Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα πίσω από το sell off ΧΑ...


Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα πίσω από το sell off ΧΑ
«Βρισκόμαστε στο μάτι ενός παγκοσμίου χρηματιστηριακού κυκλώνα από αυτούς που όλοι τους βλέπουν να έρχονται αλλά πιστεύουν πως το timing ακόμα αργεί». Κάπως έτσι περιέγραφαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις αγορές άνθρωποι του χώρου, οι οποίοι τις τελευταίες ώρες προσθέτουν μια νέα και μεγάλου ειδικού βάρους παράμετρο που αποτελεί και το κομμάτι που έλλειπε από το πάζλ της κατάρρευσης.
Εκτός από...
την πρωτοφανή αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων και τις καθόλου αμελητέες γεωπολιτικές εξελίξεις, το μυστικό της δυναμικής των ρευστοποιήσεων που σε πολλές των περιπτώσεων-σε διεθνές επίπεδο-προκαλεί sell off, λέγεται «σκιώδες τραπεζικό σύστημα».

Το λεγόμενο και «shadow banging» δεν είναι τίποτα άλλο από την «οικογένεια» των hedge funds που παράλληλα με τις επενδυτικές τους δραστηριότητες λειτουργούν και ως τράπεζες, χρηματοδοτώντας επιχειρηματικούς ομίλους με πολλούς και διαφόρους τρόπους. Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ομολογιακές εκδόσεις αλλά και απευθείας δανειοδότηση ή διευκολύνσεις.

Η «μόδα» αυτή έχει πάρει διαστάσεις και συνοδεύεται από υπερβολική μόχλευση των κεφαλαίων, σε τέτοιο επίπεδο μάλιστα που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί οι εποπτικοί μηχανισμοί.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πληροφορίες τα hedge funds αυτή την ώρα πιέζονται ασφυκτικά να μειώσουν την μόχλευσή τους, δεδομένης και της αρνητικής χρηματιστηριακής κατάστασης που επικρατεί.

Αυτή η εξέλιξη είναι που οδηγεί τους «καρχαρίες των αγορών» στο να ρευστοποιούν με τόσο επιθετικό τρόπο μετοχές, δηλαδή το ευκολότερο ρευστοποιήσιμο asset που έχουν μια και τα δάνεια είναι αδύνατον να επιστρέφουν άμεσα.

Σημειώνεται πως τέτοια hedge funds έχουν σημαντικότατες μετοχικές θέσεις σε Ελληνικές μετοχές και σε πολλές των περιπτώσεων τα ποσοστά είναι σχεδόν πλειοψηφικά. Όπως το αυτό ισχύει και για τους τραπεζικούς τίτλους, όπου και εδώ συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια έχουν τις δεσπόζουσες θύσεις μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Α.Τάντουλος


 http://www.reporter.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...