Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Φιάσκο η τοποθέτηση των 2.670 δημοτικών αστυνομικών – 226 απολύονται, εκατοντάδες μετακομίζουν σε άλλη περιοχή...


Φιάσκο χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της την τοποθέτηση 2.670 δημοτικών αστυνομικών που είχαν ενταχθεί σε καθεστώς κινητικότητας, η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Όπως τονίζει  «226 υπάλληλοι οδηγούνται σε απόλυση, ενώ εκατοντάδες είναι ..
αυτοί που μετακομίζουν σε άλλους Δήμους απλά για να εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας, διαλύοντας οικογένειες  και τον προγραμματισμό μιας ολόκληρης ζωής. Την ίδια στιγμή...
461(!) υπάλληλοι άλλαξαν θέση σε σχέση με τους προσωρινούς πίνακες, ενώ εκκρεμεί ακόμη η εξέταση των ενστάσεων που θα επιφέρει εκατοντάδες νέες ανακατατάξεις», προσθέτει.
Παράλληλα, με επιστολή της στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου ζητά να κατατεθεί «νομοθετική ρύθμιση, που θα επιτρέπει σε όσους Δημοτικούς Αστυνομικούς έχουν ήδη διοριστεί στα Καταστήματα Κράτησης και με την έκδοση των οριστικών πινάκων μεταφέρονται σε άλλο φορέα ή σε άλλο Κατάστημα Κράτησης, να επιλέξουν με ανέκκλητη δήλωσή τους την παραμονή τους στο Κατάστημα, όπου ανέλαβαν υπηρεσία, σε νέα συνιστώμενη οργανική θέση του αντίστοιχου κλάδου».

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ
Τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2014, την επομένη των Ευρωεκλογών, επέλεξε «συμπτωματικά» η συγκυβέρνηση να ανακοινώσει τους «τελικούς» πίνακες κατάταξης και διάθεσης των υπό διαθεσιμότητα Δημοτικών Αστυνομικών. Η ανάρτηση των πινάκων επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά τον εμπαιγμό και τα ψεύδη προς τους Δημοτικούς Αστυνομικούς.
Παρά τις αντίθετες δημόσιες δεσμεύσεις και την «επέλαση» των Υπουργών της στα τηλεπαράθυρα εδώ και 10 μήνες με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα απολυθεί κανένας Δημοτικός Αστυνομικός (με μόνο σκοπό να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις από την αυθαίρετη και ατελέσφορη κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας), 226 υπάλληλοι οδηγούνται σε απόλυση. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν περίπου άλλοι 20 που επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία-παρωδία και δεν υπέβαλαν αίτηση μετακίνησης.
Παράλληλα, εκατοντάδες είναι αυτοί που μετακομίζουν σε άλλους Δήμους απλά για να εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας, διαλύοντας οικογένειες  και τον προγραμματισμό μιας ολόκληρης ζωής. Την ίδια στιγμή 461(!) υπάλληλοι άλλαξαν θέση σε σχέση με τους προσωρινούς πίνακες, ενώ εκκρεμεί ακόμη η εξέταση των ενστάσεων που θα επιφέρει εκατοντάδες νέες ανακατατάξεις.
Εν τω μεταξύ, η όλη διαδικασία της κινητικότητας έχει καταλήξει σε φιάσκο, καθώς πίνακες εκδίδονται και επανεκδίδονται χωρίς την τήρηση των νόμιμων προϋποθέσεων. Ενστάσεις και αιτήσεις θεραπείας δεν έχουν εξεταστεί παρά το ότι έχει παρέλθει ένα δίμηνο μετά την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων, ενώ οι επιτυχόντες στα Καταστήματα Κράτησης κλήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία (με δεκάδες από αυτούς να έχουν ήδη μετακομίσει σε άλλη πόλη) βάση προσωρινών αποτελεσμάτων που πλέον έχουν ανατραπεί και σύντομα πολλοί από αυτούς θα κληθούν εκ νέου για εργασία σε άλλους φορείς, σε άλλη πόλη!
Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης όχι μόνο δεν έχει εκδώσει το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία της νέας υπηρεσίας στην οποία μεταφέρονται οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, αλλά ούτε το έχει αποστείλει στο ΣτΕ για έλεγχο συνταγματικότητας και νομιμότητας. Τα Καταστήματα Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δεν έχουν συσταθεί, ενώ άγνωστο παραμένει αν είναι έτοιμη η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων να υποδεχθεί τους επιτυχόντες.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και ο ρόλος του Α.Σ.Ε.Π., μίας Ανεξάρτητης Αρχής η οποία θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τις αξίες της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Αντ’ αυτού, έχει εξελιχθεί σε δεκανίκι της συγκυβέρνησης, εκδίδοντας «τελικούς» πίνακες με διαδικασίες που παραβιάζουν και περιφρονούν απροκάλυπτα την κείμενη νομοθεσία.
Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη προχωρεί σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Δήμο Αθηναίων, με το οποίο διαφαίνεται ότι οι μεταφερόμενοι στην ΕΛ.ΑΣ. Δημοτικοί Αστυνομικοί, θα κληθούν να αναλάβουν τις ίδιες αρμοδιότητες που εκτελούσαν, στα ίδια Δημοτικά κτήρια που στεγάζονταν και με τα ίδια μέσα (περιπολικά, μοτοσικλέτες, ηχόμετρα, ασυρμάτους κ.λπ.) που θα διαθέσει ο Δήμος.
Αναρωτιόμαστε αν τελικά τους δώσουν και την ίδια στολή!  Και ο τελευταίος αδαής μπορεί να κατανοήσει ότι η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν μία βεβιασμένη απόφαση για να καλυφθούν οι «μαύροι» αριθμοί που ζήταγε η τρόικα.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέριμνα για όλους όσους θέλουν λίγα χρόνια να συνταξιοδοτηθούν και να τους δώσει τη δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών εργασίας. Εξάλλου, όλοι αυτοί βρίσκονται στο κατώφλι της απόλυσης, όχι επειδή δεν κατέχουν τα τυπικά προσόντα και την απαιτούμενη μοριοδότηση, αλλά λόγω του ορίου ηλικίας που θεσπίστηκε για τη μετάταξη σε ΕΛ.ΑΣ. και Καταστήματα Κράτησης, με τη φωτογραφική εγκύκλιο πριμοδότησης με 20 μόρια των διορισθέντων το 2010, που έχει ως συνέπεια πολλοί από αυτούς να καταλαμβάνουν τη μόνη εναλλακτική πρόταση για τους υπαλλήλους άνω των 50 ετών, δηλαδή τις θέσεις στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών.
Ταυτόχρονα ζητά την επαναπροκήρυξη των 186 θέσεων που παρέμειναν αδιάθετες στα Καταστήματα Κράτησης αλλά και νέες θέσεις στους Ο.Τ.Α. για όσους είναι άνω των 50 ετών, ώστε να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος, όπως εξάλλου είχε επανειλημμένα δεσμευθεί η ίδια η κυβέρνηση.


Η επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου
Θέμα: «Έκδοση επικαιροποιημένων τελικών πινάκων της Ανακοίνωσης 5/2013 – Κινητικότητα των Δημοτικών Αστυνομικών – Αίτημα για νομοθετική ρύθμιση».
Κύριε Υπουργέ,
Τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 ανακοινώθηκαν από το Α.Σ.Ε.Π. οι τελικοί πίνακες κατάταξης και διάθεσης των υπό διαθεσιμότητα Δημοτικών Αστυνομικών. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Α.Σ.Ε.Π. «Επισημαίνεται ότι οι τελικοί ενιαίοι πίνακες διάθεσης, κατά το μέρος που αφορούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επέχουν θέση επικαιροποίησης του εκδοθέντος στις 10-4-2014 οικείου τελικού πίνακα διάθεσης». Μάλιστα στο ίδιο Δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι οι τελικοί πίνακες εκδόθηκαν χωρίς να έχουν εξεταστεί οι ενστάσεις επί των προσωρινών πινάκων και επίκειται νεώτερη τροποποίησή τους!
Η Π.Ο.Ε-.Ο.Τ.Α., με το υπ’ αριθμ. πρωτ.: 426/29-4-2014 έγγραφό της, σας έχει επισημάνει το παράνομο της διαδικασίας που έχει ακολουθηθεί στην κινητικότητα των Δημοτικών Αστυνομικών (Ανακοίνωση 5/2013) και τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν, ζητώντας την ανάκληση του Φ.Ε.Κ. μετάταξης στα Καταστήματα Κράτησης, καθόσον βασίστηκε σε προσωρινούς πίνακες, στους όποιους ήταν βέβαιο ότι θα επέρχονταν μεταβολές. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και πολύ σύντομα οι φόβοι μας για τα παρεπόμενα προβλήματα στη διαδικασία, που έχουν ως θύματα τους Δημοτικούς Αστυνομικούς επαληθεύτηκαν.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ήδη προχωρήσει σε έκδοση απόφασης μετάταξης των Δημοτικών Αστυνομικών στα Καταστήματα Κράτησης (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Β΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 508/17-4-2014) οι οποίοι ανέλαβαν υπηρεσία από τις αρχές Μαΐου. Αποτέλεσμα της προχειρότητας και της επιπολαιότητας στην όλη διαδικασία είναι το γεγονός, ότι με την έκδοση των επικαιροποιημένων πινάκων δεκάδες από τους ήδη μεταταχθέντες υπαλλήλους βρίσκονται επιτυχόντες σε διαφορετική θέση σε άλλη πόλη ή σε άλλο φορέα. Έτσι, ενώ σε χρονικό διάστημα μικρότερο από ένα μήνα πριν αποδέχθηκαν τη μετάταξή τους, αναγκαζόμενοι μάλιστα πολλοί από αυτούς να μετακομίσουν προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία, σήμερα εξαναγκάζονται εκ νέου σε αλλαγή φορέα και εκ νέου μετακόμιση χωρίς να αποτελεί πλέον βούλησή τους και χωρίς βέβαια να ευθύνονται οι ίδιοι.
Με δεδομένες τις σοβαρές μεταβολές στο προσωπικό, που τοποθετείται στα Καταστήματα Κράτησης, σας καλούμε να προωθήσετε άμεσα νομοθετική ρύθμιση, που θα επιτρέπει σε όσους Δημοτικούς Αστυνομικούς έχουν ήδη διοριστεί στα Καταστήματα Κράτησης και με την έκδοση των οριστικών πινάκων μεταφέρονται σε άλλο φορέα ή σε άλλο Κατάστημα Κράτησης, να επιλέξουν με ανέκκλητη δήλωσή τους την παραμονή τους στο Κατάστημα, όπου ανέλαβαν υπηρεσία, σε νέα συνιστώμενη οργανική θέση του αντίστοιχου κλάδου. Με αυτόν τον τρόπο δεν θίγονται οι υπόλοιποι επιτυχόντες της Ανακοίνωσης 5/2013, αφού οι προσφερόμενες θέσεις παραμένουν οι ίδιες. Για όσους υπαλλήλους επιλέξουν την παραμονή τους στα Καταστήματα Κράτησης όπου έχουν ήδη μεταφερθεί, θα πρέπει να προβλεφθεί η εγγραφή τους σε πρόσθετο πίνακα στα οριστικά αποτελέσματα της Ανακοίνωσης 5/2013, ώστε να μην επηρεάσουν την υπόλοιπη διαδικασία. Είναι το ελάχιστο που μπορείτε να πράξετε για τους υπαλλήλους αυτούς που χωρίς δική τους υπαιτιότητα, έχουν υποστεί ταλαιπωρία, ψυχική φθορά και αγανάκτηση.
Τέλος θεωρούμε αυτονόητο ότι καμία νέα απόφαση μετάταξης ή πρόσκλησης σε εκπαίδευση δεν πρόκειται να εκδοθεί χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση των τελικών πινάκων της Ανακοίνωσης 5/2013, καθώς τα ίδια προβλήματα όχι μόνο θα επαναληφθούν, αλλά θα επαυξηθούν.
 http://www.aftodioikisi.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...