Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Ανασχηματισμός-βιτρίνα, τρικυμία στα κόμματα...


Αναδιάταξη δυνάμεων, νέους σχεδιασμούς και διαμόρφωση νέου πολιτικού τοπίου συνθέουν την επόμενη μέρα των εκλογών που άλλαξαν πολλά ή τίποτα στην Ελλάδα – ανάλογα από ποιά πλευρά το βλέπει κανείς. Οι βασικοί παίκτες, συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, συσκέπτονται και προσπαθούν να χαράξουν πορεία για το μέλλον αλλά και οι.....
μικρότεροι παίκτες διερευνούν τη θέση και τις δυνατότητές τους στο εξόχως ρευστό πολιτικό σκηνικό που έχει προκύψει.

Του Βαγγέλη Νιάκα

Με το θέμα της κατάργησης ή μη του μπόνους των 50 εδρών να έχει, προς το παρόν τουλάχιστον, παγώσει η διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος απαιτεί ακροβατικούς χειρισμούς και θαρραλέες αποφάσεις. «Χάσαμε μεν δυνάμεις αλλά δεν χάσαμε την κυβερνητική πλειοψηφία» φαίνεται να ομολογεί ο Αντώνης Σαμαράς και δημοσίως επιμένει οτι «συνεχίζουμε όπως πριν». Ξέρει όμως οτι πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε βαθειές διορθωτικές κινήσεις με βιτρίνα τον ανασχηματισμό για να ανακόψει την πορεία φθοράς όπου βρίσκεται η ΝΔ.

Από διαφορετική θέση αντιμετωπίζει την κατάσταση ο Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος παρά το πενιχρό 8%, θεωρεί ότι κέρδισε τις εκλογές επειδή κράτησε το πείραμα της Ελιάς. Θέλει αναβαθμισμένη παρουσία στον ανασχηματισμό με πολλά στελέχη του ενω προσδοκά επιστροφή στελεχών και ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ από τη μεγάλη κρίση που ξέσπασε στη ΔΗΜΑΡ. Επιστροφή στη ΝΔ στελεχών που αποσκίρτησαν και δεν πήγαν καλά στις εκλογές περιμένει και ο κ. Σαμαράς ενω παράλληλα ελπίζει σε ηπιότερη πολιτική με μέτρα υπερ των φτωχών και ανέργων απο Βρυξέλλες και Μέρκελ μετά την ενδυνάμωση ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστών στο ευροκοινοβούλιο.

«Η χώρα γύρισε οριστικά σελίδα» επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ που με τον αέρα του νικητή προσπαθεί να επιβάλλει όρους στην κυβέρνηση όπως π.χ. για την ΤτΕ και τον επίτροπο στην ΕΕ ενω προσπαθεί να διευρύνει τον κύκλο των συνομιλητών του όπως π.χ. με τους βιομηχάνους. Σε γενικές γραμμές έχει ξεκινήσει ένα σκληρό πόκερ χωρίς κανείς να ξέρει ποιός τελικά θα είναι ο νικητής. Η παρτίδα κρίνεται πολύ δύσκολη και οι δυο πλευρές προσέρχονται στη μάχη με όλο το οπλοστάσιό τους.

Ανερχόμενη δύναμη

Εκπληξη στην πολιτική σκηνή όμως αποτελεί η αναγέννηση του Γ. Καρατζαφέρη που ανέβασε τα ποσοστά του στις εκλογές, αποκρούει το φλέρτ της ΝΔ και φιλοδοξεί να ηγηθεί σε ένα μεγάλο σχηματισμό στα δεξιά της ΝΔ. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σχεδιάζει να απορροφήσει τον αποτυχημένο σχηματισμό Πολύδωρα – Νικολόπουλου, προσβλέπει στην ΑΝΕΛ του Καμμένου όπου έχει ξεσπάσει εσωτερική κρίση ενω ελπίζει να αποσπάσει ένα τμήμα της Χρυσής Αυγής ή στη χειρότερη περίπτωση να αποτελέσει ανάχωμα στην περαιτέρω ενίσχυσή της.

Οι μέρες και οι μήνες που έρχονται θα είναι κρίσιμες χωρίς καμία αμφιβολία. Κάθε πλευρά προσπαθεί να προωθήσει τους σχεδιασμούς της και να βγεί νικητής στο σκληρό πόκερ που έχει ανοιξει και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι εκπλήξεις, οι μπλόφες, τα πάσο και τα μεγάλα πονταρίσματα βρίσκονται μεσα στο παιχνίδι...

 http://www.sofokleousin.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...