Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις;


Δημοσίευμα των «Financial Times» γράφει πως το μόνο ελληνικό κόμμα που παρουσιάζει πειστικά την περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ...

Ωστόσο, ο αρθρογράφος Βόλφγκανγκ Μίνχαου ξεκαθαρίζει ότι, μολονότι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχει δίκιο για το κούρεμα του χρέους, δεν είναι ειλικρινές όταν δημοσίως αποκλείει μια έξοδο από την ευρωζώνη. 
Ο κ. Μίνχαου αναφέρει πως η πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης Σαμαρά για το χρέος, που συνοψίζεται στο δόγμα «επέκτεινε τις λήξεις και προσποιήσου ότι είσαι φερέγγυος», απλά καθυστερεί το αναπόφευκτο και είναι μια αποτυχημένη στρατηγική. Εάν μάλιστα, όπως υποστηρίζει, προστεθεί στο βάρος του χρέους και ο αποπληθωρισμός που αυξάνει την πραγματική αξία του χρέους, η Ελλάδα σπρώχνεται στο χείλος του γκρεμού.

Πάντως, για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευθεί το θέμα του χρέους, ο αρθρογράφος των «Financial Times» σημειώνει πως το κόμμα της Αριστεράς πρέπει να απαντήσει στην ερώτηση τι θα κάνει, αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. «Οι επιλογές σε αυτή την περίπτωση θα είναι είτε η επιστροφή στο status quo (σ.σ. στο πρόγραμμα) -οπότε και δεν έχει νόημα η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ- είτε η έξοδος από την ευρωζώνη και η μονομερής στάση πληρωμών έναντι των ξένων πιστωτών. Αυτό όμως ακριβώς το αποκλείει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος έχει σωστά ένστικτα, αλλά ίσως δεν έχει τις σωστές στρατηγικές», σημειώνει ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου, προσθέτοντας πως αυτή η ασυνέπεια έχει μεγάλη σημασία γιατί η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται πρόθυμη να αντιμετωπίσει την μπλόφα του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος των «Financial Times» σημειώνει πως ο μόνος τρόπος για να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα το χρέος της θα είναι να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. «Δεν μπορώ να δω για την Ελλάδα άλλον τρόπο διαφυγής, από την αναδιάρθρωση χρέους. Και δεν μπορώ να δω αναδιάρθρωση χρέους εντός της ευρωζώνης», καταλήγει.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...