Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ανασχηματισμός: Τι θα γίνει με τους «υπουργούς των απολύσεων» ...


Ο ανασχηματισμός είναι μέσα στις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ....
Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά χθες το απόγευμα. Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ωριμάσει, αλλά δεν θα αργήσουν γιατί η αναμονή αλλαγών στην κυβέρνηση λειτουργεί διαλυτικά σε μια στιγμή που επείγει η παραγωγή έργου.

Στο επίκεντρο των κυοφορούμενων αλλαγών βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών και ως προς αυτό, αν δηλαδή θα μείνει στη θέση του ο Γ. Στουρνάρας ή αν θα εγκατασταθούν και νέα πρόσωπα στην Κ. Σερβίας, δεν δίνεται ξεκάθαρη απάντηση ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου ούτε από τη Χ. Τρικούπη. Ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε από το βήμα του ΣΕΒ ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει τη θέση του, παρά την κριτική που δέχεται, παρά τις διαρροές που προηγήθηκαν από συνεργάτες του ότι σκέφτεται να τα βροντήξει για να μη γίνει σάκος του μποξ. Το κρίσιμο είναι η έμφαση στην αλλαγή της φορολογικής πολιτικής που δίνουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι και πώς μπορεί αυτή να επιτευχθεί.

Το Σαββατοκύριακο θα είναι πλήρες διαβουλεύσεων προκειμένου να ριφθεί ο κύβος, εκτός απροόπτου, μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η εξίσωση είναι δύσκολη αφού επιδιώκεται η διεύρυνση της κοινοβουλευτικής/κυβερνητικής πλειοψηφίας χωρίς να μεγαλώσει το κυβερνητικό σχήμα και χωρίς να δημιουργηθούν σοβαρές εσωκομματικές αναταράξεις στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Στρατηγικός στόχος είναι η ενίσχυση της λεγόμενης “κοινωνικής ατζέντας”, προκειμένου να εκπεμφθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση κατάλαβε το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές.

Ειδικότερα, σε σχέση με τους «υπουργούς των απολύσεων» ακούγονται τα εξής:

-Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μέσα στα ονόματα που «παίζουν» για να διαδεχθούν τον Γ. Στουρνάρα. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αναλάβει το υπουργείο Υγείας. Θεωρείται επιτυχημένος και προνομιακός συνομιλητής της Τρόικας.

-Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος πιθανότατα θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης, σε ένδειξη αποδοκιμασίας για την ανοιχτή στήριξη που προσέφερε στον Γ. Μώραλη για το δήμο Πειραιά κινούμενος εκτός κομματικής γραμμής.

-Ο Αδωνις Γεωργιάδης, παρόλο που είναι ο εκλεκτός υπουργός του Μεγάρου Μαξίμου, φαίνεται ότι θα μετακινηθεί κάπου αλλού, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση με τους γιατρούς στις τάξεις των οποίων η ΝΔ ήταν πολύ ισχυρή και έχει χάσει δυνάμεις μετά τη σύγκρουση με το υπουργείο Υγείας.

-Ο Γιάννης Βρούτσης, όπως όλα δείχνουν, θα φύγει από το υπουργείο Εργασίας γιατί έχει κακές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ με το οποίο βρίσκεται σε συνεχή κόντρα.

-Επίσης, αναμένεται να αξιοποιηθούν οι Α. Σπηλιωτόπουλος και Γ. Κουμουτσάκος, ως ανταμοιβή για το αυτοδιοικητικό ρίσκο που πήραν. Αντίθετα, ο Στ. Καλαφάτης ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην κυβέρνηση.

Το μήνυμα των ευρωεκλογών

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, είπε συγκεκριμένα ότι “τα μηνύματα που στέλνουν οι Έλληνες πολίτες, τα καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά και τα νιώθουμε”. Και πρόσθεσε: “Υποχρέωσή μας είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων και να δώσουμε λύσεις σε αυτά που όλοι ξέρουμε ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο, όμως, ζήτημα είναι με ασφάλεια και σταθερότητα να ολοκληρώσουμε την έξοδο από την κρίση”.

Αναφέρθηκε σε μια σειρά από “μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες”, διαβεβαιώνοντας ότι αυτός και ο πρωθυπουργός κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Ενέταξε τον ανασχηματισμό σε αυτές τις “μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες’, σημειώνοντας ότι “χρειάζεται μία προετοιμασία, γιατί πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κυβερνητικού έργου, άρα οι ανάγκες της Πολιτείας και της κοινωνίας”. Δεν θα γίνει, λοιπόν, συνέχισε, με όρους δημοσιογραφικούς, ειδησεογραφικούς, σε δημοσιογραφικό χρόνο, αλλά θα γίνει με όρους πολιτικούς τη στιγμή που πρέπει.

Διευκρίνισε ότι δεν είναι το κριτήριο η λήξη της Προεδρίας με την τυπική έννοια του όρου, αλλά θα ληφθούν υπόψιν και ορισμένες υποχρεώσεις που θα ληφθούν υπόψιν.

Σχετικά με το πρόσωπο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο Ευ. Βενζέλος είπε ότι δεν έγινε συζήτηση σε βάθος, αλλά επιβεβαιώθηκαν “τα κριτήρια τα οποία θα ισχύσουν”. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στην ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει ενεργότερη συμμετοχή στην κυβέρνηση, ενώ η σχετική φήμη έχει προκαλέσει ενόχληση μεταξύ βουλευτών και υπουργών της ΝΔ.

Mετά τη σύσκεψη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον επικεφαλής του καναδικού επενδυτικού ομίλου Fairfax Πρεμ Γουάτσα. Ο κ. Γουάτσα, που βρίσκεται από χθες στη χώρα μας, ηγείται ενός εκ των πλέον κινητικών ξένων επενδυτών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο έγινε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

«Υπάρχει εμπέδωση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και προέχει η συνέχιση και η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται καθώς και επανορθώσεις αδικιών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη σύσκεψη, ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου όλοι οι ηγέτες, όπως είπε, αναφέρθηκαν στην ανάγκη λήψης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στην ευρωζώνη και αναγνώρισαν τα θετικά αποτελέσματα δείχνοντας διάθεση για κάθε βοήθεια.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Ο ανασχηματισμός απαιτεί προεργασία και να ληφθούν υπόψη οι υποχρεώσεις της χώρας σχετικά με τη προεδρία. Θα είναι στοχευμένος στις ανάγκες κυβερνητικού έργου και δεν θα είναι για εσωτερική κατανάλωση».

aftodioikisi.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...