Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ο Ράιχενμπαχ θέλει προτεκτοράτο την Ελλάδα



Ένα σύστημα «κυβέρνησης μέσα στην κυβέρνηση» εδραιώνεται με την εγκαινίαση του θεσμού της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, του οποίου επικεφαλής θα είναι ο ψυχίατρος στο επάγγελμα και Γενικός Γραμματέας παρά τω Πρωθυπουργώ έως και τώρα, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Αυτή η εξέλιξη, από κοινού με τον εποπτικό, ελεγκτικό και παρεμβατικό ρόλο της Task Force του Χόρστ Ράιχενμπαχ, ουσιαστικά θεσμοποιεί μία ελληνική «καγκελαρία» με καθαρά...
γερμανικό άρωμα όμως.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρτζόπουλος είχε αναλάβει υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Πικραμένου και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν δυσαρεστημένος που δεν ανέλαβε υπουργικό έργο ο ίδιος, ως ειδήμων, στο υπουργείο Υγείας κατά τη σύνθεση της κυβέρνησης Σαμαρά.

Το... γερμανικό δίδυμο Βαρτζόπουλου - Ράιχενμπαχ

Ο ιατρός Δημήτρης Βαρτζόπουλος, όχι τυχαία γερμανομαθής ο ίδιος αλλά και παντρεμένος με γερμανίδα, θα βρίσκεται σε συνεχή και στενή διασύνδεση με τον Χόρστ Ράιχενμπαχ, καθώς ο τελευταίος προΐσταται της Task Force που παρέχειτεχνογνωσία στην κυβέρνηση ούτως ώστε να αναμορφωθεί αναβαθμιζόμενος ο δημόσιος τομέας αλλά και για να καταστεί πιο συντονισμένη και λειτουργική η δραστηριότητα της διοίκησης στο σύνολό της σε όλα τα επίπεδά της.

Ήδη εχθές, ο κ. Ράιχενμπαχ έδειξε τις επεμβατικές διαθέσεις του, καθώς ζήτησε αφενός το συντονισμό των υπηρεσιών που σχετίζονται με την πάταξη της διαφθοράς αφετέρου τη διαμόρφωαη νέων κριτηρίων για την υλοποίηση των προσλήψεων.

Αξίζει να σημειωθεί, ίσως για ιστορικούς λόγους, ίσως και όχι μόνο ότι το 1836 ο βαυαρός Χριστόφορος Ράιχενμπαχ ανέλαβε πρώτος διευθυντής του Βασιλικού Νομισματοκοπείου και Σφραγιστήριου. Εκατόν τόσα χρόνια μετά, ένας άλλος γερμανός, συνεπώνυμός του, «κρατά τα κλειδιά» της ελληνικής διοίκησης.

Πάντως, αν και το «γερμανικό νούμερο» στο στρατό είναι το... βαρύ κι ασήκωτο, εν προκειμένω αναδεικνύεται σε «13άρι» του αλλοτινού προ-πο.

Η ελληνική... καγκελαρία

Η Γενική Γραμματεία Συντονισμού πρόκειται να «αποτελεί έναν δυναμικό βραχίονα για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του πρωθυπουργού», ούσα «το ανώτατο επιτελικό κυβερνητικό όργανο, από το οποίο εκπορεύονται οι πολιτικές, με το σύνολο των δομών που το υποστηρίζουν, τόσο για τη λήψη των αποφάσεων όσο και για την εκτέλεσή τους».

Με τον, πενταετούς θητείας, γενικό γραμματέα Συντονισμού να αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό και να προΐσταται 63 στελεχών, η ΓΓΣ θα παρακαλουθεί και θα συντονίζει τη δραστηριότητα των υπουργείων, ως ένα και μόνο κέντρο συντονισμού «του σύνολου των δράσεων και των ενεργειών που απαιτούνται για τον προγραμματισμό της εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου από τα υπουργεία», βάσει των επίμονων συστάσεων της τρόικα αλλά και των διαρκών συστάσεων της Task Force.

Η ΓΓΣ θα σχεδιάζει «το ετήσιο πρόγραμμα εκτέλεσης του έργου», παρακολουθώντας την εφαρμογή του και παρεμβαίνοντας «όπου διαπιστώνονται διαφωνίες ή αρρυθμίες μεταξύ των υπουργείων με αποφασιστικές διαδικασίες», αλλά και «εκτελώντας πράξεις του ΕΣΠΑ ή άλλων συγχρηματοδοτούμενων πράξεων».

Ο ρόλος του επικεφαλής του νέου οργάνου -που έρχεται να αποτελέσει τη «χρυσή τριάδα» μαζί με τη ΓΓ Πρωθυπουργού και τη ΓΓ της Κυβέρνησης- αναγνωρίζεται ως τόσο σημαντικός που ο γενικός γραμματέας ορίζεται ως «βοηθός του πρωθυπουργού στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής» ιδίως δε «στην άρση των διαφωνιών».

Επιπρόσθετα, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος θα παρίσταται στις συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου, της κυβερνητικής Επιτροπής, καθώς και των υπόλοιπων συλλογικών οργάνων, κατ' εντολή του πρωθυπουργού, ασκώντα «κάθε άλλη αρμοδιότητα που απονέμεται σε αυτόν (σ.σ. Πρωθυπουργό), με την επιφύλαξη ως προς τις αρμοδιότητες της ΓΓ της κυβέρνησης».

newpost.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...