Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Η μαφία των διεθνών αγορών έστειλε το μήνυμα: Νέο μνημόνιο ή χρεοκοπία;



Το καλοκαίρι του 2008, όταν τα μαύρα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν στον ουρανό της ελληνικής οικονομίας, το σύνηθες ερώτημα που οι περισσότεροι δημοσιογράφοι μου έθεταν σε διάφορες εκπομπές ήταν: Ποια προβλέπετε να είναι η χρονική διάρκεια της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας; Η απάντησή μου ήταν ευθύς και μονολεκτική. Ουδείς μπορεί να προβλέψει την χρονική διάρκεια της κρίσης, απεύχομαι όμως η χρονική της διάρκεια να είναι πολυετής, κάτι το οποίο είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν σε μερικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως Βενεζουέλα, Κολομβία, Χιλή, κ.λπ. Όταν το φθινόπωρο του 2008, κατέστη πασιφανές ότι η εθνική μας οικονομία άρχισε να εισέρχεται σε φάση βαθιάς ύφεσης, από τη θέση του καλεσμένου στον τηλεοπτικό σταθμό Sbc είχα πει: «Η βραδυφλεγής ωρολογιακή βόμβα του τεράστιου δημόσιου χρέους, η οποία από τις αρχές του 1980 βρισκόταν στα θεμέλια της εθνικής μας οικονομίας, ήδη εξεράγην το Σεπτέμβριο του 2008 και τα θραύσματά της είναι άγνωστο για πόσα χρόνια θα συνεχίσουν να τραυματίζουν τον κορμό της ελληνικής κοινωνίας».
Δυστυχώς, αμφότερες οι προβλέψεις μου επαληθεύτηκαν από την πορεία των πραγματικών γεγονότων. Από τη μια μεριά, η ελληνική οικονομία διέρχεται ήδη έβδομο χρόνο ύφεσης, με συνέπεια η κρίση του οικονομικού μας συστήματος να έχει προσλάβει πολυετή χαρακτηριστικά, και από την άλλη, η έκρηξη της ωρολογιακής βόμβας του δημοσίου χρέους το φθινόπωρο του 2008, είχε ως οικτρό επακόλουθο την δέσμευση της χώρας με τον κορσέ των μνημονίων και την καθυπόταξη του ελληνικού λαού στις αρπακτικές ορέξεις των ξένων κερδοσκόπων. Η εκτίναξη των spreads των 10ετών ελληνικών ομολόγων από τις 410 μονάδες βάσης που ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου στις 740 μονάδες που αναρριχήθηκαν χθες (16.10.2014), εκπέμπει σήματα SOS στους θεσιθήρες του δικομματικού καθεστώτος. Τα άτομα είναι ανεκδιήγητα. Με ετήσια έσοδα αρκετές χιλιάδες ευρώ από παχυλούς μισθούς, μπόνους, μελέτες και όλα τα τυχερά, οι Στουρνάρας, Χαρδούβελης και όλο το δικομματικό σινάφι, είναι οφθαλμοφανές ότι έχουν χάσει την επαφή με την ζωντανή πραγματικότητα.
Τρελάθηκαν από τα πολλά λεφτά. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι με συνωμοτικές μεθόδους και με το μαγείρεμα των εθνικολογιστικών στοιχείων, θα έπειθαν τις διεθνείς χρηματαγορές ότι η Ελλάδα ανακάμπτει, έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και είναι πλέον έτοιμη να εγκαταλείψει τα μνημόνια και να δανείζεται όσα δις ευρώ χρειάζεται από τις διεθνείς αγορές. Κούνια που τους κούναγε. Η συνεχής άνοδος των spreads και η επάνοδος των ονομαστικών επιτοκίων των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επίπεδα του 2011, ήταν η κεραμίδα που έπεσε στο κεφάλι του Σαμαρά. Οι αγορές, δηλαδή τα κοράκια πιστωτές με τους νταβαντζίδες των διεθνών οίκων αξιολόγησης, έστειλαν στον Σαμαρά και την υπόλοιπη τρελλοπαρέα το μαφιόζικο μήνυμα: Νέο μνημόνιο ή χρεοκοπία; Οι γύπες πιστωτές μαζί με τους μπράβους των οίκων αξιολόγησης (Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch), που ελέγχουν τα κερδοσκοπικά παίγνια στις διεθνείς χρηματαγορές, είπαν στον Σαμαρά και τα υπόλοιπα κουτσαβάκια της δικομματικής μάσας. Καθίστε φρόνημα, τα παραμύθια περί πρωτογενών πλεονασμάτων και ανάκαμψης μόνο στους γηγενείς που ψηφίζουν Σπυράκη και Ποτάμι, κόψτε το λαιμό σας να μας φέρετε τα τοκοχρεολύσια και αν δεν έχετε άλλες πέτσες να φάτε από μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελάτε σε μας για νέο μνημόνιο και θα σας πάρουμε και τα σώβρακα.

ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...