Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: Τι θα συζητήσει η παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ....



Η παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ συναντάται από αύριο, 29 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου στην Κοπεγχάγη της Δανία, για την 62η σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.


Περίπου 140 κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζών, πολιτικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι μυστικών υπηρεσιών, ΜΜΕ, ακαδημαϊκοί κ.α από 22 χώρες του κόσμου θα πάρουν μέρος στις εργασίας της συνόδου, στο ξενοδοχείο «Marriott Hotel».

Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως έχουν ανακοινωθεί, είναι η Ουκρανία, η νέα αρχιτεκτονική της Μέσης Ανατολής, το μέλλον της Ευρώπης, η ιδιωτικότητα, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και η τεχνολογική εξέλιξη, η οικονομική και πολιτική προοπτική της Κίνας, το μέλλον της δημοκρατίας και η «παγίδα» της μεσαίας τάξης, καθώς και τρέχοντα γεγονότα.

Βέβαια, η πραγματική ατζέντα της συνάντησης, φέρεται να είναι η προσπάθεια της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ να αντιμετωπίσει το κύμα ευρωσκεπτικισμού –διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων- που σαρώνει την Ευρώπη, όπως καταγράφηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς και ο ρόλος της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, εξελίξεις που φέρονται να απειλούν τη λεγόμενη «μονοπολική τάξη πραγμάτων», που η Λέσχη πασχίζει να χτίσει από τη δεκαετία του 1960.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η δημιουργία μιας Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε, αρχικά ως ζώνης ελεύθερου εμπορίου, η οποία προωθείται από τον Αμερικανό εκπρόσωπο Εμπορίου και απεσταλμένο του Ομπάμα, Μάικλ Φρόμαν.

Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι φυσικά ο Χένρι Κίσινγκερ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Άσμουσεν, ο πρώην επικεφαλής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, Γιόζεφ Άκερμαν πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank, ο Γιεργκ Άσμουσεν σήμερα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, ο Έρικ Σμιντ της Google, ο Ρόμπερτ Ζέλικ της Goldman Sachs, υπουργοί διάφορων χωρών, αξιωματούχοι της ΕΕ, εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων κτλ.



Η ιστορία της Λέσχης

Η Λέσχη ή Ομάδα Bilderberg συναντήθηκε για πρώτη φορά το 1956 στο Ξενοδοχείο Bilderberg λίγο έξω από το Άρνεμ της Ολλανδίας, μια συμβολική περιοχή, αφού εκεί είχε λάβει χώρα μια από τις πιο ιστορικές μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Προφανώς και το όνομά της το έλαβε από το εν λόγω ξενοδοχείο και όχι από κάποιο από τα αρχικά της μέλη, όπως πολύς κόσμος νομίζει. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποια ισχυρή οικογένεια Bilderberg που βρίσκεται πίσω από τις ετήσιες συσκέψεις.

Αυτό που υπάρχει, όμως, είναι μια ομάδα περίπου 130 ατόμων, πολλά εκ των οποίων είναι ισόβια μέλη της, όλοι τους αρχηγοί κρατών ή πολιτικοί σε υψηλές θέσεις, τραπεζίτες και επιχειρηματίες.

Ο σκοπός της πρώτης σύσκεψης του 1956 ήταν να συζητηθεί το πρόβλημα της ανάπτυξης ενός αντι-αμερικανισμού τη δεκαετία του '50 στη Δυτική Ευρώπη και να βρεθούν λύσεις αντιμετώπισής του. Ηγέτες δυτικοευρωπαϊκών χωρών ή εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν στο Άρνεμ και τα αποτελέσματα των συζητήσεών τους θεωρήθηκαν τόσο επιτυχή, ώστε αποφάσισαν να καλούν την άτυπη Λέσχη Bilderberg (που πλέον είχε αποκτήσει και όνομα) σε μια ετήσια σύσκεψη, κάθε φορά και σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ κάθε 4 χρόνια θα μετακόμιζε στη άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ ή τον Καναδά.



Τι αποφασίζεται κάθε χρόνο

Το τι συζητείται στην ετήσια σύσκεψη της Λέσχης Bilderberg είναι μυστικό. Ακόμη και τα πρακτικά που τηρούνται δεν περιέχουν τα ονόματα των ομιλητών πριν από κάθε πρόταση.

Ωστόσο, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς από την σύνθεση της ομάδας και από την παραδοχή των μελών της ότι στο τέλος πάντοτε καταλήγουν σε μια κοινή απόφαση για δράση, ότι όσα λέγονται στις αίθουσες των πολυτελών ξενοδοχείων που επιλέγονται κάθε έτος είναι προς όφελος των επιχειρήσεων που αποτελούν μόνιμα μέλη της Λέσχης –και, βεβαίως, όσων κλάδων και συνεργατών εκπροσωπούν αυτές.

Και ότι τις αποφάσεις που λαμβάνονται, καλούνται να τις εφαρμόσουν τα πολιτικά στελέχη που προσκαλούνται.






ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...