Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Διαλύεται το Χρηματιστήριο ενώ έχουν απογειωθεί οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων!!!


 

Διαλύεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο ενώ έχουν εκσφενδονισθεί στο Θεό οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του 10ετούς να ξεπερνά για πρώτη φορά από το Μάιο το ψυχολογικό όριο του 7%!

Κι όλα αυτά στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup από όπου διαφάνηκε η επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην προοπτική πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο. 

Πηγή: Bloomberg
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr,  η απόδοση των ελληνικών ομολόγων καταγράφει «άλμα» 38 μονάδων βάσης την Τρίτη, μετά την χθεσινή άνοδο 15 μ.β. διασπώντας για πρώτη φορά από τον φετινό Μάιο το «φράγμα» του 7%, στο 7,08% και διευρύνοντας το χάσμα από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου βάσης bund (ήτοι το spread) στις 621 μονάδες βάσης. Σε ανάλογη τροχιά κινούνται και οι αποδόσεις των υπόλοιπων ελληνικών ομολόγων, με αυτήν του 3ετούς να ενισχύεται στο 4,21% και του 5ετούς στο 4,99%. 

«Αρχίζουμε να προσεγγίζουμε επίπεδα αποδόσεων που γεννούν αμφιβολίες για την δυνατότητα της Ελλάδας να αυτοχρηματοδοτείται", σχολίασε ο Christian Lenk, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην DZ Bank AG στην Φρανκφούρτη, ενώ πρόσθεσε «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά, γεγονός που ενισχύει τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα».
Σημειώνεται ότι μέχρι χθες, τα ελληνικά ομόλογα κατέγραφαν απόδοση 19% από την αρχή του έτους, παρουσιάζοντας την δεύτερη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς τίτλους μετά τους πορτογαλικούς (απόδοση 20%). 
Πηγή: Bloomberg

 

Για την πανωλεθρία στο Χρηματιστήριο γράφει η Εφη Γκικοπούλου>

Κάτω των 1.000 μονάδων κινείται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς οι επιβαρυντικοί εγχώριοι παράγοντες που προϋπήρχαν έχουν χρονίσει με τη διόρθωση που λαμβάνει χώρα στις διεθνείς αγορές, κάνοντας τις συνθήκες ανάκαμψης πιο δύσκολες. 
Διευρύνθηκαν οι απώλειες και στις ευρωαγορές μετά τις 12.00 καθώς ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών στη Γερμανία που καταρτίζει το Ινστιτούτο έκανε βουτιά στις -3,6 μονάδες τον Οκτώβριο, από τις 6,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο, πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για μείωση στις 0,8 μονάδες. 
Όσο αφορά το χθεσινό Eurogroup, οι ευρωπαίοι στέκονται σκεπτικοί αναφορικά με την πρόωρη απεμπλοκή ης Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Ο συσχετισμός που τίθεται είναι ότι η απεμπλοκή από το μνημόνιο ισοδυναμεί με δημοσιονομική χαλάρωση. Αυτό αποτυπώνεται σήμερα σε αύξηση της απόδοσης του 10 ετούς ομολόγου άνω του 7% για πρώτη φορά μετά το Μάρτιο φέτος.

πηγή : Bloomberg
Ρευστοποιήσεις παρατηρούνται σε όλο το ταμπλό ενώ ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 4,5% με τις περισσότερες μετοχές να σημειώνουν απώλειες άνω του 4%.

Απώλειες άνω του 8% καταγράφει η ΒΙΟ και ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενώ 6% τουλάχιστον χαμηλότερα βρίσκεται η ΦΦΓΚΡΠ, ο ΤΙΤΚ, , η ΙΝΛΟΤ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η ΤΕΝΕΡΓ. Ακολουθούν οι ΕΥΔΑΠ (-5,95%), η ΜΠΕΛΑ (-5,60%), η ΜΕΤΚΑ (-5,6%), τα ΕΛΠΕ (-5,33%), η ΔΕΗ (-4,41%), ο ΜΥΤΙΛ (-4,41%), ο ΟΠΑΠ (-4,3%) και ο ΟΤΕ (-3,46%).


Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες της τάξης του 5% στις 134 μονάδες, με την Attica Bank να βρίσκεται 6,94% χαμηλότερα, την ΑΛΦΑ (-6,62%) κάτω από τα 0,6 ευρώ, η ΕΤΕ (-4,09%), η Τρ. Πειραιώς (-4,07%) και η ΕΥΡΩΒ (-7,09%). 
Για την Goldman Sachs όμως η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank παραμένουν τα top picks της σε ανάλυσή της για τις ελληνικές τράπεζες με σημερινή ημερομηνία, στην οποία αποδίδει σύσταση buy για τις δύο εν λόγω τράπεζες και neutral για τις Πειραιώς και Eurobank. Όσο αφορά τη μετατροπή του αναβαλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση, αν η όλη μεταρρύθμιση δεν την λάβει υπόψη η ΕΒΑ στα επικείμενα stress test, «εκτιμούμε πως οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να βιώσουν μια μεταβατική πτώση του δείκτη τους κεφαλαιακής επάρκειας κατά 30-60 μονάδες βάσης, που αντιστοιχεί περίπου σε 1 δισ. ευρώ κεφαλαιακής ενίσχυσης στο σύστημα (3%-4% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησής τους στην αγορά)».

Σημαντικές πιέσεις δέχονται και τα τραπεζικά warrants με το ΕΤΕΤΠ και ΠΕΙΡΤΠ σε νέα ιστορικά χαμηλά στα 0,37 ευρώ και 0,374 ευρώ αντίστοιχα ενώ το ΑΛΦΑΤΠ έχοντας ακόμα κάποια αξία υποχωρεί στα 1,16 ευρώ. 

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, απώλειες άνω του 9% σημειώνει η ΛΑΜΔΑ στα 3,58 ευρώ, ο ΑΒΑΞ (-6,36%), η ΦΡΙΓΟ (-7,12%), η ΙΝΤΚΑ (-6,04%) και η ΑΡΑΙΓ (-3,73%) μεταξύ άλλων.

Σημαντικό όγκο έχει πραγματοποιήσει το συμβόλαιο του FTSE με 12.100 συμβόλαια και με την τιμή τελευταία να διαμορφώνεται με discount 0,51%. 

H συναλλακτική δραστηριότητα εντάθηκε μετά και από το σπάσιμο και των 980 μονάδων λόγω stop loss εντολών και margin calls. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 65 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,8 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές. 

kourdistoportocali.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...