Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Άνευ όρων στήριξη της Αλβανίας απ’ την Ελλάδα, στον καιάδα οι Βορειοηπειρώτες...

rama-venizelosΣε κάθε τοποθέτηση Ελλήνων πολιτικών και ειδικά αυτών που διετέλεσαν υπουργοί εξωτερικών, για το θέμα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία ακούμε πάντα την ίδια κλισέ τοποθέτηση: «Η πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕΜ».
Μια φράση η οποία είχε...
σκοπό να λειτουργήσει όπως το ερέθισμα που έδινε ο Παβλοφ στα σκυλιά και τους έτρεχαν τα σάλια πριν καν τα ταΐσει, έτσι και οι Αλβανοί ακούγοντας την φράση αυτή υποτίθεται θα κάθονταν “σούζα” φοβούμενοι μην χάσουν το τρένο της Ε.Ε.. Έλα όμως που κανενός Αλβανού το αυτί δεν ίδρωνε και ουδέποτε η ευρωπαική προοπτική δεν στάθηκε εμπόδιο στην κακομεταχείριση των Βορειοηπειρωτών.
Ακόμη και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου εξωτερικών παραμένει τόσο κατά την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αλλά και ΝΔ απαράλλακτη η ίδια φράση. Αυτό υποδηλώνει χάραξη κοινής γραμμής για την αντιμετώπιση του Βορειοηπειρωτικού θα πει κάποιος, οι πράξεις και οι πολιτικές κινήσεις των δυο κομμάτων όμως δεν συμβαδίζουν με αυτό το σενάριο. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του Υπ.Εξ. διαβάζουμε για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα Αλβανίας:
«Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας και η υλοποίηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστά κριτήριο για τη συμμόρφωση της με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής της πορείας και βαρόμετρο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.»
Τα ίδια και σε ένα απόσπασμα τοποθέτησης του τότε Υπ.Εξ Δημήτρη Δρούτσα επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο του 2011:
«Για τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, είναι γνωστό, ότι ο πλήρης σεβασμός και η υλοποίηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστούν βαρόμετρο των διμερών σχέσεών μας, αλλά και κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας»
Πάλι τα ίδια απ’ τον τότε τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου σε συνέντευξή του στο Λαικό Βήμα τον Απρίλιο του 2012:
«Αναγκαία προϋπόθεση για να προσεγγίσει περισσότερο η σημερινή Αλβανία την Ευρώπη είναι η άνθιση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στα πατρογονικά του εδάφη. Ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας, η παροχή ουσιαστικών δυνατοτήτων οικονομικής ανάπτυξης, η αποκατάσταση συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας σε όλες τις μειονοτικές περιοχές και γενικότερα σε όλες τις περιοχές που ζουν Έλληνες στην σημερινή Αλβανία.»
Σήμερα λοιπόν που η Ελληνική Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά και Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Βενιζέλο αποφάσισε να στηρίξει την Αλβανιά του Ράμα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρεί πως τηρήθηκαν αυτά που οι ίδιοι έλεγαν πριν από λίγα χρόνια; λύθηκαν τα προβλήματα των Ελλήνων της Αλβανίας, σέβονται οι Αλβανοί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών;
Καμιά τοποθέτηση επί του θέματος απο κανέναν, δεν είναι εύκολο κι όλας γιατί θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο των ευθυνών τους, κάτι που κανένας πολιτικός δεν κάνει. Σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχει νέα φράση πλέον για να δικαιολογηθεί η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, «Οι Αλβανοί εάν ενταχθούν στην Ε.Ε. θα αναγκαστούν να σεβαστούν την Ελληνική Μειονότητα»
Μετά απ’ όλα αυτά είμαστε πεπεισμένοι πως το Εθνικό Κέντρο μας πέταξε στον καιάδα ως το “προβληματικό” παιδί που προκαλεί προβλήματα με την αγαπητή γείτονα Αλβανία. Η άνευ όρων στήριξη της Αλβανίας για το status χώρας υπο ένταξη θα αναθερμάνει τις σχέσεις των δύο χωρών. Για τα προβλήματα της ΕΕΜ θα δούμε, έχει ο Θεός.
Χάονας
πηγη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...