Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Τσίπρας: Στόχος η δημιουργία του «λευκού Κινέζου εργαζόμενου»


FC1CFECE5ABB7FAFE8217093F8B79D55.jpg
Οι δανειστές δεν νοιάζονται αν θα απαλλαγεί η Ελλάδα από το βραχνά του δημόσιου χρέους, είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μηλιού με τίτλο «Από την κρίση στην κυβέρνηση της Αριστεράς. Η στρατηγική των αναγκών». 

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος σε όσα πραγματεύεται το βιβλίο και στη σχέση που έχουν αυτά με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, είπε στόχος είναι «όπως πολύ συχνά επισημαίνει σε ομιλίες και άρθρα του ο συγγραφέας: η δημιουργία του λευκού Κινέζου εργαζόμενου. Δηλαδή του εργαζόμενου που θα ζει στην Ευρώπη, θα είναι Ευρωπαίος αλλά θα μάθει να ζει και να εργάζεται με αμοιβές και σε συνθήκες ασιατικές».

Όπως σημείωσε, η κατασκευή ενός νέου τύπου εργαζόμενου προϋποθέτει αφενός μεν «την υποτίμηση της εργασιακής του δύναμης», αφετέρου δε την αποστέρηση των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η εργατική τάξη και η μικροαστική, ή τον φόβο αποστέρησής τους.
O επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη, σχολίασε πως: «Ο Μηλιός αφιερώνει ένα μεγάλος μέρος του βιβλίου του στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Το κάνει αυτό για να ξεκαθαρίσει ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν διαπραγματεύονται στην πραγματικότητα για την ουσία, που είναι η πολιτική λιτότητας και το κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης, αλλά μόνο για το πώς θα εκβιάσουν το λαό για να περάσουν τα μνημονιακά μέτρα».
«Κάτι που φάνηκε ολοκάθαρα πλέον στο τελευταίο σίριαλ της δήθεν διαπραγμάτευσης. Δεν εκβίαζε η Τρόικα την κυβέρνηση, ούτε η κυβέρνηση την Τρόικα. Από κοινού ψάχνανε να βρουν τον τρόπο ώστε να μαγειρέψουν τα νούμερα και να βγουν και στους δύο. Να χουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ακέραιη. Και μόνο πεινασμένο φυσικά τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας που στενάζει κάτω από τα μέτρα της σκληρής λιτότητας», πρόσθεσε.


 http://arouraios.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...