελλάδα να λέει πως νιώθει σίγουρη ότι μπορεί να καταφέρει να σταθεί στα πόδια της, ωστόσο, το πολιτικό ρίσκο είναι μεγάλο και δεν μπορεί να παραγνωριστεί, σημειώνουν. Οι προβλέψεις των δύο αναλυτών είναι ότι η Ελλάδα, επειδή ακριβώς δεν θα καταφέρει να σταθεί μόνη της στις αγορές, θα ακολουθήσει τη λογική ενός κάποιου προληπτικού προγράμματος κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ.

Η εκλογή του ΠτΔ στην Ελλάδα είναι ένα εμπόδιο για την προσπάθεια της να βγει στις αγορές. Σε περίπτωση που δεν γίνει κατορθωτό να εκλεγεί από την παρούσα βουλή, τότε θα τραβηχτεί η σκανδάλη και θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Και σε αυτό το σημείο η ανάλυση των δύο χρηματιστών περιλαμβάνει και όλες τις χώρες που εντάσσονται στις περιφερειακές αγορές.

Στο βασικό σενάριο που προτάσσουν, σημειώνουν πως αναμένουν ότι στην Ελλάδα θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το επόμενο έτος. Αυτό θα διατηρήσει την πίεση στα ελληνικά ομόλογα στο εγγύς μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν, παρακολουθούμε στενά τη δυνατότητα εξάπλωσης και σε άλλες περιφερειακές αγορές. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μεγαλύτερη διαφοροποίηση από τους επενδυτές ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη περιφέρεια, η απειλή πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να επαναφέρει ένα βαθμό μόλυνσης.

Οι δανειστείς και οι αγορές δεν νιώθουν άνετα με την προοπτική να βγει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι ενάντιος στα μνημόνια και είναι δεδομένη πως η σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές θα περάσει σε άλλο επίπεδο δυσκολίας.
 
 
 http://ksipnistere.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...