Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η... ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ»

Στο ίδιο... έργο θεατές οι Έλληνες πολίτες, παρακολουθούν άναυδοι το θέατρο «σκιών» της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, να αφήνει στην άκρη τους πανηγυρισμούς και τις κόκκινες γραμμές.....



Αντιμέτωπο με τη σαφή διάθεση των στελεχών της τρόικας να μην προβούν σε ουδεμία, μείζονος τουλάχιστον σημασίας, παραχώρηση πορεύεται το Μέγαρο Μαξίμου κατά τη... σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Παρά, το γεγονός ότι η κεντρική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης είναι «όχι νέα μέτρα», τα ήδη συμφωνηθέντα εξακολουθούν και εγείρουν αντιδράσεις, αφού πίσω από το τέλος των μνημονίων προκύπτουν καθημερινά νέα δεδομένα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξει πολιτική λύση στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι τροϊκανοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σε κανένα από τα προαπαιτούμενα.

Σε λίγες ώρες τα στελέχη της κυβέρνησης θα πάρουν «σβάρνα» τηλεοπτικούς σταθμούς και ραδιόφωνα και θα πανηγυρίζουν για το μεγάλο «επίτευγμα» της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει τους δανειστές να επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Στο παρασκήνιο όμως έχει πραγματοποιηθεί ένα σκληρό «πόκερ» με χαμένη (όπως πάντα!) την ελληνική κυβέρνηση. Και τον ελληνικό λαό να καλείται (ξανά και ξανά) να πληρώσει τα... σπασμένα.

Οι δανειστές έθεσαν για μια ακόμα φορά σκληρούς όρους για να επιστρέψουν και η κυβέρνηση Σαμαρά (όπως πάντα!) τους αποδέχτηκε, αλλά με... σκληρή διαπραγμάτευση.

Όπως έγινε γνωστό, η τρόικα απευθύνοντας νέο «τελεσίγραφο» στην Αθήνα ζήτησε, μεταξύ άλλων, αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ενώ επανέφερε και το ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ζητώντας τροποποιήσεις.

Συγκεκριμένα, ως προς τη ρύθμιση, ζητά να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων σε 72, υποστηρίζοντας ότι οι τωρινές προβλέψεις αυξάνουν το δημοσιονομικό κενό.

Η τρόικα επαναφέρει διαρκώς το αίτημα για αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών, ωστόσο υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αλλαγή τώρα, καθώς ήδη υπάρχουν 40.000 αιτήσεις για υπαγωγή.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις της τρόικας, αλλά και να ισοσκελίσει το δημοσιονομικό κενό που η τρόικα επιμένει να υπολογίζει στα 2,5-3 δισ. ευρώ. Όλα αυτά, την ώρα που στην Ελλάδα πανηγυρίζουμε για το... πρωτογενές πλεόνασμα.

Συγκεκριμένα, η τρόικα προκρίνει την κατάργηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή του 6,5% σε προϊόντα και υπηρεσίες (επιβάλλεται σε φάρμακα, εμβόλια, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά και εισιτήρια θεάτρου), κρίνοντας πως και το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο και ο αντίκτυπος σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες θα είναι μικρότερος.

Πηγές μάλιστα του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι ο Α. Σαμαράς έχει πάρει πάνω το θέμα της διαπραγμάτευσης, επικοινωνώντας απευθείας με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Επί της ουσίας ο Έλληνας πρωθυπουργός εκλιπαρεί Γιουνκέρ και Μέρκελ, με τους οποίους επικοινώνησε, για μια λιγότερο επώδυνη λύση.

Η στάση της Γερμανίας γνωστή, τη διατύπωσε άλλωστε χθες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «τήρηση των συμφωνηθέντων και μετά κουβέντα για οτιδήποτε άλλο».

Ανάλογο το ύφος και του... φίλου Γιουνκέρ.

Στην κυβέρνηση πάντως επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς όλοι γνωρίζουν πως αν επιχειρήσει να περάσει νέα μέτρα από τη Βουλή, θα πέσει την επόμενη... ώρα!

Και οι δανειστές που δεν... καταλαβαίνουν τίποτα, απαιτούν νέο... αίμα. Κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 2.5 δισ. ευρώ που εκείνοι προβλέπουν με αλλαγή στο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα, μειώσεις συντάξεων και γενική νέα μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Όλα εις βάρος των πολιτών. Όλα υπέρ των δανειστών...

Ήρθε η ώρα κάποιος να πει ένα όχι. Και από τη στιγμή που Σαμαράς και Βενιζέλος δεν τολμούν καν να το ψελλίσουν, η μόνη λύση είναι να δοθεί ο λόγος σε όσους έχουν υποστεί τα δεινά της εφαρμογής της «σωτήριας» μνημονιακής πολιτικής.

Εκλογές, η μόνη λύση, για να αποφασίσει για το μέλλον του ο ελληνικός λαός και όχι εκείνοι που κρατούν την εξουσία δίχως να έχουν σήμερα τη λαϊκή νομιμοποίηση.
 
  http://www.newsbomb.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...