Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

KΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΝΟΥΣ ΤΩΝ 50 ΕΔΡΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ...


... ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΓΙΑΤΙ...
Ως "θετικό" εκτίμησαν το εκλογικό αποτέλεσμα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην κοινή συνεδρίαση των οργάνων υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο...

Όπως συμφώνησαν, το αποτέλεσμα οφείλεται στη θέληση του κόσμου του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει σταθερότητα και η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι πρόκειται να γίνει από τούδε και στο εξής, στη βάση των παρακάτω θεμάτων:
- η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση που, όπως σημειώθηκε από συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, "αντικειμενικά αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος με προοδευτικό πρόσημο" και μπορεί να εξελιχθεί σε βασικό παράγοντα, στο κάλεσμα σε άλλες δυνάμεις για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα

- ο ρόλος που μπορεί να παίξει στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς

Στη συνεδρίαση των δύο οργάνων του κόμματος συμφωνήθηκε να ανοίξει θέμα εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της κατάργηση των μπόνους των 50 εδρών.

Ο πρόεδρος του κόμματος δεσμεύτηκε να θέσει το ζήτημα αυτό στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Αναφορικά με το ιδρυτικό συνέδριο, σημειώθηκε πως θα είναι συνέδριο της παράταξης, της οποίας, όπως υπογραμμίστηκε, κορμός είναι το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, αλλαγή πολιτικής ζήτησε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Θάνος Μωραΐτης, ερμηνεύοντας το μήνυμα των ευρωεκλογών ως την «τελευταία ευκαιρία που μας δίνουν οι πολίτες».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «μας εμπιστεύτηκαν, γιατί του λέγαμε ότι από τη Δευτέρα θα τα αλλάξουμε όλα» και πρόσθεσε, αιφνιδιάζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι ο κόσμος δεν θα μας θέλει απλά το προοδευτικό δεκανίκι της κυβέρνησης, αλλά με ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα.

Μόνο έτσι, σημείωσε, θα ξανασυναντηθούμε με τον κόσμο της παράταξης και εξέφρασε τη διαφωνία ότι μετά τη βελτίωση των αριθμών θα επέλθει και βελτίωση στη ζωή των πολιτών. «Χρειάζεται προοδευτικό σχέδιο για να το πετύχουμε, δεν φτάνουν μόνο οι αριθμοί» υπογράμμισε και ζήτησε το συνέδριο που προγραμματίζεται, να είναι συνέδριο επανίδρυσης  της παράταξης με «φάρο το ΠΑΣΟΚ και όχι συνέδριο της Ελιάς, όπως λένε από δω κι από κει διάφοροι γυρολόγοι».

Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε πως το 8% που έλαβε το ΠΑΣΟΚ είναι το DNA της παράταξης,  ενώ ανέφερε πως "δεν συμβιβαζόμαστε με την ιδέα να είμαστε τέταρτο κόμμα με μονοψήφιο ποσοστό".

Ζήτησε είσης να γίνει πιο εντατικός ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με συγκεκριμένες πολιτικές, να ισχυροποιηθεί ο προοδευτικός πόλος στο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας και "να απαντήσουμε στην αγωνία του κόσμου, που δεν έχει άλλες αντοχές".

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης εξέφρασε τη διαπίστωση πως το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «Ελιά», αλλά ΠΑΣΟΚ. Αναλύοντας την άποψή του, είπε πως η αλλαγή στρατηγικής που έβαλε προμετωπίδα το ΠΑΣΟΚ ενεργοποίησε τα συναισθηματικά δημοκρατικά αντανακλαστικά των ανθρώπων μας.

Εκτίμησε πως, αν ήταν μονο το ΠΑΣΟΚ, με συμπαράταξη, θα έπαιρνε μεγαλύτερο ποσοστό. Ο κ. Καρχιμάκης διερρωτήθηκε: "τι συνέδριο ειναι αυτό -της Ελιάς η του ΠΑΣΟΚ;". Ανέφερε σχετικά πως "το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται συνέδριο αλλαγής πολιτικης, χρειάζεται συνέδριο οδικού αριστερού χάρτη, με ρεαλιστικές αντί συστημικές πρωτοβουλίες, που θα δίνουν αμεσα ελπίδα και αξιοπρέπεια". "Δεν μπορεί να ειναι συνέδριο διοικητικών συγκολλήσεων" κατέληξε.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης πρότεινε τη σύσταση επιτροπής που θα αποτιμήσει σε μεγαλύτερο βάθος τα αποτελέσματα.

Από την πλευρά του, ο Φίλιππος Σαχινίδης σημείωσε: "η κοινωνία μας έδωσε το φιλί της ζωής και να μην αποδείξουμε ότι ήταν το φιλί του αποχαιρετισμού". Τέλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί κεντροαριστερά πάνω στις στάχτες του ΠΑΣΟΚ.

 


Πηγή : prothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...