Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΕΤΣΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΡΙΜΩΞΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Έτσι η Μέρκελ στρίμωξε την Ελλάδα



Σε καραντίνα η χώρα δεν μπορεί να απειλήσει κανέναν πλέον. Στα χέρια ελληνικών τραπεζών ωρολογιακή βόμβα 16 δισ.
Ο στόχος της  Μέρκελ επετεύχθη: Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει πλέον κανένα με τη χρεοκοπία της, τουλάχιστον μέχρι το 2020. Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, μετά τις αλλεπάλληλες αναδιαρθρώσεις του ελληνικού χρέους -με τους όρους της τρόικας- τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν έως το 2020 βρίσκονται σε χέρια ελληνικών τραπεζών και της ΕΚΤ. Συνεπώς μια ενδεχόμενη χρεοκοπία δεν θα προκαλούσε τσουνάμι στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, ο οποίος πρόλαβε και "ξεφόρτωσε" με τις καθυστερήσεις της Μέρκελ.
Ακόμα και οι τράπεζες που διαθέτουν πλέον ελληνικά ομόλογα, λήξης μετά το 2020, τα έχουν αποτιμήσει σε πολύ χαμηλές τιμές και συνεπώς η διαφορά από ενδεχόμενη ολική διαγραφή θα ήταν περιορισμένη.
Το 80% του ελληνκού χρέους βρίσκεται στα χέρια χωρών της Ευρωζώνης, μέσω διμερών δανείων, ενώ ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών είναι εγγυημένος με περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου και όχι μέσω του EFSF και του ESM.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε καραντίνα και οι απειλές της έχουν πολύ μικρότερο αντίκτυπο πλέον, καθώς η αποδοχή των όρων της πρώτης και δεύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους σε συνδυασμό με την επιβολή της γερμανικής πολιτικής οδήγησαν τη χώρα στη γωνία.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία αν σκάσει θα τεμμαχίσει τις ελληνικές τράπεζες και μόνον αυτές. Πρόκειται για τα έντοκα γραμμάτια τα οποία συνεχίζει να εκδίδει σωριδόν καθώς τα ελλείμματα που προϋπολογισμού καλυπτονται με εσωτερικό δανεισμό, μέσω εντόκων τα οποία αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες.
Εν συνεχεία αυτές τα προσκομμίζουν στην ΕΚΤ ως εχεγγεια για χρηματοδότηση, αλλά επωμίζονται δραματικό discount καθιστώντας ασύμφορη την αναγκαία χρηματοδότηση.
Ενα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι μέχρι το 2020 η Ελλάδα έχει να πληρώνει ετησίως σε τόκους ομολόγων -όχι γραμματίων- περί τα 6-7 δισ., όσο δηλαδή και το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Τα έντοκα γραμμάτια ανέρχονται, μέχρι στιγμής, στα ¬16 δισ. και βρίσκονται στο σύνολό τους στα χαρτοφυλάκια ελληνικών τραπεζών.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα διαφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας όταν αρχίσουν να εμφανίζονται αγοραστές -έστω- για τα έντοκα γραμμάτια, τα οποία εν αντιθέσει με τα ομόλογα έχουν μικρή διάρκεια, έως και 18 μήνες, ενώ συνήθως είναι 6μηνα και 9μηνα.


 http://www.sofokleousin.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...