Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014

Απάτη δεκάδων εκατομμυρίων..


Αγόραζε... απο τον εαυτό του και πουλούσε στο ελληνικό δημόσιο με κέρδη που κατα μέσο όρο ξεπερνούσαν το 241%, ενώ εμφάνιζε ψίχουλα...
αποκομίζοντας τεράστια ποσά και απο τη φοροδιαφυγή.

Ο λόγος για τον...

51χρονο ιδιοκτήτη μονοπρόσωπης εταιρείας στην Ελλάδα, που είχε την αποκλειστικότητα στην προμήθεια του συνόλου σχεδον των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με χειρουργικά, ιατρικά και ορθοπεδικά όργανα και συσκευές καθώς και ιατρικά αναλώσιμα υλικά.

Ο 51χρονος επιχειρηματίας συνελήφθη χτες στη Γλυφάδα απο αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ σήμερα ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες απο την ΕΛΑΣ, για τη μεγάλη κομπίνα που έχει ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο με πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ανέφεραν ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Χρήστος Παρθένης και ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας, ταξίαρχος Βασίλης Κοντογιάννης, η υπόθεση είναι ιδιαίτερα σύνθετη και παρουσιάζει πρωτόγνωρα, για τα ανακριτικά δεδομένα, στοιχεία, ως προς τον τρόπο, τη μεθοδολογία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε από το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αποτελείται περίπου από 20.000 σελίδες έντυπου υλικού και από 3.000 ηλεκτρονικά αρχεία.

Ειδικότερα, ο 51χρονος φέρεται ότι εξαπατούσε το ελληνικό κράτος επί σειρά ετών, με την «τεχνική» των υπερτιμολογήσεων και των «τριγωνικών» συναλλαγών, ενώ φέρεται να «ξέπλενε» το παράνομο χρήμα με αριστοτεχνικό τρόπο, που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως.

Όπως εξακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, ο 51χρονος είχε συστήσει δύο εταιρείες, μία στην Ελλάδα και μία εξωχώρια εταιρεία, στην Κύπρο.

Ο συλληφθείς αγόραζε τα ιατρικά είδη από μεγάλους ξένους οίκους, μέσω της κυπριακής εταιρείας, μετά τα πωλούσε στην ελληνική εταιρεία υπερτιμολογημένα και στη συνέχεια τα διέθετε στα νοσοκομεία σε υπέρογκες τιμές, χρεώνοντας ωστόσο ένα επιπλέον 10%, που φαινόταν ως το νόμιμο κέρδος του, για το οποίο και φορολογείτο.

Στην όλη διαδικασία, ωστόσο, φρόντιζε έτσι ώστε οι τιμές να μην ξεπερνούν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο που καθορίζεται από το εκάστοτε παρατηρητήριο τιμών.

Ο 51χρονος γνώριζε καλά την αγορά, αφού από το 1996 εργαζόταν σε εταιρεία με ιατρικά μηχανήματα και άλλα προϊόντα. Το 1999 συνέστησε δική του εταιρεία, μέσω της οποίας έκλεισε αποκλειστική συμφωνία με οκτώ οίκους του εξωτερικού για την αγορά προϊόντων.

Τα παράνομα κέρδη που φέρεται να αποκόμιζε ο συλληφθείς, τα έπαιρνε είτε ως μετρητά είτα τα «ξέπλενε» μέσω καταθέσεων σε διάφορες τράπεζες, όπου τα εμφάνιζε ως έσοδα από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και έτσι τα νομιμοποιούσε.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς η «ροή» του χρήματος από τον παράνομο πλουτισμό του, καθώς μόνο ένα μέρος των χρημάτων τοποθετήθηκε στα τραπεζικά ιδρύματα ή μετατράπηκε σε περιουσιακά στοιχεία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος διακινήθηκε ως μετρητά με αδιαφανείς τρόπους και με άγνωστους αποδέκτες.

Την τριετία 2008-2010, εκτιμάται ότι στο σύνολο των αγορών που έχει παρουσιάσει, ύψους 29.300.260,45 ευρώ, το πραγματικό ποσό είναι 8.596.542,13 ευρώ, ενώ το εικονικό ανέρχεται στα 20.703.718,32 ευρώ. Για το ποσό αυτό οι διαφυγόντες φόροι ανέρχονται σε 5.105.205,10 ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ψηφιακά μέσα αποθήκευσης, στα οποία περιέχονται, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικά αρχεία αυτόματου προσδιορισμού τιμών αγοράς προϊόντων, δημιουργίας τιμολογίων υπεράκτιας εταιρείας και ενυπόγραφες κενές επιταγές της ίδιας εταιρείας, ενώ κατασχέθηκαν δυο πολυτελή αυτοκίνητα, καθώς και 20.000 ευρώ σε μετρητά.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των ερευνών, προκειμένου να διασταυρωθούν και να τεκμηριωθούν τα στοιχεία, από τις ελληνικές Αρχές πραγματοποιήθηκε αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Κύπρο, καθώς και επικοινωνία με οίκους-προμηθευτές του εξωτερικού, υπήρξε συνεργασία και αναλύσεις από στελέχη της Ολλανδικής Δημοσιονομικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Έρευνας (FIOD), αλλά και πολύμηνες μελέτες οικονομικών και φορολογικών στοιχείων από εξειδικευμένο προσωπικό της Οικονομικής Αστυνομίας.

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία, υπό την εποπτεία του επίκουρου εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, τα οποία αφορούν απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και φοροδιαφυγή.


 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...