Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

«To ΔΝΤ παραβίασε τους κανονισμούς για να δοθεί δάνειο στην Ελλάδα»


Για «παραβίαση κανονισμών» από μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνει λόγο η εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ...
με αφορμή την «αποτυχημένη προσπάθεια» της κυβέρνησης Ομπάμα ενώπιον της Γερουσίας να συνδέσει την έκτακτη βοήθεια προς την Ουκρανία με τις αλλαγές που διαπραγματεύτηκαν στο ΔΝΤ χώρες των G-20, πριν από τέσσερα χρόνια.

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι Ρεπουμπλικανοί είναι απρόθυμοι να παραχωρήσουν αυξημένη επιρροή στις ευρωπαϊκές χώρες εντός ΔΝΤ, καθώς τις κατηγορούν για χαλάρωση των κανονισμών, όσον αφορά στο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, αποσκοπώντας στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών».
Όπως δήλωσε τον περασμένο μήνα στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ ο Τζον Τέιλορ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, το ΔΝΤ παραβίασε τους κανονισμούς απαιτώντας από χώρες με μη βιώσιμα χρέη να προβούν σε αναδιάρθρωση, προκειμένου να παρασχεθεί δάνειο στην Ελλάδα, μετατοπίζοντας με τον τρόπο αυτό το χρηματοπιστωτικό κίνδυνο από τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο ΔΝΤ.
Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τη σύνταξη της εφημερίδας, εσωτερικός έλεγχος του ΔΝΤ ανακάλυψε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ περί ανάπτυξης «ήταν αισιόδοξες» για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ουκρανία που πιστώθηκαν μεγαλύτερα δάνεια στο πλαίσιο «της κατ΄εξαίρεση πρόσβασης».
Καταλήγοντας, επισημαίνεται ότι «οι Ρεπουμπλικανοί φοβούνται ότι το ΔΝΤ θα καταστεί εκπτωτικό παράθυρο δανεισμού για σπάταλες κυβερνήσεις που προσπαθούν να αναβάλουν μεταρρυθμίσεις».


 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...