Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

Ψηφίστηκε στην επιτροπή το αντιρατσιστικό...


EKTAKTO – Ψηφίστηκε στην επιτροπή το αντιρατσιστικόΜε καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, καθώς η β’ ανάγνωση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου εκκρεμούσε -ελέω Μπαλτάκου- από τον περασμένο Δεκέμβριο, ψηφίστηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το επίμαχο νομοθέτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Υπέρ» τάχθηκαν ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» και καταψήφισε ένα άρθρο.

 
Οι ΑΝ.ΕΛΛ. επιφυλάχθηκαν και «κατά»
τάχθηκαν ΚΚΕ και Χ.Α. Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου προειδοποίησε τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου ότι αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο όταν θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ «θα υπάρξει επί τα χείρω μετατροπή της ψήφου». 

Η ίδια άλλωστε επέκρινε την κυβέρνηση, στον απόηχο της υπόθεσης Μπαλτάκου, ότι «βάφτισε το νομοσχέδιο αντιρατσιστικό, ενώ παράλληλα επιχειρεί να ανοίξει μια κερκόπορτα για την διεύρυνση της ποινικοποίησης του λόγου». Επίσης, κατέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν θέλει να ποινικοποιήσει τα ρατσιστικά εγκλήματα», ενώ έκανε γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τροπολογία η οποία θα προβλέπει να δίνεται άδεια παραμονής σε μετανάστες για ανθρωπιστικούς λόγους.
 
Ο κ. Αθανασίου απάντησε στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν ποινικοποιείται η σκέψη με το νομοσχέδιο, ούτε καν το μίσος, αλλά ποινικοποιείται η πράξη που προκάλεσε το μίσος, δηλαδή ο μισαλλόδοξος λόγος. «Προβλέπει την τιμωρία του μισαλλόδοξου λόγου», είπε ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην μονοπωλεί το θέμα του ρατσισμού, ενώ τόνισε ότι η προστασία των θυμάτων και των μαρτύρων προβλέπεται ρητά και δήλωσε πως το νομοσχέδιο είναι προοδευτικό και πλήρως εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
 
Κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε και ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος λέγοντας πως «δεν κατανοώ γιατί η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στηρίζει αυτή την θετική εισήγηση», ωστόσο αναφερθείς στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου είπε ότι ως ΠαΣοΚ «θα περιμέναμε να υπάρχουν όσες προτάσεις έχουν γίνει». «Εδώ και τρία χρόνια προσπαθούμε να ενσωματώσουμε αυτή την οδηγία στο ελληνικό δίκαιο. 

Το 2011 κατατέθηκε επί Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, πέρασε από την επιτροπή και η ΝΔ και το ΚΚΕ εξέφρασαν επιφυλάξεις ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ενώ συμπλήρωσε ότι «μετά από τρία χρόνια φαίνεται ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσει». «Είναι το πιο πολύπαθο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο με πισωγυρίσματα τριών ετών. Ας υποθέσουμε ότι δεν είναι το καλύτερο βήμα. Γιατί όμως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στηρίζει αυτή την θετική προσπάθεια; Υπήρξαν πολλές δυνάμεις στον συντηρητικό χώρο που δεν ήθελαν να υλοποιηθεί», πρόσθεσε και ζήτησε «να μην ρίξουμε νερό στο μύλο της νεοναζιστικής οργάνωσης».
 
Υπέρ της δημιουργίας μιας ειδικής μόνιμης επιτροπής της Βουλής κατά του ρατσισμού τάχθηκε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Ι. Πανούσης, πρόταση που ο υπουργός Δικαιοσύνης, όπως δήλωσε, δεν τον βρίσκει αντίθετο. 


hellasforce.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...