- Ξεκίνησε το «μασάζ» στους βουλευτές της συγκυβέρνησης -Μικρή ΔΕΗ, γάλα, και ομαδικές απολύσεις οι «κόκκινες γραμμές»
Μετά τη δραματική διαπραγμάτευση με την τρόικα η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της στη Βουλή όπου θα... πραγματοποιηθούν οι κρίσιμες ψηφοφορίες για τα συμφωνηθέντα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου φτάνουν καθημερινά «κακά μαντάτα» αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές στις κρίσιμες ψηφοφορίες.
Στην κυβερνητική πλειοψηφία έχει διαμορφωθεί μια συμπαγής ομάδα η οποία διαμηνύει ότι δεν θα ψηφίσει μέτρα όπως οι ομαδικές απολύσεις, η μικρή ΔΕΗ, το γάλα και τα φάρμακα.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει για το φρέσκο γάλα και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να φέρει η κυβέρνηση την συμφωνία σε ένα άρθρο.
Επίσης, ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ κ. Στάθης Κωνσταντινίδης δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει την τροπολογία για την μικρή ΔΕΗ, φλερτάροντας με τη διαγραφή.
Παράλληλα, στο θέμα των τραπεζών υπάρχει εκφρασμένη αντίθεση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου τον οποίο αναμένεται να ενημερώσει σε κατ’ ιδίαν συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
Συνεργάτες των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου έχουν ήδη ξεκινήσει το γνωστό «μασάζ» στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες οι δύο κυβερνητικοί εταίροι να συγκαλέσουν τις ΚΟ των κομμάτων τους.
Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να ψηφιστούν τα συμφωνηθέντα στη Βουλής χωρίς αιφνιδιασμούς. Άλλωστε η ενδεχόμενη παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος διαφώνησε ανοιχτά για το θέμα του γάλακτος, έχει επιβαρύνει το πολιτικό κλίμα.
Η στάση που θα τηρήσουν οι ΚΟ των κομμάτων της συγκυβέρνησης βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνεται η λύση τα συμφωνηθέντα με την τρόικα να προωθηθούν στη Βουλή ως το τέλος Μαρτίου μέσα από τρία -και όχι δύο- νομοσχέδια.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται να προωθηθούν ένα νομοσχέδιο για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ένα νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στη βάση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και ένα τρίτο για το μίνι φορολογικό (μείωση προστίμων κ.ά.).
Κυβερνητικοί παράγοντες διαμηνύουν πως οι βουλευτές τίθενται προ των ευθυνών τους. «Ας ρίξουν την κυβέρνηση για το γάλα» λένε. Αυτή τη φορά ορισμένοι βουλευτές δείχνουν αποφασισμένοι και αν τελικά τηρήσουν τις «κόκκινες γραμμές» τότε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.
newsbomb.gr