Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ "ΠΕΡΙΕΡΓΟΥ" ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ...


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Ο σημερινός Πρωθυπουργός των Μνημονίων που αποδέχθηκε την επιβολή τους από τους δανειστές και τοκογλύφους της τρόικα – αλήθεια τι ειρωνεία να χαρακτηρίζονται ως ισότιμοι εταίροι μας – τον Σεπτέμβριο του 2011 από το βήμα της 76ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, όταν και κατήγγειλε το πρώτο Μνημόνιο, μεταξύ των άλλων βαθυστόχαστων, υποσχόταν:


«Θα αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης των Ανωτάτων δικαστηρίων, με τη συμμετοχή των ίδιων των δικαστικών, ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος Εκτελεστικής και Δικαστικής Εξουσίας. Και μια ό λόγος για Δικαιοσύνη, κάτι τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό: Θα αποκαταστήσουμε δυο πράγματα ταυτόχρονα: Το αίσθημα δικαίου του πολίτη.

Και την τιμή των πολιτικών. Θα ελέγξουμε αναδρομικά την περιουσιακή κατάσταση όσων κατέλαβαν δημόσιες θέσεις, υπουργικούς θώκους κλπ., από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Το έχω υποσχεθεί και θα το κάνω! Για να έλθουν στην επιφάνεια όλες οι περιπτώσεις “περίεργου” πλουτισμού. Και θα θεσπίσουμε μέτρα για να μην επαναληφθεί ποτέ πια. Αυτός ο νόμος της σιωπής, αυτή η “ομερτά” για το “πολιτικό χρήμα”, θα σπάσει!». ...


Στην προκειμένη περίπτωση, δεν θα ασχοληθώ με το γεγονός πως 2,5 χρόνια αφ΄ ότου έγινε Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, δεν αποκατέστησε το “αίσθημα δικαίου του πολίτη”, ούτε την “τιμή των πολιτικών”. Απεναντίας, επί των ημερών του, οι πολίτες νιώθουν πολύ περισσότερο από κάθε άλλη εποχή να συνθλίβεται το δίκιο τους και να είναι έρμαιο των άδικων και αντισυνταγματικών αποφάσεων αυτής της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, η τιμή των πολιτικών βρίσκεται στο απόλυτο ναδίρ και γι΄ αυτό δεν τολμούν να περπατήσουν στο δρόμο κοιτάζοντας κατάματα τους πολίτες! Ούτε βεβαίως, με το γεγονός πως αντί να κόψει τον ομφάλιο λώρο που σφιχταγκάλιαζε την Εκτελεστική και την Δικαστική Εξουσία, εκείνος τις ένωσε και τις έκανε ένα σώμα.

Όμως, θα ασχοληθώ με μια των περιπτώσεων “περίεργου” πλουτισμού, που κατά τον Πρωθυπουργό οδηγούσε σε “μαύρο πολιτικό χρήμα” και χαρακτηριζόταν αυτή η διαπλοκή ως “ομερτά”. Με άλλα λόγια, ισχυριζόταν πως θα καταπολεμούσε αυτές τις πολιτικές συμμορίες που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, όταν ο λαός μας στραγγίζεται οικονομικά και προσπαθούν να του βγάλουν “από την μύγα, ξύγκι” (όπερ σημαίνει: να του βγάλουν με το ζόρι κέρδος από ανεπικερδή δραστηριότητα).

Πιο συγκεκριμένα: Η εφημερίδα «6 Μέρες» τον Δεκέμβριο του 2012, παρουσίαζε μια λίστα 1.747 φορολογουμένων, που όπως έγραφε, επρόκειτο για ονόματα που προέκυψαν το 2011 μέσω της αυτόματης διαδικασίας ελέγχου του συστήματος Elenxis, και ελέγχονταν από τον ΣΔΟΕ για “αιφνίδιο πλουτισμό”. Πρόκειται για φορολογούμενους από της Εφορίες της Αθήνας και του Πειραιά, του Χαλανδρίου, του Αμαρουσίου, της Κηφισιάς, του Ψυχικού, του Χολαργού, του Γαλατσίου, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας, του Αιγάλεω και του Βύρωνα, αλλά και από ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα: Κρήτη, Χίο, Μυτιλήνη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Καρδίτσα, Γιάννενα, κα. Στην δημοσιευθείσα λίστα, υπήρχαν βουλευτές νυν και πρώην, ένας αρχηγός κόμματος, μεγαλοκατασκευαστές, δημοσιογράφοι και μιντιάρχες, εφοπλιστές, ξενοδόχοι, μεγαλογιατροί και μεγαλοδικηγόροι, ποδοσφαιρικοί παράγοντες κα. Το περίεργο, σύμφωνα με τις «6 Μέρες», ήταν πως ενάμιση χρόνο μετά δεν είχε προχωρήσει ο έλεγχος όπως θα έπρεπε, από την στιγμή που από τον Απρίλιο του 2011, το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει εντολή για να γίνει λεπτομερής έλεγχος σε αυτούς τους 1.747 φορολογούμενους, ώστε να διαπιστωθεί αν ισχύει και αν δικαιολογείται ο πλουτισμός που εμφανίζουν στο σύστημα.

Ωστόσο, ένα χρόνο μετά (Νοέμβριος 2013), η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” μας ενημερώνει: «Η εφορία περνάει από “κόσκινο” 1.600 πλουσίους: Στους πρώτους ελέγχους με βάση τη λίστα που έχει το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου), οι έρευνες στοχεύουν να διαπιστώσουν αν φορολογήθηκαν σύμφωνα με τον νόμο όσοι δήλωσαν μεγάλες περιουσίες. Ερευνώνται όμως, και περιπτώσεις “αιφνίδιου πλουτισμού”, εφ΄ όσον δεν δικαιολογείται η περιουσία που εμφανίζουν από τα εισοδήματα των περασμένων ετών! Με βάση τις οδηγίες της Ομάδας Δράσης του Χόρστ Ράιχενμπαχ, σειρά για έλεγχο από την νεοσύστατη “ΔΟΥ των Πλουσίων” παίρνουν κάθε εβδομάδα δεκάδες φορολογούμενοι στους οποίους ερευνάται η μεγάλη περιουσία που διαθέτουν και πώς αυτή φορολογήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Μετά το καλοκαίρι (σημ.2014) το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει αναλάβει δράση και τον Σεπτέμβριο είχαν επιλεγεί 219 φορολογούμενοι για τους οποίους ξεκίνησε ο έλεγχος. Ξεπερνώντας τα αρχικά προβλήματα και τις καθυστερήσεις, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρώνονται πλέον τουλάχιστον 30-40 έλεγχοι κάθε μήνα….Από τους μέχρι τώρα ελέγχους, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, καταλογίστηκαν διαφυγόντες φόροι 60 εκατ. ευρώ (αναδρομικά από το 2010) και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Σχεδόν ένας στους τρεις όμως, που εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει, καταφεύγει στη φορολογική διαιτησία μετά τον έλεγχο, για να μειώσει τον φόρο έως και 70%. Έτσι, το Δημόσιο έως τώρα (Νοέμβριος 2013) εισέπραξε περί τα 10 εκατ. ευρώ...».

http://www.protothema.gr/economy/article/329129/i-eforia-perna-apo-koskino-1600-plousious/ (λίστα του “Πρώτου Θέματος” με τα ονόματα)!

Ωστόσο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, βρίσκονται σε εξέλιξη 1.066 έλεγχοι από το ΚΕΦΟΜΕΠ. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί 512 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Το σύνολο των φόρων και των προστίμων που βεβαιώθηκαν στους παραπάνω φορολογούμενους ανέρχεται στα 184,1 εκατ. ευρώ. Από αυτά έχουν εισπραχθεί 46,8 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το συνολικό ποσοστό της είσπραξης σε σχέση με τη βεβαίωση ανέρχεται στο 25,4%. Το υπόλοιπο ποσό είτε το δεν καταβάλλεται από τους φορολογούμενους και ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, είτε ο ελεγχόμενος υποβάλει προσφυγή εναντίον του αποτελέσματος του ελέγχου, προκειμένου να του μειωθεί το ποσό και έτσι καταβάλει μόνο ένα ποσοστό μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση (www.capital.gr).

Όπως επίσης, ενημερωνόμαστε από την ίδια οικονομική διαδικτυακή σελίδα: Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των φορολογικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, δημιουργούνται από 8 Οκτωβρίου 2014, δυο νέα τμήματα ελέγχου στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), με έδρα την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Όπως, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, με τη σύσταση του τμήματος στην Αθήνα, θα επιταχυνθούν οι έλεγχοι φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, που διεξάγονται κατόπιν παραγγελιών του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

http://www.capital.gr/tax/News_tax.asp?id=2122284

Συμπερασματικά, από όλα τα παραπάνω, τίθενται πολλά και αμείλικτα ερωτηματικά προς τον Πρωθυπουργό της χώρας!

Γιατί, κατά την διάρκεια 3 χρόνων έχουν ελεγχθεί μόνο 512 φορολογικές παραβάσεις. Ούτε δηλαδή, το 1/3 της υπό έλεγχο λίστας.
Γιατί, περίμεναν 3 ολόκληρα χρόνια για να διαπιστώσουν πως το προσωπικό ελέγχου δεν ήταν επαρκές, προκειμένου να εκτελέσει τον έλεγχο της συγκεκριμένης λίστας, σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τόσο εύλογο που θα μπορούσε να αποδώσει στον λαό μας, το περί δικαίου αίσθημα, από την στιγμή που του κόβουν άμεσα μισθούς, συντάξεις και του απαιτούν άμεση ανταπόκριση στα οφειλόμενα στο Δημόσιο, ως απόρροια των φορομπηχτικών ληστρικών μέτρων της μειοδοτικής κυβερνήσεως.
Γιατί, δεν δίνονται στην δημοσιότητα τα ονόματα των 512 ατόμων που έχουν ήδη ελεγχθεί και έχουν αποδεχθεί την εγκληματική φορολογική παράβαση, σε εποχές που 6 εκατ. συνανθρώπων μας, είτε βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας είτε στα όρια της φτώχιας. Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που πολλοί από τους ελεγχθέντες είναι δημόσια πρόσωπα, και ενδεχομένως να ζητήσουν κάποιοι εξ αυτών την ψήφο του ελληνικού λαού, δεν πρέπει να γνωρίζουμε ποιοί ακριβώς είναι;


Συνεπώς, θα πρέπει να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα και να δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών για την άμεση ολοκλήρωση αυτών των ελέγχων. Για να γνωρίζουμε τελικά, αν ο Πρωθυπουργός είναι όλων των Ελλήνων ή είναι μόνο της ντόπιας και ξένης νομενκλατούρας!!!





http://attikanea.blogspot.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...