Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Πώς φτάσαμε στην άρση της μονιμότητας: όλο το χρονικό...



Ένα βήμα πριν την άρση της μονιμότητας βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς σκοπεύει να ανοίξει το «καυτό» θέμα μετά τις ευρωεκλογές, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη στο παρασκήνιο μιας συζήτησης που...
έχει εδώ και μήνες αρχίσει, όπως η aftodioikisi.gr έχει αποκαλύψει.
Από τις αρχές του 2014 τα αρμόδια υπουργεία φαίνεται πως επεξεργάζονται αντίστοιχο σχέδιο άρση της μονιμότητας, το οποίο η aftodioikisi.gr είχε αποκαλύψει.
Στις 31 Ιανουαρίου, αποκαλύψαμε:
«Θέμα άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο έθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος ειδικά στην προσεχή συνταγματική αναθεώρηση. Μιλώντας στον ρ/σ Real επανέφερε θέση που έχει διατυπώσει εμφατικά και παλαιότερα, πριν υπουργοποιηθεί, αλλά προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι επανέρχεται τώρα που ασκεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα. Η άποψη αυτή θεωρείται πως απηχεί την κυρίαρχη αντίληψη στο εσωτερικό της κυβέρνησης και είναι αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους ο βουλευτής Β Αθήνας της ΝΔ επιχειρεί να τονώσει το φιλελεύθερο προφίλ του. Αλλωστε, στην ίδια συνέντευξη, ζήτησε να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές που εισηγείται ο ΟΟΣΑ και να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις για τη μεταρρύθμιση που επιχειρεί ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης».
Επιπλέον, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς ένα σημαίνον θέμα για την ελληνική δημόσια διοίκηση, στις 2 Φεβρουαρίου, επισημάναμε:
«Στο προσκήνιο για μία ακόμη φορά έρχεται το φλέγον θέμα της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, καθώς οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχουν δημιουργήσει πληθώρα σεναρίων για το «τι μέλλει γενέσθαι». Ωστόσο, η άρση της μονιμότητας, μέτρο που ο Κ. Μητσοτάκης έχει υποστηρίξει ένθερμα και στο παρελθόν, πριν την υπουργοποίησή του, «κολλάει» στον ΣΥΡΙΖΑ, o οποίος σε καμία περίπτωση δε συζητά το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, πόσω μάλλον τη συνταγματική κατοχύρωση τους.
Συγκεκριμένα, η θέσπιση δια νόμου της άρσης της μονιμότητας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος, που ναι μεν χρονικά μπορεί να γίνει, αφού η τελευταία αναθεώρηση έγινε το 2008, όμως σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος, η πρόταση για αναθεώρηση, πρέπει να γίνει δεκτή τουλάχιστον από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανοιχτή αντίθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άρση της μονιμότητας, φαίνεται πως το σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον για την ώρα. Και ίσως να μην πραγματοποιηθεί ποτέ, καθώς, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιθανότατα η επόμενη κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων από εν λειτουργία οργανισμούς και οργανικές θέσεις, έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν.
Μεταξύ άλλων, και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, το 2011, είχε πάρει θέση υπέρ της «μερικής» άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, δηλαδή μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως για παράδειγμα οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...