Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΣΚΟΠΙΑ: Το παρασκήνιο της αναγνώρισης! Γιατι έρχεται ο Νίμιτς! Ποιές οι ευθύνες Σαμαρά!


Κλίμα για νέο σχέδιο επίλυσης του Σκοπιανού διαμορφώνουν οι δηλώσεις τόσο της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννας Γαϊτάνη αλλά και η ενέργεια της Ουγγαρίας να αναγνωρίσει το γειτονικό κρατίδιο με τη συνταγματική ονομασία της. Ήδη ο ειδικός μεσολαβητής κ. Μάθιου Νίμιτς ετοιμάζει την «πρωτοβουλία» του.


Γράφει ο Βελισσάριος Δραγάτσης

Στην Αθήνα και στα Σκόπια θα μεταβεί έως τις 10 Ιανουαρίου ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς ο οποίος αναμένεται να κάνει δύσκολη τη διαπραγμάτευση με τον πάλαι ποτέ «μακεδονομάχο», τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Την κατάσταση βεβαίως φαίνεται να σώζει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος φέρεται προετοιμασμένος και καλά ενημερωμένος για όσα προτίθεται να θίξει ο κ. Νίμιτς.

Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες σε πηγές σε Αθήνα, Σκόπια και Βρυξέλλες, ο ειδικός μεσολαβητής κομίζει νέες προτάσεις επί των οποίων θα μπορούσε να βρεθεί λύσει στο πεδίο της σύνθετης ονομασίας. Η ελληνική πλευρά φέρεται να θεωρεί πως πρόκειται περί επαναδιατυπώσεως των ιδεών που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς τον Ιούλιο του 2009 στον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την υιοθέτηση ονομασίας που θα αναφέρεται σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».Δύο τάσεις στην κυβέρνηση

Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν δύο τάσεις στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θεωρούν πως το θέμα πρέπει να τραβήξει έως το 2014 οπότε θα αναλάβει η Ελλάδα την προεδρία της Ε.Ε. και θα μπορέσει να αναδείξει το πρόβλημα των Σκοπίων ως ευρωπαϊκό. Από την άλλη πλευρά, οι διπλωμάτες επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να επιτευχθεί κάτι σημαντικό αν δεν υπάρξει μια σαφής στρατηγική έναντι του γειτονικού κρατιδίου και κυρίως της πολιτικής ηγεσίας του. Η ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδος με το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα σκέψη που μπορεί να αποτελέσει αντεπιχείρημα των Αθηνών σε οποιαδήποτε νέα προκλητική ενέργεια των Σκοπίων.

Άλλωστε, πεπειραμένοι Έλληνες διπλωμάτες επισημαίνουν πως δεν υπάρχει λόγος να μην αναπτύσσονται σχέσεις συνεργασίας και επικοινωνίας με την πολιτική ηγεσία της Πρίστινας από τη στιγμή που υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την προσέγγιση των δύο πλευρών.

«Αν η Ελλάδα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, όπως έχει κάνει η Σερβία με την πΓΔΜ θα συνεννοούμεθα επί ίσοις όροις», εξηγεί έμπειρος διπλωμάτης. Κάποιοι μιλούν ακόμα και για τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους που κατέφυγαν σ’ αυτή την πρώην γιουγκοσλαβική επαρχία στα χρόνια του Εμφυλίου και τα δικαιώματα των οποίων μάλλον καταπατώνται όταν δεν τους επιτρέπεται να δηλώσουν την καταγωγή τους.

Αυτές και άλλες χρήσιμες τεκμηριωμένες εκθέσεις μελετά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος δεν κρύβει την ευαρέσκειά του για τις συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες των Ελλήνων διπλωματών έναντι στην αναίδεια των Σκοπιανών.

Η πλευρά των Σκοπιανών

Ο πρωθυπουργός του γειτονικού κρατιδίου κ. Νίκολας Γκρουέφσκυ έχει επιδοθεί επανειλημμένως σε πρωτοφανούς αγένειας προκλήσεις εναντίον της Ελλάδος κατηγορώντας τη για έλλειψη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου ή αθέτηση ανειλημμένων υποχρεώσεων, παρότι η κυβέρνησή του επεχείρησε να φέρει σε δύσκολη θέση τη χώρα μας.

Η εκδικητική στρατηγική της πΓΔΜ που εφαρμόζεται από την εποχή του βέτο Καραμανλή στο Βουκουρέστι δεν έχει υποστηρικτές αντιθέτως την αφήνει στον προθάλαμο τόσο του ΝΑΤΟ, όσο και της Ε.Ε. Για το λόγο αυτό ολοένα και περισσότερο φαίνεται ότι η ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας με το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και η συναντίληψη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας δημιουργεί νέα δεδομένα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να έρθει ο κ. Νίμιτς για να παρουσιάσει τις προτάσεις του, τις οποίες πιθανώς να βελτιώσει στη διαδρομή, ασκώντας τις κατάλληλες πιέσεις στα Σκόπια, αν επιθυμεί να υπάρξει πνεύμα καλής θελήσεως εκατέρωθεν.


 http://enwmeniellada.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...