Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

"Κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το χρέος της Ελλάδος"

Ερωτηθείς για το έλλειμμα του 2009,την κρίση χρέους αλλά και το "μαγείρεμα" των μνημονίων ο οικονομολόγος Γιώργος Βάμβουκας δίνει τη δική του άποψη στο Εκ-Κεντρικό Δελτίο και στον Σπύρο Καρατζαφέρη.

"Μέσα σε 30 χρόνια το χρέος έφτασε σε ένα επίπεδο που δεν είναι όντως βιώσιμο".

"Ήδη από το 2009 χρεοκόπησε στην ουσία η Ελλάδα....

Τα δημόσια οικονομικά σε σχέση με το 2008 είχαν απόκλιση περίπου στο 15%, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο έλλειμμα που φαινόταν ότι θα πήγαινε στο 11% του ΑΕΠ.

Αυτό έγινε λόγω της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας ήδη από το 2009, αλλά και για το λόγο ότι δεν μας ευνοούσε το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Το 2009 παρέλυσε ουσιαστικά η χώρα".

Για τα παραποιημένα στοιχεία των μνημονίων ο κ. Βάμβουκας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα στοιχεία μεταξύ της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ για το ΑΕΠ είναι παντελώς διαφορετικά. "Η ΕΕ μιλά για ποσοστό της τάξης 173,5% του ΑΕΠ , το ΔΝΤ στο 190% και ο ΟΟΣΑ για 199,9% του ΑΕΠ το 2014.

Αυτό αντιστοιχεί σε διαφορά 45 έως 50δις. ευρώ μεταξύ των εκθέσεων και σε 350 με 410 δισ. ευρώ χρέος ως το 2014.

Ωστόσο, οι αποκλίσεις αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα χαράτσια και φόρους στο λαό. Είναι μια πραγματικότητα".

"Είναι γεγονός άλλωστε ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι μόνο όταν φτάσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ θα μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω".

"Όσον αφορά το "μαγείρεμα" η Τρόικα σε συνεργασία με την κυβέρνηση πράττει το εξής: εκτιμά τις δαπάνες και μεταφέρουν και οι δυο μερος το δαπανών κατευθείαν στο δημόσιο χρέος. Αϊτή είναι τακτική "επί Σημιτη". Για παράδειγμα, αν είχαμε δαπάνες 8 ευρώ τις κάνουν 80 και και αυτά περνάνε στο δημόσιο χρέος.

Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική είναι σίγουρο ότι θα παμε σε 4ο μνημόνιο" καταλήγει ο κ. Βάμβουκας.

Από τη μεριά του ο καθηγητής οικονομικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Δαλαμάγκας μιλά για το οτι η "συνολική εικόνα δεν αλλάζει".

Το έλλειμμα εμφανίζεται πλασματικά και είναι λαθος. Ωστοσο, η Ευρώπη μας θέλει στην Ευρωζώνη, αλλά και η Ελλάδα θέλει την Ευρωζώνη.

Φοβούνται το ντόμινο. Αλλά φοβούνται περισσότερο το γεγονός οτι το χρέος της Ελλάδας αντιστοιχεί στο 3%του χρέους της Ευρώπης. Και αν φύγει η Ελλάδα δεν μπορούν να διαχειριστούν το χρεος. Γιαυτό πρέπει
τα δυσμενη στοιχεια να εξωραϊστούν. Ετσι δικαιολογείται το "μαγείρεμα".


 http://spirospero.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...