Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Στα 55,5 δισ. ευρώ οι ανείσπρακτες οφειλές του Δημοσίου


      Κατά 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι οφειλές στο τέλος Νοεμβρίου. Οι ανείσπρακτες οφειλές του 11μηνου ανέρχονται στα 55,5 δισ. ευρώ


Στα 55,5 δισεκατομμύρια ανέρχονται οι ανείσπρακτες οφειλές του Δημοσίου στο εντεκάμηνο.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δημοσιοποίησε στοιχεία για το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2012 σύμφωνα
με τα οποία στο τέλος Νοεμβρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη Οκτωβρίου και διαμορφώθηκαν στα 12,078 δισ. ευρώ, έναντι 11,025 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.
Σημειώνεται πως το Δημόσιο το 2012 εισέπραξε μόλις 1 στα 10 ευρώ φόρων και προστίμων που βεβαίωσε από ελέγχους, ενώ το 20% των επιτηδευματιών που υπάγονται σε ΦΠΑ εμφανίζεται από τα στοιχεία να μην έχει υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να μην καταβάλει τον φόρο.
Την ίδια στιγμή στο πρώτο τρίμηνο 2013 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση η οποία θα επεκτείνει τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να αποπληρώνουν φορολογικές υποχρεώσεις έως και σε 48 δόσεις.
Αν και το ΔΝΤ και η ΕΕ δεν συμφωνούν απόλυτα με τη ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί τρόπους να ανασχέσει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σύμφωνα με την ρύθμιση οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ αίτημα πρώτης διευκόλυνσης για τμηματική πληρωμή πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμων χρεών. Με την αλλαγή των κριτηρίων και των συντελεστών θα διευρυνθούν οι δόσεις και θα μπορούν πλέον οι οφειλέτες να πληρώσουν τα χρέη τους με την πρώτη αίτηση σε 36 δόσεις.
Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν ακόμα και φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί στο παρελθόν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, που πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση. Μάλιστα, αν πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση της νέας ρύθμισης, θα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των δόσεων έως και σε 48.


http://news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...