Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Τράπεζα Πολλαπλασιαστικού υλικού... Ίδρυση Τράπεζας Πολλαπλασιαστικού υλικού...




Μια από τις προτεραιότητες της Κίνησής μας αμέσως μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Πωγωνίου είναι  και η « Ίδρυση Τράπεζας Πολλαπλασιαστικού υλικού» τόσο για τον φυτικό όσο και για τον ζωικό τομέα με στόχο την διατήρηση των παραδοσιακών φυσικών πόρων της αγροτοκτηνοτροφικής βιολογικής ποικιλότητας. Παραδοσιακοί σπόροι που θα μας δώσουν πατρογονικά προϊόντα  και θα έχουν σοβαρές θετικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Αντίστοιχα τμήμα γενετικής βελτίωσης αιγοπροβάτων με στόχο την επίτευξη και αναπαραγωγή ζώων αυτοχθόνων φυλών αιγοπροβάτων (π.χ.φυλή Κραγκούνικη, φυλή Χίου, φυλή Σαρακατσάνικη κλπ) που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της παραγωγής και ζώα ανθεκτικά στις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες και στο ανάγλυφο της περιοχής.
Στις ημέρες μας διαλύεται η Τράπεζα διατήρησης της ελληνικής βιοποικιλότητας με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών ΒΙΟΖΩ και ο Μη Κυβερνητικός οργανισμός περιβάλλοντος ΗΛΕΣΙΟΝ και που τα αγροτικά ιδρύματα που υπάγονται στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας βάσει του «σχεδίου» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συγχωνεύονται-διαλύονται και 30 χρόνια κόπων τινάζονται στον αέρα όπως τονίζουν οι δύο οργανώσεις. Αποστολή της Τράπεζας Γενετικού Υλικού ήταν η προστασία και η διάσωση των φυτών της ελληνικής βιοποικιλότητας. Από το 1981 έως σήμερα συγκέντρωσε και διατηρεί 14.500 πολύτιμους σπόρους άγριων και καλλιεργούμενων συγγενών φυτών.
Θα ήταν καταπληκτικό αν μπορούσαμε (προλαβαίναμε) να απορροφήσουμε την εν λόγω Τράπεζα διατήρησης της ελληνικής βιοποικιλότητας ή να αποκτήσουμε τους πολύτιμους σπόρους που έχει διασώσει και διατηρεί και να χρησιμοποιήσουμε το υλικό αυτό σαν βάση για την ανάπτυξη του δικού μας τμήματος φυτών του Προγράμματος Τράπεζας Πολλαπλασιαστικού υλικού.
Τα άδεια, εγκαταλελειμμένα  και ανεκμετάλλευτα κτίρια του Δήμου μας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να υποδεχθούν τις παραπάνω δραστηριότητες.
Το Γραφείο Υποδοχής Επενδυτών που θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει άμεσα στον Δήμο μας θα βοηθήσει σε όλες τις φάσεις (ενημέρωση, σύνταξη μελέτης, κατασκευή, οργάνωση, εκπαίδευση, λειτουργία κλπ) τους κτηνοτρόφους μας που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...