Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Φόβοι για κατάρρευση των δημοσίων εσόδων από τυχόν επιβολή φόρου για ΕΟΠΠΥ


Η ραγδαία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η δραματική αύξηση των ανέργων αλλά και η παράλληλη μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ κατά 25% οδηγούν μοιραία στο απόλυτο αδιέξοδο το μεγαλύτερο Ταμείο Υγείας της χώρας στο οποίο υπάγονται πλέον πάνω από 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων... Η ανάγκη χρηματοδότησης οδηγεί σε αναζήτηση νέων πόρων, που ωστόσο θα είναι σταθεροί και διασφαλισμένοι. Όπως, σημειώθηκε στο συνέδριο της ΕΣΔΥ, για τα Οικονομικά της Υγείας, η διεθνής πρακτική επιβάλλει πόρους που δε θα διακρίνονται από μεταβλητότητα. Το παράδειγμα μάλιστα της Δανίας, η οποία κατήργησε τον ειδικό φόρο στη ζάχαρη είναι ενδεικτικό.
Μάλιστα, ο Καθηγητής του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της ΕΣΔΥ, Νίκος Μανιαδάκης, αναφερόμενος σε προτάσεις για επιβολή ειδικών τελών σε καταναλωτικά προϊόντα για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ τόνισε:

«Η επιβολή ειδικών φόρων για την μείωση της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών και κατ' επέκταση για την βελτίωση της υγείας των πολιτών και την αύξηση των φορολογικών εσόδων αποτελεί εξαιρετικά περίπλοκο, αμφιλεγόμενο και με αβέβαιο αποτέλεσμα εγχείρημα». Όπως εξήγησε, οι ανθρώπινες συνήθειες επηρεάζονται από σύνθετα κοινωνικά, οικονομικά, οικογενειακά και επαγγελματικά δεδομένα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσίασε και κυρίως την μελέτη του ΙΟΒΕ, «ανάλογες αποφάσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έδειξαν ότι τα προσδοκώμενα έσοδα κατακρημνιστήκαν». Έντονα φαινόμενα υποκατάστασης αναιρούν τα πρόσκαιρα ευεργετικά αποτελέσματα στην βελτίωση του ενεργειακού ισοζυγίου που απορρέουν από την μείωση της ζήτησης για συγκριμένα αγαθά που τους έχουν επιβληθεί πρόσθετοι φόροι, σύμφωνα με τις μελέτες που αναφέρθηκαν. Οι γενικότερες οικονομικές και εισοδηματικές συνθήκες και η ελαστικότητες ζήτησης των καταναλωτών επηρεάζουν σημαντικά και απρόβλεπτα, πολλές φορές προ μη επιθυμητές κατευθύνσεις, την αποτελεσματικότητα των πολιτικών αύξησης της ειδικής φορολογίας, ακτέληξε ο κ. Μανιαδάκης.
Την ώρα μάλιστα που προτείνονται, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, πρόσθετοι «ειδικοί φόροι» ο κοσμήτορας της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλος, επεσήμανε ότι το επίπεδο υγείας του ελληνικού πληθυσμού έχει υποβαθμιστεί, εξαιτίας των δανεισμών, της ανεργίας και του μειωμένου εισοδήματος. Ειδικά, το τελευταίο, οδηγεί τους ασθενείς να αναβάλλουν ή να ματαιώνουν αναγκαίες υπηρεσίες υγείας, γιατί δεν υπάρχει το συμπληρωματικό χρήμα που κινούσε τον υγειονομικό τομέα.

Στον αντίποδα, μιλώντας κατά την διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου, ο καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης Α. Βοζίκης, υποστήριξε πως μια αύξηση της τάξεως των 2 ευρώ στα τσιγάρα θα απέφερε 1,2 δις ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα το χρόνο, ενώ θα μείωνε κατά 380 χιλιάδες τον αριθμό των καπνιστών και κατά 192 χιλιάδες τους ετήσιους θανάτους από το κάπνισμα. Ο ομιλητής είπε ωστόσο, ότι το 2012 διαφαίνεται μείωση των φορολογικών εσόδων από τα καπνικά προϊόντα.
Υπέρ της επιβολής «ειδικού φόρου» σε αλκοόλ, καπνό , αναψυκτικά και τρόφιμα με αλάτι και λιπαρά τάχθηκε και ο επιστημονικός συνεργάτης της ΕΣΔΥ Κώστας Αθανασάκης. Όπως υποστήριξε «Η 'ειδική' φορολογία σε προϊόντα με αποδεδειγμένη αρνητική επίδραση επιφέρει άμεσα οικονομικά αποτελέσματα και κυρίως μείωση της ζήτησης».
Πάντως το σκεπτικό αυτών των προτάσεων δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών καθώς και οι ίδιοι οι ομιλητές τόνισαν, ότι τίποτα από αυτά δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Για παράδειγμα, η επιβολή 2 ευρώ στον καπνό θα αυξήσει κατά 30% το λαθρεμπόριο τσιγάρων ενώ οι καπνιστές θα καταφύγουν σε χώρες όπως η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο όπου οι τιμές των τσιγάρων δεν ξεπερνούν τα 60 λεπτά. Επομένως η όποια φορολόγηση δεν θα επιφέρει τα αναμενόμενα έσοδα, ειδικά όταν η επιβολή φόρων οδηγεί μαθηματικά σε έκρηξη του λαθρεμπορίου.



kerdos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...