Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ποιος ασχολείται με την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών;


Του SON OFEON

Mεταφράζουμε μία είδηση του Reuters, που η ανάλυση της λέει πολλά.

(Reuters) - Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα μειώθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου από τον προηγούμενο μήνα, δήλωσε η Τράπεζα της Ελλάδος την Παρασκευή.



Αντίθετα η χρηματοδότηση από τον ELA από την Τράπεζα της Ελλάδος αυξήθηκε στην ίδια περίοδο στα 10,12 δισ. ευρώ από τα 9,79 δισ.ευρώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία.






ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ


Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος δημιουργεί ερωτηματικά.
Αν η ανακοίνωση ήταν καλό νέο, οι καταθέσεις στις Ελληνικές τράπεζες στην αντίστοιχη περίοδο θα έπρεπε να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 2,17 δισ ευρώ. (= 2,5- (10,12-9,79) ).
Οι καταθέσεις όμως στην Ελλάδα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν κατά 2,96 δισ ευρώ, από 182,56 σε 179,6 δισ. ευρώ. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΝΔΕΙΞΗ 1)


Η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογισθούν και οι καταθέσεις των τραπεζών στο εξωτερικό, που μειώθηκαν από 218,87 σε 215,13 δισ. ευρώ. Η μείωση εδώ είναι 3,74 δισ ευρώ.
Το σύνολο του Παθητικού των Ελληνικών τραπεζών στην αντίστοιχη περίοδο μειώθηκε κατά 2,31 δισ. ευρώ, από 517,59 δισ. σε 515,28 δισ. ευρώ (ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΜΕ ΜΠΛΕ ΕΝΔΕΙΞΗ 4).
Η αλήθεια είναι πως αυτές οι αξιοσημείωτες μειώσεις οφείλονται στην αύξηση των Υποχρεώσεων μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων την ίδια περίοδο κατά 4,08 δισ ευρώ, από 92,65 σε 96,73 δισ ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται αυτή την περίοδο κεφάλαια μεταξύ τους και από τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό.
Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό νέο. Γίνεται όμως κακό, αν αναλογισθούμε ότι είναι δυνατό να συμβαίνει μεταξύ τραπεζών του ιδίου ομίλου.


Ας ελπίσουμε μόνο οι συστημικές τράπεζες κυρίως αλληλοδανειζόμενες να έχουν δημιουργήσει μεταξύ τους τον τελευταίο μήνα αυξημένο τραπεζικό χρέος 4,08 δισ ευρώ.


Μπορεί να μην μπορούν να σας δανείσουν ως πελάτες, αλλά μεταξύ τους φαίνεται ότι το καταφέρνουν μία χαρά.


Καταλάβατε τώρα πόσο σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στην ρευστότητα τους?


Aυτό δεν δικαιολογείται λογικά. Γιατί οι τράπεζες μειώνουν την έκθεση τους στα φτηνότερα κεφάλαια της ΕΚΤ την περίοδο που χάνουν καταθέσεις?


Γιατί αντίθετα δεν μειώνουν την χρηματοδότηση από τον πολύ ακριβότερο ΕLA?


Η πιθανή απάντηση βρίσκεται στο ότι η αξία των ενέχυρων τους στην ΕΚΤ μειώνεται καθώς τα ενεχυριασμένα δάνεια δεν εξυπηρετούνται κανονικά.




Η μείωση δεν είναι αυτόβουλη, αλλά υποχρεωτική...
Τα στοιχεία που επικαλούμαι στο άρθρο βρίσκονται αναρτημένα σε excel στον επίσημο δικτυακό τόπο της ΤτΕ στην επιλογή ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΗ ΝΧΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.


ΠΗΓΗ http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Statistics/monetary/nxi.aspx





ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΨΑΧΝΕΤΕ

ΠΗΓΗ http://www.reuters.com/article/2014/03/07/greece-banks-funding-idUSA8N0KA02J20140307
Freepen.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...