Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ούτε μιλιά για τις συντάξεις-καγκουρό...


Σιγή ασυρμάτου από την κυβέρνηση στην αποκάλυψη ότι σχεδιάζονται περικοπές στις συντάξεις εφόσον οι συνταξιούχοι -υπάρχοντες και μελλοντικοί- έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, με βάση το αυστραλιανό ασφαλιστικό μοντέλο.

Πηγές της κυβέρνησης δεν διαψεύδουν ότι...
το θέμα της μείωσης του συνταξιοδοτικού κόστους τέθηκε εκ νέου από την τρόικα, ενώ παλαιότερα είχε τεθεί και από τα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τον Σεπτέμβριο.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε ανησυχία και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και...
θα τεθεί προμετωπίδα στην αυριανή  (σημερινή) 24ωρη γενική απεργία.
Σύμφωνα με το αυστραλιανό μοντέλο, το χορηγούμενο ποσό εξαρτάται από την ηλικία, τα έτη ασφάλισης, την οικογενειακή κατάσταση (άγαμος, έγγαμος, διαζευγμένος), αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα, η αξία αυτοκινήτων, σκαφών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, το κατά πόσο έχει κανείς μερίδιο σε αγρόκτημα, επιχείρηση ή καταπίστευμα, αλλά και τα ακίνητα που διαθέτει εκτός από το σπίτι στο οποίο διαμένει (π.χ. εξοχικό).
Για την κάθε κατηγορία συνταξιούχου προβλέπεται διαφορετικό «πλαφόν» πάνω στο οποίο επέρχεται μείωση της σύνταξης. Για παράδειγμα για ζευγάρι χωρίς δικό του σπίτι το όριο είναι στα 421.500 δολάρια Αυστραλίας (πλήρη σύνταξη). Για κάθε 1.000 δολάρια πάνω από το συγκεκριμένο πλαφόν, η σύνταξη μειώνεται κατά 1,50 δολάριο κάθε δεκαπενθήμερο.
Το σύστημα που εφαρμόζεται προβλέπει μία κρατική σύνταξη (πρώτος πυλώνας) με συμπληρωματική υποχρεωτική συνταξιοδοτική ασφάλιση προκαθορισμένων εισφορών (δεύτερος πυλώνας) και προαιρετική ασφάλιση (τρίτος πυλώνας). Σύμφωνα με ειδικούς στο Ασφαλιστικό, από το 2010 ξεκίνησε η αύξηση του ποσοστού της βασικής κρατικής σύνταξης από το 25 στο 27,7% του μέσου εβδομαδιαίου μισθού.
«Οι παροχές δεν θίγονται» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, και επισημαίνει πως «το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται σε τριμερή χρηματοδότηση, έχει δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα και δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής».
Δ. ΜΑΛΤΗΣ από enet
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...