Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

«Καλπάζει» η Ρωσία απέναντι σε Ευρώπη και ΗΠΑ που τρέμουν τις εξελίξεις....


Γράφει ο Κώστας Νικολάου

Πεδίο σφοδρής διεκδίκησης συμφερόντων και επίδειξης ισχύος εδώ και ημέρες έχει γίνει η Ουκρανία. Και μάλιστα σε έναν γεωγραφικό χώρο που δεσπόζει η Ρωσία. Αρκετοί σοβαροί αναλυτές αλλά και δημοσιογραφίσκοι της δεκάρας διαλαλούν τον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης και τρομοκρατούν τους αδαείς. Οι περισσότεροι εξ αυτών επικαλούνται ως κίβδηλο επιχείρημα επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις! Πρόκειται για εντελώς αστήρικτες –και ταυτόχρονα γελοιοδέστατες- φαντασιώσεις.

Ο Γιάννης Τριάντης, σε ένα ισορροπημένο και καυστικό του άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» της Τετάρτης γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής αποστομωτικά:
«Είναι δύσκολο, ιδίως στους Αμερικανούς, να θεωρήσουν έκνομες τις (στρατιωτικές) κινήσεις της Ρωσίας και να μιλούν για παράνομη επέμβαση στο εσωτερικό της Ουκρανίας, όταν οι ίδιοι με διάφορα προσχήματα έχουν επέμβει με αστείες νομιμοποιητικές εξηγήσεις σε πολλές γωνιές του πλανήτη».
Η Τρίτη πλευρά του τριγώνου με επίκεντρο την Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή, που συμπλέει με τις ΗΠΑ και προαλείφεται και εκείνη για «πιθανές κυρώσεις» υποτιμά τη ρωσική στοχο-προσήλωση αλλά και την διπλωματική δεινότητα της Μόσχας.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Παρίσι που, μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με το μπλοκ ΗΠΑ – ΕΕ (κι ενώ στην Κριμαία εδραιωνόταν απρόσκοπτα η ρωσική στρατιωτική παρουσία), μετατέθηκε στην Βρυξέλλες την Πέμπτη όπου θα υπάρξει η συνέχεια.
Το άρθρο αυτό γράφεται Πέμπτη, οπότε δεν γνωρίζω τα αποτελέσματα της εν λόγω Συνόδου. Μικρό το κακό πάντως, διότι κατέστη ήδη γνωστό ότι σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων εκ μέρους των παρείσακτων της Ουκρανίας, Αμερικανών και Ευρωπαίων, οι νομοθέτες της ρωσικής Δούμας θα ψηφίσουν τάχιστα νόμο που θα επιτρέπει στη ρωσική κυβέρνηση να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών… Ρητορικό ερώτημα: Ποια πλευρά θα κάνει πίσω και μάλιστα με την ουρά στα σκέλια;

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία της Κάθριν Άστον, βρετανίδας πολιτικού που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας από το 2009, με τον υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας, ο τελευταίος εξέφρασε υποψίες ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές στην πλατεία Μαϊντάν τελούσαν υπό τις διαταγές της αντιπολίτευσης και όχι του Γιανουκόβιτς. Ορισμένες τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν το ανατριχιαστικό, ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές ήταν αμερικανοί πράκτορες, γι αυτό σκότωναν και αστυνομικούς.

Μέσα σε όλα τα τραγικά αλλά και ευτράπελα χρήζει μνείας και η προβοκατόρικη ύβρις της Χίλαρι Κλίντον, η οποία ονειρεύεται ματαίως προεδριλίκι στις επόμενες προεδρικές εκλογές της χώρας της. Αποκάλεσε τον Πούτιν… Χίτλερ! Αντίφαση που βγάζει μάτι, αφού η ίδια υποστηρίζει φανατικά τους χιτλερικούς στην Ουκρανία…

Και από τα ευτράπελα στα σοβαρά. Η Μέρκελ αποστασιοποιείται σιγά-σιγά από τους συνεταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει άμεσα συμφέροντα με τη Ρωσία, με πρώτο και καλύτερο την ενεργειακή εξάρτησή της από εκείνη. Επίσης, η Ρωσία αποτελεί σημαντικότατη αγορά για τα γερμανικά προϊόντα. Επιπλέον ζει στη Μόσχα σε περίοπτη θέση ο τέως γερμανός καγκελάριος Σρέντερ, που της τα ψέλνει κάθε τόσο.
Από την άλλη μεριά, ούτε η ίδια ούτε η Ευρωζώνη θέλουν να ενισχύσουν οικονομικά την Ουκρανία. Και συνεχίζω με τα λόγια του Γιάννη Τριάντη: «Γι αυτό επιστράτευσε (επιστράτευσαν, κατά τη δική μου εκδοχή) το ΔΝΤ! Ως και οι πλέον ένθερμοι θιασώτες του ευρωπαϊσμού στην Ουκρανία ξέρουν –ή θα το μάθουν- τι σημαίνει ΔΝΤ».

Θα προσθέσω ότι η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδιαφορεί πλήρως για τα συμβαίνοντα στην Ουκρανία. Ο περιβόητος –και αξιοθρήνητος- Βενιζέλος, ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, δεν ξέρω καν αν πήγε την Τετάρτη στο Παρίσι και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ό,που ανακατεύτηκε, τα έκανε θάλασσα. Τόσο στη Συρία όσο και στα ελληνοτουρκικά (βλ. συναντήσεις με Νταβούτογλου). Αποκορύφωμα των ευεργετικών πρωτοβουλιών του υπήρξε η ανάμιξή του στο Κυπριακό. Με επαίσχυντο αποτέλεσμα να μας φέρει στην Αθήνα ως επίσημο προσκεκλημένο τον επικεφαλής του ψευδοκράτους της Κύπρου (αναρωτιέται κανείς αν έχει ξεγράψει εντελώς από το λεξιλόγιό του τη λέξη «ελληνισμός»).

Άφησα ως τελευταία επισήμανση –καμία εφημερίδα δεν έχει κάνει ούτε υπαινιγμό- ότι η Ρωσία διαθέτει ισχυρότατο σύμμαχο. Και αυτός ο σύμμαχος δεν είναι άλλος από την Κίνα. Είναι πασίγνωστο ότι οι ΗΠΑ είναι καταχρεωμένες στην Κίνα, αδυνατώντας, έστω κα μερικώς να την εξοφλήσουν. Στο διαδίκτυο βρίθουν οι πληροφορίες ότι το Πεκίνο διεμήνυσε στον Ομπάμα πως θα απαιτήσει εις χρυσούν τα χρωστούμενα, εάν αποτολμήσει αντιρωσική επέμβαση στην Ουκρανία η καταρρέουσα οικονομικά χώρα του. Πρόκειται για ελπιδοφόρο μήνυμα που καταρρίπτει ολοσχερώς κάθε ενδεχόμενο πολέμου στην περιοχή.

Πηγή «Το Παρόν»
 
 
 http://kostasxan.blogspot.gr/2014/03/blog-post_2569.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...