Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Τι σημαίνει η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πάπα στα Ιεροσόλυμα;



Μια "ιστορικής σημασίας" συνάντηση -όπως ονομάστηκε- έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής στα Ιεροσόλυμα: ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος έκαναν από κοινού προσευχή και υπέγραψαν κοινή διακήρυξη. Τι ακριβώς λέει η διακήρυξη; Το ψάχνουμε... καθώς δεν αναφέρεται το πλήρες κείμενο ΠΟΥΘΕΝΑ, ούτε στα ελληνικά, ούτε στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σε γενικές γραμμές τα δικά μας ΜΜΕ αναφέρουν:

«Κοινή Διακήρυξη οκτώ σημείων για την επαναπροσέγγιση της Ορθοδοξίας και του Καθολικισμού υπέγραψαν την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος, οι οποίοι επισκέφθηκαν το ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

Στη Διακήρυξη, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι αμφότεροι προσβλέπουν στην ημέρα, που θα υπάρξει πλήρης κοινωνία μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και επισημαίνεται η σημασία της συνέχισης του θεολογικού διαλόγου, του σεβασμού, της δημιουργίας του Θεού δια της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος»

Αυτή η λεπτομέρεια τονίζεται απ' όλα τα δικά μας ΜΜΕ κι εμείς αναρωτιόμαστε -αν όντως υπέγραψαν κάτι τέτοιο- τι θέλουν να πουν οι δυο πατέρες. Πως κι από ποιον θα προστατεύσουν το περιβάλλον και με ποιο τρόπο; Θα προστατεύουν τον πλανήτη από την "ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή"; Από τους κακούς πιστούς που γεννούν παιδιά και το επιβαρύνουν, όπως επιμένουν να προπαγανδίζουν κάποιοι; Ή θα το προστατεύσουν από την απληστία της παγκόσμιας ελίτ και τα πολεμοχαρή σχέδια τους καθώς και τα στρατιωτικά τους όπλα, όπως οι χημικοί αεροψεκασμοί και τα διάφορα χααρπ; Εδώ η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου...

Η Ισραηλινή εφημερίδα haaretz.com αναφέρει ότι η συνάντηση είναι πρωτοβουλία του Βαρθολομαίου. Ο Πάπας έγινε θερμά δεκτός από την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, τον πρόεδρο Shimon Peres και τον πρωθυπυργό Benjamin Netanyahu.


"Κύριε Πρόεδρε, ορκίζομαι να προσευχηθώ για τα θεσμικά όργανα του κράτους του Ισραήλ και των πολιτών της, ιδίως εγώ υπόσχομαι να ζητώ συνεχώς από τον Θεό ειρήνη και ευλογίες που σχετίζονται άμεσα με την ειρήνη:. Ασφάλειας, της ευημερίας και της αδελφοσύνης», είπε ο Πάπας.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε τι που στο εξής εναντιώνεται στην ειρήνη και τη συνύπαρξη μεταξύ Εβραίων, Χριστιανών και μουσουλμάνων: τη βία και την τρομοκρατία και όλων των μορφών διακρίσεων με βάση τη φυλή ή τη θρησκεία. Όλων των μορφών αντισημιτισμού. Πράξεις μισαλλοδοξίας απέναντι σε ανθρώπους ή στον τόπο λατρείας των Εβραίων, χριστιανών και μουσουλμάνων.

"Οι διάφορες χριστιανικές κοινότητες ζουν στο Ισραήλ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και που ασχολούνται με αυτό, πολιτικά και πολιτισμικά. Οι Χριστιανοί επιθυμούν να συνεισφέρουν για το καλό όλων και για την επίτευξη της ειρήνης, ως ισότιμοι πολίτες που απορρίπτουν κάθε εξτρεμισμό. Η παρουσία τους και η αναγνώριση των δικαιωμάτων τους αποτελούν εγγύηση για υγιή ποικιλία και απόδειξη για την ύπαρξη των δημοκρατικών αξιών και αγκυροβολίας τους κατά την άσκηση και την ουσία του κράτους".


Βέβαια, έχουμε ακούσει πολλές δηλώσεις, ευχές και προσευχές για παγκόσμια ειρήνη, από τις εκάστοτε Μις Κόσμος μέχρι πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, καλλιτέχνες κλπ αλλά το τι κάνουν στην πράξη είναι άλλο θέμα. Διαβάζοντας μέσα από τις γραμμές το μόνο που βλέπω είναι τη λαχτάρα του Πάπα να προσκυνήσει το Ισραήλ, τον Βαρθολομαίο να του κάνει πλάτες, την πανθρησκεία να πλησιάζει και τη θρησκεία να παίζει κι αυτή το ρόλο της στην Ατζέντα 21 και στην Παγκόσμια Διακυβέρνηση της ελίτ μέσα από αυτήν. Η εξάλειψη κάθε θρησκευτικού φανατισμού δεν θα ήταν κάτι κακό, αλλά κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη ότι θα την καταφέρουν εκείνοι που την δημιούργησαν. Είναι κάτι σαν τους δικούς μας πολιτικούς που μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια και λένε τώρα ότι θα μας σώσουν.


πηγη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...