Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Κρεμασμένοι στο τηλέφωνο ενώ η Ουκρανία διαμελίζεται - Ομπάμα: "Βλαντιμίρ, κάνε πίσω!" – Πούτιν: "Μπαράκ, μη θυσιάζεις τη σχέση μας για την Κριμαία"


- Μια ώρα μιλούσαν στο τηλέφωνο οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας....

- Ήταν η δεύτερη τηλεφωνική τους επικοινωνία τις τελευταίες έξι μέρες
- "Φύγε από την Κριμαία, δέξου διεθνείς παρατηρητές" είπε ο Ομπάμα στον Πούτιν
- "Διεθνώς μεμονωμένο πρόβλημα η Ουκρανία – Δε μπορώ να αγνοήσω τις εκκλήσεις" απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος...
- Τηλεφώνημα Ομπάμα και στον Ιάπωνα πρωθυπουργό
- 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 300 στρατιώτες στέλνουν στην Πολωνία για... γυμνάσια οι ΗΠΑ Η Ουκρανία διαμελίζεται αλλά οι ισχυροί του πλανήτη εξακολουθούν να παίζουν τα δικά τους παιχνίδια εξουσίας.
Η Βουλή της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για να γίνει τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Την ώρα που η Κριμαία έχει πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας και στο Κίεβο η νέα κυβέρνηση έχει στις τάξεις της ακροδεξιά στοιχεία, στον υπόλοιπο πλανήτη παίζεται μια... τεράστια παρτίδα σκάκι.
Για δεύτερη φορά σε διάστημα έξι ημερών και πρώτη μετά τις κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, ο Μπαράκ Ομπάμα σήκωσε το τηλέφωνο του Οβάλ Γραφείου και κάλεσε... Κρεμλίνο.
Η νέα τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διάρκεια μιας ώρας. Ο Ομπάμα προσπάθησε (χωρίς αποτέλεσμα και αυτή τη φορά) να πείσει τον Πούτιν να κάνει πίσω. Αλλά παρά τις κυρώσεις, εκείνος ξέρει πως βρίσκεται σε θέση ισχύος και από εκεί μπορεί να διαπραγματευτεί σε νέα βάση.
"Φύγε από την Κριμαία"
Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον Πούτιν να αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης, λίγη ώρα αφού η Ουάσινγκτον προχώρησε σε κυρώσεις κατά της Μόσχας με την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και πάγωμα πόρων σε Ρώσους αξιωματούχους καθώς και σε αξιωματούχους της Κριμαίας τους οποίους κρίνει «υπεύθυνους» για το ότι απειλείται η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η εθνική κυριαρχία ή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Στη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους κατά τις τελευταίες έξι μέρες, ο Ομπάμα υπογράμμισε στον Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο Ομπάμα επανέλαβε τους όρους της "off-ramp" διπλωματικής λύσης που προωθούν Αμερικανοί. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η Ρωσία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά που βρίσκονται στην Κριμαία πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ρώσων και να συναινέσει η Μόσχα σε απευθείας συνομιλίες με τους Ουκρανούς αξιωματούχους.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για την επίλυση της κατάστασης διπλωματικά» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
"Βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς - Σημαντικό αλλά μεμονομένο πρόβλημα η Ουκρανία"
Παρά τα όσα είπε ο Ομπάμα, το... αυτί του Πούτιν δεν "ίδρωσε". Και ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μην ανακατεύεται στο τι κάνει η Ρωσία, ακόμη κι αν πρόκειται σε εισβολή σε τρίτο κράτος...
Ο Ρώσος πρόεδρος "απάντησε" στον Αμερικανό ομόλογό του πως οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ δε θα πρέπει να επηρεάζονται από τις διαφωνίες σχετικά με την Ουκρανία, "μιας διαφωνίας για ένα μεμονωμένο, αν και πολύ σημαντικό, διεθνές πρόβλημα", όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
"Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές δεν θα πρέπει να θυσιαστούν από διεθνώς μεμονωμένα προβλήματα" αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές με τις ΗΠΑ στις προσεγγίσεις και τις εκτιμήσεις τους για την κρίση στην Ουκρανία. Και επανέλαβε ότι οι νέες αρχές του Κιέβου, οι οποίες ήρθαν στην εξουσία με ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, έχουν επιβάλει "απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας".
"Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια στο θέμα αυτό και ενεργεί αναλόγως, συμμορφούμενη πλήρως προς το διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο Πούτιν.
Πούτιν και Ομπάμα συμφώνησαν ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι θα πρέπει να συνεχίσουν τις "εντατικές επαφές" σχετικά με την Ουκρανία - Κρεμλίνο
Ο Ρώσος ηγέτης "υπογράμμισε την κορυφαία σημασία των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων για να εξασφαλισθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές δεν πρέπει να θυσιασθούν για μεμονωμένες διαφορές, αν και σημαντικές, σχετικά με διεθνή προβλήματα".
Ο Πούτιν υπεραμύνθηκε των κινήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια χώρα την οποία αποκαλεί "αδελφό έθνος", λέγοντας πως η Μόσχα δεν βρίσκεται πίσω από την κατάληψη της Κριμαίας, όπου βρίσκεται το αγκυροβόλιο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Αρνήθηκε ότι τα στρατεύματά του κατάλαβαν δημόσια κτίρια στην Κριμαία λέγοντας πως οι ένοπλοι ήταν μέλη τοπικών μονάδων αυτοάμυνας.
Και επανέλαβε πως η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με δυτικές δυνάμεις, αλλά οποιαδήποτε λύση στην κρίση πρέπει να βασίζεται στη συμφωνία που υπογράφθηκε στις 21 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα της ΕΕ από τον ανατραπέντα ηγέτη Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος σύμφωνα με τον Πούτιν είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας.
Τηλεφώνημα και στον Άμπε
Αφού δεν έβγαλε (ξανά) άκρη με τον Πούτιν, ο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε και στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε. Τουλάχιστον εκεί, βρήκε ανταπόκριση, αφού οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι η επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη.
"Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν απειλή για τι διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και υπογράμμισαν τη σημασία της διαφύλαξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας", αναφέρει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.
"Δεσμεύθηκαν να εργασθούν με άλλους εταίρους της G-7 για να επιμείνουν ότι η Ρωσία οφείλει να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της έναντι της κυριαρχίας της Ουκρανίας", προστίθεται στην ανακοίνωση.

"Απόβαση" στην Πολωνία
Η Ουάσινγκτον δεν μένει με σταυρωμένα χέρια πάντως και στέλνει δυνάμεις στην περιοχή. Όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, την επόμενη εβδομάδα θα φτάσουν στη χώρα του 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 300 στρατιώτες.
Όχι δε γίνεται απόβαση των ΗΠΑ στην Πολωνία. Επισήμως, οι παραπάνω δυνάμεις θα λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια, το εύρος των οποίων επεκτάθηκε σε απάντηση στην κρίση στη γειτονική Ουκρανία.
Ο Τόμας Σιμόνιακ δήλωσε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια, που θα γίνουν στην αεροπορική βάση Λασκ στην κεντρική Πολωνία, αρχικά είχε προγραμματιστεί να είναι μικρότερης έκτασης και να περιλαμβάνουν μόνο μεταγωγικά αεροσκάφη.
Ο Σιμόνιακ πρόσθεσε ότι η Πολωνία ζήτησε να ενισχυθούν τα γυμνάσια μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία.
Οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία
Η οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 385 ψήφους υπέρ και 23 κατά, όμως μένει να υιοθετηθεί από τη Γερουσία για να οριστικοποιηθεί.
Επί της ουσίας, εξουσιοδοτείται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εγγυηθεί δάνεια προς τις ουκρανικές αρχές, γεγονός που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα είναι εγγυήτριες τυχόν δανείων που θα δοθούν στην Ουκρανία και θα κληθούν να επέμβουν σε περίπτωση στάσης πληρωμών.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να εγγυηθεί δάνεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Το σχέδιο βοήθειας προς την Ουκρανίας θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τη Γερουσία, πιθανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
newsit.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...