Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Τις επόμενες 6 εβδομάδες θα αλλάξει ΧΕΡΙΑ η μισή ΕΛΛΑΔΑ!!!!


900«Τις επόμενες 6 εβδομάδες θα αλλάξει χέρια η μισή Ελλάδα» υπογραμμίζει διαχειριστής fund ο οποίος εκτιμά ότι η βουτιά των τιμών των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου ενεργοποιεί κυρίως ξένα αμερικανικά Funds που εκμεταλλεύονται την καθοδική πορεία και αποκτούν ποσοστά σε σημαντικές εταιρείες.
Ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων των ξένων ήταν....
η απόκτηση του 10% της Τράπεζας Πειραιώς από το Capital Μanagement – fund που συμμετέχει και στην Eurobank. Το δεύτερο «κτύπημα» ήλθε την περασμένη Τρίτη όταν μετά την συνεδρίαση της βουτιάς του 5,71%, το Wellington Capital Management ανακοίνωσε ότι, κατέχει το 5% των μετοχών της Alpha bank.
Το Fund δεν είναι τυχαίο, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Αμοιβαία Κεφάλαια των ΗΠΑ με κεφάλαια υπο διαχείριση 907 δις. Δολάρια. To wellington δεν είναι άγνωστο στην Ελλάδα καθώς συμμετείχε στις αυξήσεις της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως αναφέρουν στελέχη ελληνικής χρηματιστηριακής που βρέθηκε πρόσφατα στην Νέα Υόρκη, το ενδιαφέρον των αμερικανικών κεφαλαίων είναι πολλαπλάσιο από το 2012.
«Τότε ήταν 5-6 funds που αγόρασαν ομόλογα στα 17 λεπτά και τώρα είναι εκατοντάδες funds τα οποία θεωρούν την Ελλάδα ως ευκαιρία καθώς διαθέτει το σκληρό ευρώ και είναι αναδυόμενη αγορά».
Το ενδιαφέρον των ξένων εκδηλώθηκε πριν σημειωθεί η συνεδρίαση κράχ στις 15 Οκτωβρίου και σε αρκετές συνεδριάσεις έγιναν σποραδικές αγορές.
Είναι προφανές, ότι, η ραγδαία κατάρρευση των τιμών ευνοεί τους αγοραστές οι οποίοι όπως στην περίπτωση έδρασαν ταχύτατα.
Αύξηση κεφαλαίου στην Eurobank
Μια από τις εταιρείες η οποία ήδη βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια (Fairfax- W. Ross- Capital ) είναι η Eurobank. Η βουτιά της Eurobank την περασμένη Τετάρτη κινητοποίησε την φημολογία ότι, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου πολύ χαμηλότερα από τα 0,30 ευρώ (0,20 ευρώ). Τα ιδιωτικά ξένα κεφάλαια θα κληθούν να συμμετάσχουν και θα αποκτήσουν σχεδόν τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας. Για την τράπεζα, όμως, βγήκε και μια αρνητική έκθεση. Η jpMorgan σε έκθεση της, τόνιζε ότι στο ακραίο σενάριο οι Τράπεζες Eurobank δεν θα περάσουν τα stress tests.
Τα ρίσκα για τις τράπεζες,σύμφωνα με το Newmoney.gr, για τον γνωστό αναλυτή Paul Formanko της Jp Morgan είναι να βγούν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες από τους ελέγχους και φυσικά η πολιτική αβεβαιότητα. Σε μια άσκηση που έγινε από ομάδα της Eurobank, η Jp Morgan στρέσαρε τις τράπεζες τόσο σε σταδιακό σενάριο και σε χειρότερο σενάριο (έναντι 5,5% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας). Για τις ελληνικές στο σταδιακό σενάριο όλες οι τράπεζες πέρασαν, ενώ στο fully loaded ( χειρότερο σενάριο ) τον πήχη πέρασαν η Alpha bank και η Εθνική Τράπεζα, ενώ η Eurobank και η Πειραιώς δεν κατάφεραν να το περάσουν. Πάντως, σε ένα ανασχεδιασμό των δανείων ( με αύξηση του δείκτη κάλυψης στο 50% ) τότε και οι Τράπεζες Πειραιώς και Eurobank περνούν τα tests και βρίσκονται με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από 5%.
Δημήτρης Παφίλας


 http://www.makeleio.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...