Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΔΝΤ: Τι δεν είπε ο Στουρνάρας...


Πέραν των ευσήμων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει γίνει και των θετικών εκτιμήσεων της έκθεσης, στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ μετά τη ....
συνεδρίαση του Δ.Σ του για την Ελλάδα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του, Naoyuki Shinohara, ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων τα εξής σημαντικά:

«Παραμένουν πολλές προκλήσεις να ξεπεραστούν, πριν η σταθεροποίηση θεωρηθεί ολοκληρωμένη και η Ελλάδα επανέλθει σε διατηρήσιμη, ισορροπημένη πορεία ανάπτυξης».

«Απαιτείται πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, μέσω μέτρων διαρκείας και υψηλής ποιότητας, ενώ παράλληλα θα ενισχύεται το κοινωνικό δίκτυ ασφαλείας».

 «Είναι ουσιώδους σημασίας οι Αρχές να συνεχίσουν να βελτιώνουν την είσπραξη των φόρων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και να ενισχύσουν τον έλεγχο των δαπανών».

«Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση πρέπει να επιταχυνθούν».

«Οι Αρχές προβαίνουν σε διορθωτικές ενέργειες για την εξάλειψη των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων».

«Παρά τη σημαντική προσαρμογή των μισθών, η επίδοση των εξαγωγών παραμένει συγκριτικά αδύναμη. Ως εκ τούτου, ο διπλασιασμός της προσπάθειας να απελευθερωθούν οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών είναι καλοδεχούμενος».

«Περαιτέρω μέτρα είναι απαραίτητα για να εξαλειφθούν ρυθμιστικά εμπόδια στον ανταγωνισμό σε τομείς-κλειδιά και να μεταρρυθμιστεί το καθεστώς αδειοδότησης επενδύσεων. Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη για τονωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος».

«Η αντιμετώπιση του πολύ υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει σημαντική προτεραιότητα. Αν και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνοςγια τη σταθερότητα, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, οι τράπεζες να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες εκ των προτέρων, προκειμένου να αναγνωρίσουν ζημιές στη βάση ρεαλιστικών υποθέσεων για την αποπληρωμή δανείων».

«Το πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους πρέπει επίσης να ενισχυθεί ταχέως».

«Το δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει υψηλό για αρκετά χρόνια μέσα και στην επόμενη δεκαετία, παρά τον στόχο για υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα».

Τέλος, το ΔΝΤ καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να τηρήσουν τη δέσμευσή τους, να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και στήριξη για τη μείωση του χρέους σε επίπεδα «σημαντικά χαμηλότερα του 110% του ΑΕΠ» έως το 2022, «υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος από την Ελλάδα».


http://www.sofokleousin.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...