Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Πρόστιμο 300 Ευρώ την ημέρα στη ΔΕΗ αν κόψει το ρεύμα – Κανονικά το “χαράτσι”


Στο μικροσκόπιο και οι αυξήσεις... ηλεκτροπληξία για τους καταναλωτές!

Πρόστιμο της τάξης των 300 Ευρώ θα καταβάλλει η ΔΕΗ σε περίπτωση που προχωρά σε διακοπή ηλεκτροδότησης καταναλωτών έχουν πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά όχι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων...



Κατά τ’ άλλα η ΔΕΗ θα μπορεί να εισπράττει κανονικά το “χαράτσι” για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών ρεύματος όπως αποφάσισε χθες ο Άρειος Πάγος, “παγώνοντας” ουσιαστικά την ισχύ της απόφασης του Πρωτοδικείου, με την οποία είχε κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου, εξετάζοντας την αίτηση αναστολής του υπουργείου Οικονομικών, έκρινε ότι πρέπει να συνεχίσει το Δημόσιο να εισπράττει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, διότι διαφορετικά θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2012 αλλά και του 2013.

Ωστόσο, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι δεν πρέπει να ανασταλεί η απόφαση του Πρωτοδικείου κατά το μέρος εκείνο που υποχρεώνει τη ΔΕΗ «να μην διακόπτει την παροχή του ρεύματος στους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το τέλος ηλεκτροδότησης».

Το Δημόσιο υποστήριξε πως σε αντίθετη περίπτωση θα έχανε πάνω από 1 δισ. Ευρώ με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας.

Στο μικροσκόπιο οι αυξήσεις

Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ΡΑΕ προκειμένου να οριστικοποιήσει την εισήγησή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Μιλώντας πριν από δύο ημέρες στη Βουλή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, επιβεβαίωσε ότι η πρόταση που κατέθεσε η Επιχείρηση στη ΡΑΕ προβλέπει αυξήσεις από 14,5% έως 48,7%, ανάλογα με την τιμολογιακή κλίμακα στην οποία εντάσσεται ο κάθε καταναλωτής.

Σε συνέντευξή του χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Ζερβός εκτίμησε πως οι τελικές αποφάσεις για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, οι οποίες θα ληφθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα είναι σαφώς μικρότερες από το 48%.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η ΔΕΗ δεν δικαιούται να κάνει προτάσεις για αυξήσεις και ότι υποχρέωση της Επιχείρησης είναι να καταθέσει τα κοστολογικά της στοιχεία.

«Η ΔΕΗ δεν δικαιούται να κάνει πρόταση αυτή τη στιγμή. Αυτό που είχε την υποχρέωση να κάνει -και έκανε- είναι ότι κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα κοστολογικά της στοιχεία....Από αυτά τα κοστολογικά στοιχεία προκύπτει μία αύξηση κόστους η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις τελικές αποφάσεις, οι οποίες δεν είναι της ΔΕΗ για το ποιες θα είναι οι αυξήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 
 
 planet-GREECE.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...