Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Καταργούν στρατόπεδα, «κουρεύουν» στρατηγούς


Μισό δισ. ευρώ ετησίως θα εξοικονομήσει το Γενικό Επιτελείο από τις μειώσεις των αμυντικών δαπανών μέσω των λουκέτων σε μονάδες και της κατάργησης 1.500 θέσεων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών,
Μικρότερο στράτευμα κατά 15% -και εξοικονόμηση μισού δισ. ευρώ ετησίως- σχεδιάζει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας μετά τις αφόρητες πιέσεις της τρόικας για περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπαίνει παντού «ψαλίδι». Η οροφή του....

προσωπικού μειώνεται κατά 15%, η εισαγωγή νέων στις παραγωγικές σχολές μειώνεται κατά 30%, κλείνουν 57 μεγάλες μονάδες, αποσύρονται μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία. Επίσης καταργούνται εξοπλιστικά προγράμματα.

Η νέα οικονομική πρόταση του υπουργείου Αμυνας που κατατέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τη λίστα των κωδικών προβλέπει μειώσεις 517 εκατ. ευρώ.
Τα λειτουργικά έξοδα μειώνονται κατά 110 εκατ. ευρώ. Αυτά θα εξασφαλιστούν από:



Το κτίριο του Πολεμικού Μουσείου επί των οδών Β. Σοφίας και Ριζάρη είναι ένα από τα ακίνητα που διαθέτει το ΓΕΕΘΑ.

Το κλείσιμο 57 μεγάλων μονάδων, τη συγχώνευση άλλων και την υποβάθμιση των Σωμάτων της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και του Ιονίου.
Τη μείωση κατά 15% της οροφής του προσωπικού. Πρακτικά σημαίνει ότι καταργούνται 1.500 θέσεις στους ανώτερους και ανώτατους βαθμούς!
Τη μείωση κατά 30% της εισαγωγής νέων στις παραγωγικές σχολές.
Το κλείσιμο 10 κέντρων εκπαίδευσης, καθώς και το κέντρο εκπαίδευσης της αεροπορίας στην Τρίπολη και τα κέντρα εκπαίδευσης του Ναυτικού στον Πόρο και του «Κανελλόπουλου». Στο εξής τα κέντρα εκπαίδευσης θα λειτουργούν διακλαδικά, δηλαδή οι νεοσύλλεκτοι θα κατατάσσονται όλοι στον Στρατό Ξηράς και μετά τη βασική εκπαίδευση ορισμένοι θα μετατάσσονται στο Ναυτικό και την Αεροπορία.



Φρεγάτες: Στα 11 πλοία που παροπλίζονται είναι και οι φρεγάτες «Μπουμπουλίνα» και «Κανάρης».

Την απόσυρση 47 βομβαρδιστικών αεροσκαφών Α7 – Κορσέρ.
Τον παροπλισμό 11 πολεμικών πλοίων (πετρελαιοφόρο «Αξιός», τορπιλάκατος «Μυκόνιος», φρεγάτες «Μπουμπουλίνα» και «Κανάρης», τρία ναρκαλιευτικά τύπου «Κίσσα» (τα «Αλκυών», «Αύρα» και «Αηδών»), τρία βοηθητικά πλοία και το ΖUBR «Ιθάκη»).
Οι εξοπλιστικές δαπάνες μειώνονται κατά 407 εκατ. ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί από:
Την ακύρωση 21 υπογεγραμμένων συμβάσεων ύψους 104 εκατ. ευρώ. Αυτές οι συμβάσεις είναι κυρίως με ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες και αφορούν:
Αναβαθμίσεις επικοινωνιακού υλικού.



Ναρκαλιευτικα: Τρία πολεμικά πλοία της κατηγορίας «Κίσσα» δένουν οριστικά κάβους.

Εκσυγχρονισμό και υποστήριξη οπλικών συστημάτων που προβλέπεται να αποσυρθούν εντός της πενταετίας.
Νοσοκομειακά υλικά που πλέον δεν κρίνονται απαραίτητα λόγω της Διακλαδικότητας που θα επιχειρηθεί στον χώρο της στρατιωτικής υγείας.
Την τροποποίηση συμβάσεων σε εν εξελίξει εξοπλιστικές συμβάσεις. Εξασφαλίζονται 303 εκατ. ευρώ είτε από εκπτώσεις στις οποίες προέβησαν οι εταιρείες υπό τον κίνδυνο ακύρωσης της παραγγελίας είτε από μείωση του αριθμού των υλικών που αρχικά είχαν παραγγελθεί.



Βοηθητικά: Τρία βοηθητικά πλοία και το ZUBR «Ιθάκη» θα παροπλιστούν και αυτά.

Ολες οι παραπάνω μειώσεις και τροποποιήσεις έχουν ήδη εγκριθεί από τα Ανώτατα Συμβούλια των Γενικών Επιτελείων, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και το Συμβούλιο Αμυνας. Σημειωτέον ότι οι μεταβολές αυτές είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με την υπό κατάρτιση νέα Δομή Δυνάμεων.

Νέα Δομή Δυνάμεων
Με κόστος στο 1/3 του προηγούμενου σχεδίου

Η Νέα Δομή Δυνάμεων που επεξεργάζονται αυτήν την περίοδο τα Γενικά Επιτελεία θα λαμβάνει υπόψη της και νέα θέατρα επιχειρήσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο εν όψει της νέας πολιτικής που εγκαινιάζει η ελληνική κυβέρνηση για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.



Ωστόσο, παρά τις νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις οι επιτελείς που επεξεργάζονται τα νέα σχέδια έλαβαν εντολή το κόστος της Νέας Δομής να είναι στο 1/3 του προηγούμενου σχεδίου που για την περίοδο 2011-2025 παρά την οικονομική συγκυρία ανέρχονται στα 37 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό, αποτελεί βασικό στοιχείο της Μακροπρόθεσμης Αμυντικής Σχεδίασης, καλύπτει χρονικό ορίζοντα 15 ετών και σύμφωνα με το άρθρο 72 παρ 5 του Ν. 3883/10 επαναξιολογείται κάθε 5 έτη.
Η Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων εγκρίνεται με απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Οι συχνές της όμως αλλαγές τα τελευταία χρόνια δίνουν την εντύπωση της πρόχειρης αντιμετώπισης σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που άπτεται της άμυνας της χώρας και χρηματοδοτείται από το υστέρημα του ελληνικού λαού.



«Χακί» real estate
Τα Γενικά Επιτελεία διαθέτουν «προίκα» 2.085 ακινήτων

Η ακίνητη περιουσία των Γενικών Επιτελείων που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο Αμυνας έχει ως εξής:

ΓΕΕΘA

1.Διαμέρισμα 1ου ορόφου, 75 τ.μ., επί των οδών Υμηττού 151-153 και Αρύβου, στο Παγκράτι Αθηνών, κατά ψιλή κυριότητα. Η αντικειμενική αξία του εν λόγω ακινήτου, σύμφωνα με τη δήλωση ενιαίου τέλους ακινήτων νομικών προσώπων ανέρχεται σε 69.954 ευρώ.
2.Διώροφο κτίριο, 135 τ.μ., επί της οδού Καλλέργη 9, στον Κολωνό Αθηνών, κατά πλήρη κυριότητα, επί οικοπέδου 136,52 τ.μ. Η αντικειμενική του αξία ανέρχεται σε 226.600 ευρώ.
3.Κτίριο που αποτελεί το Πολεμικό Μουσείο επί των οδών Β. Σοφίας και Ριζάρη, στην Αθήνα, επί οικοπέδου 5.955 τ.μ.

ΓΕΣ



Τα ακίνητα ανέρχονται σε 1.481, εκ των οποίων τα 194 είναι κενά στρατόπεδα! Τα χρησιμοποιούμενα σήμερα για την κάλυψη στρατιωτικών αναγκών ακίνητα ανέρχονται σε 1.287. Η αξία των ακινήτων αυτών δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί συνολικά, καθόσον ο προσδιορισμός γίνεται κατά περίπτωση από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) και την Κατά Νόμο Εκτιμητική Επιτροπή.

ΓΕΝ

Το Π.Ν. δεν έχει στην κατοχή του ακίνητη προς διαχείριση περιουσία. H κυριότητα των ακινήτων για κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο (υπ. Οικονομικών ή υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και έχει παραχωρηθεί στο Π.Ν. το δικαίωμα χρήσης αυτών. Το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού (ΜΤΝ) και το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ), τα οποία είναι ανεξάρτητες Υπηρεσίες του Π.Ν., καθώς και η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, η οποία είναι εποπτευόμενος από το Π.Ν. οργανισμός, διαθέτουν ακίνητη περιουσία. Το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού έχει στην κατοχή του 9 ακίνητα, με την αντικειμενική τους αξία να ανέρχεται στο ποσό των 51.212.271,49 ευρώ. Το Ταμείο Εθνικού Στόλου έχει στην κατοχή του 120 ακίνητα, με την αντικειμενική τους αξία να ανέρχεται στο ποσό των 42 εκατ. ευρώ.
Η ΕΑΑΝ έχει στην κατοχή της 3 ακίνητα, με την αντικειμενική τους αξία να ανέρχεται στα 243.474 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την εμπορική αξία των ακινήτων, λόγω των συνθηκών που επικρατούν την τρέχουσα περίοδο στην αγορά, αυτή δεν δύναται να προσδιοριστεί.

ΓΕΑ

Για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας και τη δημιουργία αεροδρομίων, εγκαταστάσεων και οδών προσπέλασης έχουν γίνει απαλλοτριώσεις εκτάσεων. Το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας και το Ταμείο Αεροπορικής Αμύνης έχουν περιουσιακά στοιχεία όπως:
Το ΤΑΑ διαθέτει 76 ακίνητα (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτίρια, εγκαταστάσεις Π.Α.) αντικειμενικής αξίας 7.903.721 € (μη υπολογιζόμενων των χώρων των εγκαταστάσεων της Π.Α.), ενώ το ΜΤΑ διαθέτει 62 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 49.488.032,84 €.

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ διαθέτουν 13 ακίνητα ανά την επικράτεια, η αξία των οποίων δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη.

ΠΗΓΗ
 http://ena1.org/archives/17143
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...