Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΤΑΞΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ Υποχρεωτικές οι κάρτες για αγορές πάνω από 500 ευρώ


kartes

Την υποχρεωτική χρήση καρτών για αγορές και συναλλαγές ακόμη και για μικροποσά, ώστε να περιοριστούν οι δυνατότητες φοροδιαφυγής, σκοπεύει να καθιερώσει η κυβέρνηση όπως ουσιαστικά προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Με δηλώσεις του στο MEGA ο υπουργός εξήγησε ότι “η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος -πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες- θα καταστεί υποχρεωτική για συναλλαγές σημαντικά μικρότερης αξίας από 1.500 ευρώ, λειτουργώντας έτσι ως πρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής”.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες στο ΥΠΟΙΚ σχεδιάζουν η χρήση καρτών να καταστεί υποχρεωτική ακόμη και για ποσά έως 500 ευρώ.


Ο κ. Στουρνάρας έκανε επίσης γνωστό ότι το ΚΕΠΥΟ και οι ελεγκτικές υπηρεσίες ετοιμάζονται να ρίξουν τις πρώτες “καμπάνες” σε εκείνους που έστειλαν εμβάσματα δισεκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό τη προηγούμενη 3ετία, χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα τους.

Η αρχική λίστα περιλάμβανε 54.000 πρόσωπα με εμβάσματα συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ στο διάστημα 2009 – 2011. Από αυτούς, υπό έλεγχο βρίσκονται 25.500 που έχουν προβληματικό “πόθεν έσχες”, εκ των οποίων οι 24.000 έχουν ήδη λάβει προειδοποιητική επιστολή από το ΚΕΠΥΟ.

Τέλος, με βάση τις προβλέψεις του μνημονίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 330 έλεγχοι σε μεγάλους φορολογούμενους έως τον Ιούνιο και 750 έλεγχοι έως το τέλος του επόμενου έτους, να έχει εισπραχθεί το 65% των αναλογούντων φόρων και προστίμων έως τον Ιούνιο και το 75% έως το Δεκέμβριο, ενώ θα πρέπει να έχουν σταλεί τουλάχιστον οκτώ υποθέσεις στον Εισαγγελέα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 και 18 υποθέσεις έως το τέλος του έτους. 

 

 πηγη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...