Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Έρχεται νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στο υπ. Οικονομικών...


Έρχεται νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στο υπ. Οικονομικών Ποιους θα «καθαρίσει» ο Σαμαράς για να κατευνάσει την κοινή γνώμη – Τι θα κάνει με Στουρνάρα και Θεοχάρη...
Το εκλογικό αποτέλεσμα έβγαλε νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ με 3,85 μονάδες έναντι της ΝΔ και ήδη στο παρασκήνιο συζητείται ένα ..μετεκλογικό δίλημμα: ανασχηματισμός ή εκλογές.
Εδώ και καιρό έχουν κυκλοφορήσει υποψήφιες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, που αν και δεν φαίνεται να κερδίζουν προς το παρόν έδαφος, φαίνεται να είναι στο τραπέζι. Η 22α Ιουνίου ή η 29η του ίδιου μήνα έχουν «παίξει» στο παρελθόν, αλλά θεωρείται ότι η όποια προσφυγή στις κάλπες θα γίνει μετά το φθινόπωρο ίσως και κοντά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Από την άλλη, το Μαξίμου επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, στοχεύοντας στο μέτωπο της οικονομίας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο ανασχηματισμός πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου, με ριζικές αλλαγές κυρίως στο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να δείξει στο εκλογικό σώμα ότι «το μήνυμα ελήφθη» και ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα μπορεί να «τρέξει» τις αλλαγές.
Τα στοιχεία των εσόδων που πάνε από το κακό στο χειρότερο προκαλούν εκνευρισμό στο Μαξίμου, διότι αν δεν μπουν λεφτά στα κρατικά ταμεία, δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει  τη δέσμευση για σταδιακή μείωση των φόρων.
Όπως έχουμε ξαναγράψει στο Newsbomb.gr, το στοίχημα τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο είναι να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να βρεθούν χρήματα από τα «μεγάλα» ψάρια. Γι’ αυτό το λόγο θα έρθουν μεγάλες αλλαγές στα πρόσωπα που διαχειρίζονται την οικονομία της χώρας.
Θα πάρει η «μπάλα» και τον Θεοχάρη;
Ενδεικτικό είναι επίσης, το γεγονός ότι στις προεκλογικές του ομιλίες ο Σαμαράς είχε αναφερθεί στις «αστοχίες» του οικονομικού επιτελείου, λέγοντας ότι έγιναν λάθη και αυτά θα πρέπει να αλλάξουν. Αυτές οι «αστοχίες» φωτογράφιζαν και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, του οποίου η θέση μάλλον «τρίζει», αφού εδώ και καιρό στο Μαξίμου υπάρχει έντονη γκρίνια για τις κινήσεις του χωρίς προηγουμένως το Μέγαρο να έχει ενημερωθεί!
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι μαζί με τον ανασχηματισμό, η «μπάλα» θα πάρει και τον Θεοχάρη, ως υπεύθυνο για την πορεία των εσόδων. Ερωτηματικό αποτελεί και ο Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος εδώ και καιρό είναι πρακτικά άνευ χαρτοφυλακίου. Λέγεται επίσης, ότι οι σχέσεις του επιτελείου Μαυραγάνη με αυτό του Στουρνάρα είναι σε οριακό σημείο εδώ και μήνες.  
Ερωτηματικό ο Στουρνάρας
Στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απόφαση για τον Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται από τη μια, από την άλλη όμως έχει δεχθεί ισχυρή κριτική και γκρίνια και από στελέχη της Συγγρού. Η απόφαση για τον Στουρνάρα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς πλησιάζει η λήξη της θητείας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ο Σαμαράς καλείται να αποφασίσει αν θα κρατήσει τον Προβόπουλο ή θα τοποθετήσει άλλο πρόσωπο στην κεφαλή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Στο παρελθόν είχε ακουστεί έντονα το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα, ωστόσο ο ίδιος αρνείται ότι του έχει γίνει κάποια νύξη να αναλάβει αυτή τη θέση. Για τον Στουρνάρα «παίζουν» και άλλα σενάρια με πιο ..ευρωπαϊκό αέρα που τον θέλουν να αναλαμβάνει πόστο εκτός Ελλάδας. Αυτό το πόστο όμως αργεί, και ίσως εδώ να κολλά και η δήλωσή του ότι θα τρέξει αυτός τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, που αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι.
 
 http://www.gkourou.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...