Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Έτσι έδεσαν τη χώρα με το χρέος και την ανεργία...


Έτσι έδεσαν τη χώρα με το χρέος και την ανεργία 

Τσάκισαν τον λαό με μέτρα και περικοπές για να αυξήσουν το χρέος από 199 δισ. το 2009, σε 350 δισ. το 2014. Βλέποντας κανείς τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της ΕΛΣΤΑΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από το 2009 μέχρι και σήμερα, αναρωτιέται εύλογα, για ποιο λόγο η χώρα μπήκε σε αυτή την περιπέτεια των μνημονίων και των εκατοντάδων απάνθρωπων περικοπών.
Την περίοδο που... ο Γιώργος Παπανδρέου παρέδιδε τη χώρα στα «κοράκια» των αγορών διερρήγνυε τα ιμάτια του ότι η τρόικα είναι ένας μηχανισμός προστασίας. Αυτός λοιπόν ο μηχανισμός προστασίας κατάφερε να πάει το δημόσιο χρέος από το 129% του ΑΕΠ, κοντά στο 180% του ΑΕΠ και να φτάσει την ανεργία από το 10,9% στο αστρονομικό ποσοστό του 28%.
Αυτή την «ομπρέλα προστασίας» υπερασπίζεται ακόμα και σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί παράγοντες που υπηρέτησαν τις κυβερνήσεις της κρίσης.
Το newsbomb.gr για άλλη μια φορά σας παρουσιάζει την αλήθεια μέσω των επισήμων στοιχείων που αποδεικνύουν πως οι χειρισμοί των δανειστών και της τρόικα όχι μόνο δεν βοήθησαν στην απομείωση του χρέους, αλλά αντίθετα το διόγκωσαν σε τέτοιο σημείο που καθιστά τη χώρα δέσμια των ξένων παραγόντων και των πιστωτών για πολλά χρόνια ακόμα.
Την ίδια ώρα, με παταγώδη τρόπο καταπέφτει και το επιχείρημα των λεγόμενων μνημονιακών δυνάμεων που υποστηρίζουν ότι αν δεν είχαμε πάρει τα δάνεια που πήραμε από τον μηχανισμό δεν θα μπορούσαμε ως κράτος να επιβιώσουμε, αφού από τα 216 δισεκατομμύρια που μας έδωσε η τρόικα, ούτε ένα ευρώ δεν πήγε για την πληρωμή μισθών, συντάξεων ή επιδομάτων προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Όλα τα χρήματα πήγαν για αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων και ομολόγων που έληγαν, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση πήγαν και τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από τις μειώσεις μισθών , συντάξεων και από τη βαριά φορολογία με την οποία μαστιγώθηκε η μεσαία τάξη, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα.
Για να ακριβολογούμε αρκεί να δούμε τον πίνακα με την εξέλιξη του δημόσιου χρέους.
XREOS EXELIXH
Όπως μπορείτε νέα δείτε, το 2009 το δημόσιο χρέος ήταν στο 129% του ΑΕΠ και σε απόλυτα μεγέθη 298 δισεκατομμύρια. Το 2014 σύμφωνα με τις προβλέψει προϋπολογισμού το χρέος πλησιάζει το 188,9% του ΑΕΠ!
Σε ότι αφορά τα δάνεια που εκταμιεύθηκαν από το 1ο και το 2ο μνημόνιο και για τα οποία πολύς λόγος έγινε ότι βοήθησαν τη χώρα μας να σταθεί στα πόδια της πρόκειται για 215 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία, επί της ουσίας, είναι λογιστικές εγγραφές που πήγαν για την εξυπηρέτηση τοκοχρεολυσίων και αποπληρωμή προηγούμενων δανείων. Ο ελληνικός λαός 2010-2014 σε τόκους και χρεολύσια και εξυπηρέτηση χρέους πλήρωσε 321 δισεκατομμύρια ευρώ όπως φαίνεται από τους πίνακες της έκθεσης του προϋπολογισμού.
πινακασ χρεη 1
Επίσης από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2014 προκύπτει ότι κατά την περίοδο 1992-2013, τα τελευταία 21 χρόνια δηλαδή, οι δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους της Κεντρικής Διοίκησης ανέρχονται στο αστρονομικό ποσόν των 563 δισ. ευρώ! Και στο ποσόν αυτό δεν περιλαμβάνονται άλλα 288 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν για εξόφληση βραχυπρόθεσμων τίτλων.
πινακας χρεη 2
Δηλαδή μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει σε δάνεια 851 δισεκατομμύρια ευρώ και μας ζητούν να πληρώσουμε άλλα 350 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020!
Προφανώς και δεν χρειάζεται να έχεις τελειώσει το LSE ή το Harvard για να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης που κρατά τη χώρα δεμένη χειροπόδαρα!
Ακολουθώντας κατά γράμμα τις μνημονιακές επιλογές των τεχνοκρατών της τρόικας οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι και σήμερα κατάφεραν επίσης να εκτοξεύσουν την ανεργία από το 10,9% στο 28%!

ANERGIA EXELIXH
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΠΟΥ... ΕΣΩΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ
Το newsbomb.gr σας παραθέτει όλα αυτά τα μέτρα που συνέταξαν οι «εγκέφαλοι» των δανειστών και εφάρμοσαν οι Έλληνες υπουργοί, ορισμένοι εκ των οποίων τα υπερασπίστηκαν και τα υπερασπίζονται μέχρι... τελευταίας ρανίδος του αίματός τους. Δείτε τα μέτρα που «έσωσαν» τη χώρα από τη χρεοκοπία!

ΠΡΩΤΟ ΠΑΚΕΤΟ
Στα τέλη του Ιανουαρίου του 2010, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Α. Παπανδρέου βρισκόταν στο Νταβός της Ελβετίας για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Στη διάρκεια του δέχτηκε έντονες πιέσεις από ξένους ηγέτες για άμεση λήψη μέτρων. Λίγο μετά την επιστροφή του από το Νταβός, στις 9 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τον δημόσιο τομέα που περιλάμβαναν πάγωμα μισθών, περικοπές επιδομάτων 10%, περικοπές υπερωριών και οδοιπορικών.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΚΕΤΟ - Μάρτιος του 2010
-Μείωση 30% στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας
-Μείωση 12% σε όλα τα επιδόματα του Δημοσίου
-Μείωση 7% στις αποδοχές υπαλλήλων ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ
-Αύξηση ΦΠΑ από 4,5 στο 5%, από 9 στο 10%, από 19 στο 21%
-Αύξηση 15% στον φόρο της βενζίνης
-Επιβολή επιπλέον 10% έως 30% στους (ήδη υπάρχοντες) φόρους εισαγωγής επί της αξίας των περισσότερων εισαγόμενων αυτοκινήτων.
-Επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκίνητα (είχαν καταργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2003), ακόμα και στα μικρότερου κυβισμού.
-Επέκταση των τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα, ακόμα και στα μικρότερα.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ
-Αντικατάσταση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων με επίδομα 500 Ευρώ σε όλους όσους έχουν αποδοχές μέχρι 3.000 Ευρώ και πλήρης κατάργησή των δύο μισθών για μεγαλύτερες αποδοχές
-Αντικατάσταση 13ης και 14ης σύνταξης με επίδομα 800 Ευρώ για συντάξεις ως 2500 Ευρώ.
-Περαιτέρω περικοπή επιδομάτων 8% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και 3% στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ όπου δεν υπάρχουν επιδόματα.
-Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 23%, του μεσαίου από 10% σε 11% (από 1η Ιουλίου 2010) και από 11% σε 13% (από 1η Ιανουαρίου 2011) και αντίστοιχα του χαμηλού στο 6,5% (από 1η Ιανουαρίου 2011).
-Αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά 10%
Αύξηση στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων
-Πρόσθεση ενός επιπλέον 10% στους φόρους εισαγωγής επί της αξίας των περισσότερων εισαγόμενων αυτοκινήτων.
-Επίσης, το νομοσχέδιο προέβλεπε αλλαγές στα εργασιακά με αύξηση του ορίου απολύσεων και μείωση του κατώτατου μισθού. Επιπλέον, στο ασφαλιστικό προέβλεπε αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στον δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια έως το τέλος του 2013 με έναρξη το 2011.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΑΚΕΤΟ
-Αλλαγή φορολογικής κλίμακας με επιβάρυνση σε όλους όσους δηλώνουν εισόδημα πάνω από 8.000 Ευρώ
-Έκτατη εισφορά για όλους όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 Ευρώ
-Μετάβαση σε ανώτερη κλίμακα ΦΠΑ προϊόντων και υπηρεσιών εστίασης.
-Επιβολή κλιμακωτής αντικειμενικής δαπάνης κατοικίας
-Επιβολή ετήσιου τέλους για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες
-Επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας ύψους 2%
-Επιβολή Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης που θα παρακρατείται μηνιαία:
-Αύξηση του ποσοστού παρακράτησης ΛΑΦΚΑ σε όλες τις συντάξεις άνω των 1450 ευρώ, από 4% έως 10% που ίσχυε μέχρι τότε, σε 6% έως 14%.
-Θεσπίζεται μέτρο εργασιακής εφεδρείας για οργανισμούς που καταργούνται.
-Όσοι προσλαμβάνονται χωρίς επαγγελματική εμπειρία θα αμείβονται με μισθό χαμηλότερο κατά 20% από το όριο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης η διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου πηγαίνει από τα 2 στα 3 χρόνια.

ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΚΕΤΟ
-Διεύρυνση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και σε οργανισμούς που δεν καταργούνται
-Νέος έκτακτος φόρος στις κατοικίες που θα καταβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ
-Περικοπή συντάξεων και μεγάλες περικοπές στο εφάπαξ
-Νέες περικοπές μισθών στο δημόσιο και εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου
-Μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 8.000€ στις 5.000€
-Άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων.

ΕΚΤΟ ΠΑΚΕΤΟ
-Μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού σε όλα τα κλιμάκια του βασικού μισθού (από 751€ σε 586€) και 32% στους νεοεισερχόμενους μέχρι 25 ετών.
-Κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας από το δημόσιο τομέα έως το 2015, εκ των οποίων 15.000 μέσα στο 2012.
-Ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας αντί για τις κλαδικές. Άρση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες.
-Περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, δαπανών υγείας, άμυνας, λειτουργιών του Κράτους και εκλογών.
-Κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας.
-Αύξηση αντικειμενικών αξιών και ενοποίηση φόρων στα ακίνητα.
-Πλήρες άνοιγμα 20 κλειστών επαγγελμάτων.
-Αύξηση των εισιτηρίων στις Αστικές Συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ κατά 25%.
-Κλείσιμο 200 εφοριών, κατάργηση φοροαπαλλαγών και χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά.

ΕΒΔΟΜΟ ΠΑΚΕΤΟ
-Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, από 1-1-2013
-Μείωση στις συντάξεις από 5 έως και 15%, από τα 1.000 ευρώ και άνω
-Μειώσεις στο εφάπαξ έως 83%
-Κατάργηση της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
-Κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και των επιδομάτων αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους
-Μείωση χρόνου προειδοποίησης για απολύσεις σε 4 αντί 6 μήνες
-Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια
-Ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ
-Εφαρμογή διαθεσιμότητας ενός έτους, με μειωμένο μισθό σε μόνιμους υπαλλήλους του δημοσίου, οι θέσεις των οποίων καταργούνται.
-Κατάργηση των πολυάριθμων οικογενειακών επιδομάτων και αντικατάστασής τους από το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων.
-Αύξηση φόρου στο υγραέριο κίνησης κατά 23 λεπτά.
-Εισαγωγή έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά.


newsbomb.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...