Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Σενάρια Πολέμου…


Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας - Διπλωματικός πυρετός για να αποσοβηθεί η κρίση
Σε θρίλερ εξελίσσεται η κατάσταση στην Κριμαία όπου περισσότεροι από 6.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα είχε το βράδυ του Σαββάτου ο Βλάντιμιρ Πούτιν όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο ρώσος πρόεδρος είπε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντα της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον ζητά την ταχεία ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν το Σάββατο την ταχεία ανάπτυξη στην Ουκρανία, διεθνών παρατηρητών από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ώστε να ανακοπεί η κλιμάκωση της κρίσης.

«Οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία παραβιάζουν την κυριαρχία της Ουκρανίας και απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με κυρίαρχο θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

Η ίδια κάλεσε για γίνει άμεση ανάπτυξη των παρατηρητών του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ καθώς το κοινοβούλιο της Ρωσίας ενέκρινε το αίτημα του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν να σταλούν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην αυτόνομη ουκρανική περιοχή της Κριμαίας.
Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν την Κυριακή

Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Κυριακή για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
«Το βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο και θα ακολουθήσει συνεδρίαση της επιτροπής του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας» έγραψε ο Ράσμουσεν.
rus2
Η κατάσταση είναι εξόχως δραματική ενώ λόγω της σοβαρότητας, εκτάκτως συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά το ομόφωνο «ναι» της ρωσικής Άνω Βουλής στο αίτημα Πούτιν για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία.
rus3
Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας πάντως έδωσε το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της Ουκρανίας, προκαλώντας διπλωματικό πυρετό σε ολόκληρη την υφήλιο, αλλά και τον προβληματισμό των ΗΠΑ που έχουν προειδοποιήσει την Ρωσία να μην επιβαρύνει περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία.
rus4
Ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.
rus5
Η κατάσταση στην περιοχή μυρίζει μπαρούτι ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.
rus6
Στην Ουκρανία μάλιστα την Κυριακή θα βρεθεί και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
«Η απόφαση της Ρωσίας να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία συνιστά πραγματική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ο ίδιος κάλεσε να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση. Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επαναλαμβάνει την έκκλησή του για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ζητά την άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της κρίσης».
rus7
Την ανάγκη για αποκλιμάκωση τις κρίσης στην Κριμαία τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, τονίζοντας ότι οι συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου.
rus8
Η ενότητα, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας  πρέπει να γίνουν σεβαστές απ΄ όλους, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
rus9
Ρωσική απόβαση στην Κριμαία
Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στην Κριμαία, όπου διατηρεί βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο η Ρωσία δηλώνει ότι δεν έχει παραβιάσει μια συμφωνία που έχει συνάψει με την Ουκρανία που αφορά τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην περιοχή.
rus10
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ η Ρωσία αρνείται να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία υπό την αιγίδα μιας συμφωνίας που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της τελευταίας.
Η Ουκρανία ζήτησε τις διαπραγματεύσεις αφού κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει στρατεύματα στην περιοχή της Κριμαίας.
"Ανησυχούμε πολύ για τις σημερινές πληροφορίες ότι η Ρωσία αρνήθηκε να συμμετάσχει" σε συνομιλίες, τόνισε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.
Οι τελευταίες πληροφορίες από την Κριμαία θέλουν τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Κιρόφσκογε, το  οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.
Επίσης, ενοπλοι άνδρες έχουν καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη, μετά το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.
rus11
Τις τελευταίες ώρες δεκάδες κουκουλοφόροι οπλισμένοι με καλάζνικοφ πραγματοποιούν περιπολίες στο κέντρο της Συμφερούπολης.

Εξάλλου, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι έχουν νεκρώσει οι τηλεπικοινωνίες στη Συμφερόπολη ενώ η μεγαλύτερη ουκρανική αεροπορική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι έχει κλείσει και ο εναέριος χώρος πάνω από την περιοχή.

Ουκρανία: Δεν θα ενδώσουμε στις ρωσικές προκλήσεις
Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας. Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ τόνισε ότι η χώρα του δεν θα ενδώσει στις ρωσικές "προκλήσεις" στην Κριμαία και αρνείται να δώσει στρατιωτική απάντηση σε αυτές".

Ο Γιάτσενιουκ δήλωσε ότι η Ουκρανία αρνείται να απαντήσει "δια της στρατιωτικής ισχύος" στη ρωσική "πρόκληση" που είναι η ανάπτυξη ρώσων στρατιωτών στο έδαφος της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας.

"Η αδικαιολόγητη παρουσία ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία είναι μια πρόκληση" αλλά "οι απόπειρες προκειμένου η Ουκρανία να αντιδράσει δια της στρατιωτικής ισχύος απέτυχαν", δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας ουκρανικής κυβέρνησης που πραγματοποιείται με φόντο τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κριμαία.
Το Κίεβο καταγγέλλει "ρωσική ένοπλη εισβολή" στην Κριμαία, τη ρωσόφωνη χερσόνησο στο νότο της Ουκρανίας που μαστίζεται από αποσχιστικές τάσεις και όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

newsbomb.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...